Cel mai mare festival de muzică bizantină din Romania a inceput cu un parastas pentru Dimitrie Cantemir

Festivalul de muzică bizantină de la Iași a debutat miercuri cu oficierea Sfintei Liturghii și a unui parastas pentru Dimitrie Cantemir la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” unde se află mormantul Domnitorului.�

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a săvarșit Sfanta Liturghie la deschiderea festivalului, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul „Melos Paisian” din Iași și de Profesorul Georgios Konstantinou din Grecia.

„Vom oficia un scurt parastas pentru Dimitrie Cantemir pentru ca intalnirea noastră să nu fie doar spre cinstirea lui ci și spre rugăciunea pe care o aducem Domnului pentru iertarea celor cu umbră pe care le-ar fi avut așa cum noi inșine ne rugăm precum Psalmistul: De cele ascunse ale mele curățește-mă! (Ps. 18, 13)”, a spus Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor.

La ora 11:00, in Sala „Iustin Moisescu” a avut loc deschiderea oficială a evenimentului și prezentarea cărților „Calofonicon Paisian”, editie ingrijită de monahul Filotheu Bălan și „Curs de muzică psaltică”, volumul V, autor Dimitrios Galanis (Patras, Grecia).

Mai multe detalii despre programul activităților pot fi consultate pe pagina de Facebook a Festivalului de muzică Bizantină de la Iași.

Foto credit: Doxologia / Pr. Silviu Cluci


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 105

Id: 79172

Data: Sep 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).