Primele Denii din acest Post: Programul slujbelor la Catedrala Patriarhală

In săptămana a cincea din Postul Mare, creștinii ortodocși participă la primele slujbe numite�Denii din parcursul anului bisericesc: Denia Canonului Mare – miercuri și Denia Acatistului Bunei Vestiri – vineri.

La Catedrala Patriarhală aceste slujbe vor fi oficiate incepand cu ora 16.00 și vor fi transmise�live de Trinitas TV și Radio Trinitas.

Denia de miercuri seară va fi săvarșită de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, iar cea de vineri seară de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Denia este de fapt slujba Utreniei de a doua zi oficiată seara, in ajun. Deniile din Săptămana a cincea au randuială diferită de a celor din Săptămana Pătimirilor.�Astfel, slujba de miercuri seară include Canonul Mare al Sfantului Andrei Criteanul, iar cea de vineri seară Denia Acatistului Bunei Vestiri.

Canonul Mare al Sfantului Andrei Criteanul este un canon de pocăință, un imn liturgic lung alcătuit din 9 cantări, compuse, la randul lor, din peste 250 stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citește pe frag�mente in prima săptămană a Postului Sfintelor Paști in zilele de luni, marți, miercuri și joi, in cadrul Slujbei Pavecerniței; iar in intregime se citește miercuri seară in săptămana a 5-a a Postului in cadrul utreniei pentru ziua de joi.

Acatistul Bunei Vestiri este cel mai vechi acatist, prima creație a genului, care cuprinde 13 condace şi 12 icoase.

Termenul acatist provine din greacă și inseamnă „care stă in picioare”, arătand modul in care se participă la aceste rugăciuni. Acatistele sunt imne, rugăciuni de laude şi preamărire aduse Mantuitorului, Maicii Domnului şi altor sfinţi, prin care se cere ocrotire şi ajutor pentru cei ce se roagă.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 63

Id: 80807

Data: Apr 16, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).