Centenar: Decanii Facultății de teologie din Oradea, distinși cu Ordinul eparhial Episcop Roman Ciorogariu

Au fost deschise luni manifestările dedicate Anului Centenar al invățămantului teologic ortodox academic din Oradea (1923-2023). In cadrul festivității, conducătorii facultății de teologie bihorene au fost distinși de Episcopul Sofronie al Oradiei.

Ordinul eparhial „Episcop Roman Ciorogariu” pentru clerici, „in semn de apreciere și prețuire pentru activitatea invățătorească și sacerdotală desfășurată”, a fost acordat următorilor:

  • Pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, primul decan de la reactivarea facultății orădene, in perioada 1991-2000 (nu a putut fi prezent din cauza varstei inaintate și a stării de sănătate).
  • Pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitrașcu, decan in perioada 2004-2012.
  • Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan, decan in perioada 2012-2019.
  • Pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, actualul decan.

Festivitatea a continuat apoi cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de o slujbă de pomenire pentru ctitorii, profesorii și ostenitorii invățămantului teologic ortodox academic din Oradea.

Programul a continuat in Aula Magna a universității din Oradea, unde s-a desfășurat „Colocviul universitar dedicat Centenarului”.

In deschidere, Pr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultății, a făcut o amplă retrospectivă a istoricului Academiei Teologice Ortodoxe din Oradea, subliniind faptul că aceasta iși are inceputurile in anul 1923, prin strădaniile și grija ierarhului ctitor Roman Ciorogariu.

Din nefericire, in condițiile vitrege ale ocupației horthyste, Academia Teologică ortodoxă orădeană a fost nevoită să se refugieze la Timișoara unde a funcționat intre anii 1941-1948, pentru ca in 1948 să fie desființată de regimul comunist. După 25 de ani de rodnică activitate, s-au format 22 de generații de slujitori ai sfintelor altare, 14 la Oradea și 8 la Timișoara.

A urmat o perioadă grea de teroare comunistă atee, insă in vremurile de libertate religioasă de după 1989, au fost făcute demersurile necesare pentru reaprinderea candelei invățămantului teologic ortodox universitar la Oradea, la inițiativa vrednicului de pomenire Episcop al Oradiei Dr. Vasile Coman.

La colcviu au fost prezentate mesaje aniversare din partea Patriarhului Romaniei și a Mitropolitului Ardealului, ambii membri de onoare ai corpului academic al Universității din Oradea.

Tot in Aula Magna a avut loc lansarea Medaliei și Diplomei aniversare a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman”, cea dintai personalitate onorată cu această distincție fiind Episcopul Sofronie al Oradiei.

Manifestările academice dedicate Centenarului Invățămantului Teologic Ortodox academic din Oradea vor continua pe tot parcursul anului calendaristic 2023, se precizează pe site-ul oficial al eparhiei.

Foto credit: Episcopia Oradiei


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 46

Id: 77771

Data: Feb 2, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).