Dragostea românilor față de Maica Domnului și încrederea în ajutorul ei de neînlocuit se văd mai ales prin cinstirea pe care o au față de icoanele Ei cu care e presărată țara. Multe sunt numite „făcătoare de minuni” pentru că prin închinarea la ele credincioșii au primit ajutorul sperat de la Fecioara Maria. Dar creștinii știu că orice icoană devine făcătoare de minuni atunci când ne rugăm cu credință la persoana pe care o reprezintă.
În final de post dedicat Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, am căutat să vedem ce icoane deosebite ale Maicii Domnului se află în București și împrejurimi.
Nu putem începe acest periplu fără „Platytera” din altarul Catedralei Naționale.
Este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România şi una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă. Momentan nu poate fi vizitată pentru că sunt lucrări la catedrală, dar puteți vedea imagini aici.

Coborând din Catedrală găsim la Paraclisul acesteia o altă reprezentare iubită a Născătoarei de Dumnezeu: Prodromița.

Am continuat plimbarea din București, unde am găsit icoanele Maicii Domnului de la Bisericile Colțea, Olari, Doamnei, Mihai-Vodă și Icoanei.
Icoana Maicii Domnului de la Biserica Colțea a fost donată de domnitorul Nicolae Mavrogheni.

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Olari este ferecată în argint aurit şi are împrejur 24 de medalioane ce reprezintă câteva din minunile săvârşite.

Icoana realizată în stil apusean de la Biserica Doamnei are proveniență necunoscută.

Icoana de la Biserica bucureșteană Mihai-Vodă este un dar oferit Domnitorului Mihai Viteazul de călugării athoniţi în semn de recunoştinţă pentru daniile făcute.

Biserica Icoanei din București poartă acest nume de la Icoana Maicii Domnului de mai jos.

Continuăm pelerinajul nostru virtual spre mănăstirile din jurul Capitalei unde găsim icoane făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu: Pissiota, Ghighiu, Pasărea, Țigănești, Căldărușani.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Pissiota a fost pictată pe lemn de stejar de portretistul Eustaţiu Stoienescu, în prima jumătate a secolului trecut.

La Ghighiu găsim Icoana Maicii Domnului – Siriaca, pictată pe lemn de santal. Aceasta datează din secolul 16 și a fost adusă la Mănăstirea prahoveană Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei.

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Pasărea i s-a descoperit în mod minunat unui duhovnic al așezământului care a visat locul exact unde se afla aceasta.

În anul 1940, când Basarabia a fost invadată de ocupanții sovietici, călugării de la Mănăstirea Dobrușa (azi în Rep. Moldova) s-au refugiat la Mănăstirea Căldărușani, aducând cu ei şi icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni.

La Mănăstirea Țigănești din județul Ilfov găsim Icoana Maicii Domnului pictată în secolul al 17-lea în stil neobizantin și ferecată în argint.

Icoane deosebite prin care credincioșii mărturisesc că au primit ajutor de la Maica Domnului se mai află în București la Bisericile Zlătari, Scaune, Darvari, „Sf. Nicolae”-Blanari, Schitul Maicilor, „Sf. Vasile” (Calea Victoriei), Batiștei, „Sf. Împărați-Plevna, Catedrala Patriarhală, „Sfântul Elefterie”-Nou, „Sf. Nicolae”-Ghica, Dichiu, Catedrala „Sf. Spiridon”-Nou, Mănăstirea Plumbuita, Teiul Doamnei ș.a.
Orice icoană poate deveni făcătoare de minuni prin rugăciunea fierbinte a celui care crede.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 426
Id: 74450
Data: Aug 14, 2021
Imagine:
Slujba de Priveghere şi Slujba Prohodului Maicii Domnului sunt oficiate sâmbătă la altarul exterior al Catedralei Patriarhale de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit cu această ocazie despre Sărbătoarea .....
Data: Aug 14, 2021
Starețul Mănăstirii Putna a întâmpinat sâmbătă sutele de tineri români din țară și diaspora care vor participa la Congresul Studențesc Aniversar din 16 august. „Prin gestul vostru simțim că voiți cu adevărat a avea un viitor”, le-a spus Arhimandritul Melchisedec Velnic. El a aevocat .....
Data: Aug 14, 2021
La parohia românească „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena a început sâmbătă seara sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului prin oficierea Prohodului.
Vizita Directorului Basilica.ro în Polonia la invitația OrthPhoto se va încheia duminică. Sâmbătă, Aurelian Nicolae Iftimiu a avut o întâlnire în cadru restrâns cu .....
Data: Aug 14, 2021
Patriarhul României a vizitat Expoziția „Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal” organizată la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna. Inspirat de exponate, el l-a numit pe Sfântul Domnitor .....
Data: Aug 14, 2021
În ziua Adormirii Maicii Domnului, vă prezentăm 15 citate de la sfinţi şi părinţi duhovniceşti care zugrăvesc chipul luminos al Sfintei Fecioare:
1. Femeia trebuie preţuită, să ştiți, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica .....
Data: Aug 15, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).