Cercul de istorie al studentilor teologi, la a cincea sedinta

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a avut loc marţi, 6 martie 2012, cea de-a cincea şedinţă a Cercului de Istorie Bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“, cu tema „De la Episcopia Bucovinei la Mitropolia Bucovinei“. Invitatul principal al dezbaterii a fost arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, care a vorbit despre „Mitropolitul Visarion Puiu, iubitor al Bisericii şi al neamului din care a odrăslit“. În prelegerea sa, părintele arhimandrit a subliniat faptul că „mitropolitul Visarion Puiu a fost un ierarh paradigmatic, un mare patriot, care a slujit Biserica lui Hristos cu o desăvârşită devoţiune. Iubit şi stimat de unii, dispreţuit şi controversat în ochii altora, Visarion Puiu a ştiut să facă din lupta pentru demnitatea Bisericii Golgota mântuirii sale, transformând crucea suferinţei şi umilinţei de pe pământ în drum către bucuria şi lumina Învierii“.

Celelalte două referate susţinute au fost: „Nectarie Cotlarciuc - arhiepiscop al Cernăuţilor şi mitropolit al Bucovinei. Viaţa şi activitatea“, autor Marius Vasile Ţibulcă, student masterand la Teologie, şi „Episcopia şi Mitropolia Bucovinei - de la înfiinţarea celei dintâi la desfiinţarea celei de-a doua“ - autor Ilarion Argatu, student în  anul al III-lea la Teologie Pastorală.

„Acest cerc de istorie bisericească a fost înfiinţat la iniţiativa studenţilor din facultatea noastră, în special al celor care au absolvit sau sunt şi studenţi ai Facultăţii de Istorie şi se adresează tuturor studenţilor teologi, dar în special celor care au o anumită pasiune pentru istoria bisericească. Ne propunem ca, prin dezbaterile cercului, să aducem în atenţie anumite teme mai puţin cunoscute ale istoriei bisericeşti“, a declarat pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

„Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil ce nu-şi cunoaşte părinţii, spunea Nicolae Iorga. Iniţiativa studenţilor iubitori de istorie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, de a se organiza într-un cerc sub îndrumarea părintelui prodecan Ion Vicovan, este un lucru lăudabil care exprimă setea acestor tineri de a cunoaşte mai bine trecutul istoric al poporului român şi al sfintei noastre Ortodoxii, de a învaţa din pilda marilor români care şi-au iubit neamul şi Biserica din care au odrăslit. Îi felicit şi am convingerea că, studiind şi scoţând la lumină fapte şi oameni paradigmatici din trecutul nostru milenar, vor auzi trosnind în istoria neamului românesc paşii lui Dumnezeu, aşa după cum afirma acelaşi mare istoric român“, a adăugat arhim. Mihail Daniliuc.

„Istoria mi-a plăcut dintotdeauna. Este pentru prima dată când particip la un astfel de cerc prezentând unul dintre subiecte, şi anume viaţa şi activitatea mitropolitului Nectarie al Bucovinei. Când vine vorba despre Bucovina, nici nu aş putea să lipsesc de la o asemenea prezentare. Ca bucovinean, sunt mândru că am rădăcinile în această regiune, iar istoria ei mă fascinează,“ a menţionat şi masterandul Marius Vasile Ţibulcă.

Cercul de Istorie Bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“ a fost fondat anul trecut la iniţiativa lui Ionuţ Balan, absolvent al Facultăţii de Istorie şi student la Teologie, şi îl are ca îndrumător pe pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă“ Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 234

Id: 20414

Data: Mar 7, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei