Patriarhul României a vizitat Expoziția „Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal” organizată la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna. Inspirat de exponate, el l-a numit pe Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare „monah încoronat” și a vorbit despre colaborarea românilor din cele trei principate românești în perioada ștefaniană.
Sfântul Ștefan cel Mare a învățat la Școala militară de la Castelul Huniazilor, „cea mai importantă școală de formare a viitorilor luptători anti-otomani”, a spus părintele patriarh.
„Acolo au făcut exerciții Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș, care l-a ajutat pe Ștefan cel Mare la 1457 cu 7.000 de soldați munteni ca să ocupe tronul, fiindcă au făcut aceeași școală”, a explicat Preafericirea Sa, subliniind unirea românilor din cele trei principate în lupta pentru Cruce.

Patriarhul României a vizitat expoziția însoțit de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud și Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.
Ghid le-a fost scriitorul Adrian Alui Gheorghe. El a întâmpinat vizitatorii afirmând că actuala „Serbare de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, serie de manifestări care culminează în perioada 14-16 august, este o sărbătoare nu doar pentru Putna, nu doar pentru România, ci pentru toată românitatea.
„Acum, față de 1871, nu mai vorbim de o Românie între granițe, ci vorbim de o Românie mult mai extinsă. Avem 10 milioane de români care sunt în afara granițelor”, a spus scriitorul, care a coordonat și documentat expoziția.
Organizatorii Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni erau „o generație extrem de tânără, dar care s-a născut cu conștiința unui ideal” – cel de unitate națională, într-o epocă în care românii erau împărțiți în mai multe provincii aflate în trei imperii diferite.
În pofida tuturor obstacolelor, „tinerii noștri au dat dovadă de foarte multă diplomație și au reușit să ducă la capăt un proiect determinant pentru soarta României”, a spus Adrian Alui Gheorghe.
Expoziția prezintă, prin obiecte, fotografii și publicații de epocă, o cronică a organizării și desfășurării Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni, organizată de Mihai Eminescu și generația sa în 1871.
Piesa centrală a expoziției este urna comemorativă oferită în 1871 de studenții români de pretutindeni pentru mormântul Sfântului Ștefan cel Mare. În ea aceștia au depus simbolic pământ din toate provinciile românești.
O candelă de argint masiv care reproduce modelul urnei din 1871 va fi sfințită duminică, după Sfânta Liturghie de hramul mănăstirii, și depusă pe mormântul sfântului domnitor de către studenții participanți la Congresul Studențesc Aniversar organizat luni la mănăstire.
Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată la Putna a fost scânteia care a aprins idealul de unitate națională realizat în 1918. La Mănăstirea Putna au fost organizate periodic re-editări ale acestei serbări, pentru a ține aprinsă flacăra idealului național: în 1904, 1926, 1957, 1966 și 2004.
Patriarhul Daniel se află în perioada 14-16 august la Mănăstirea Putna, unde participă la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul principal al sfântului locaș, și la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, serie de manifestări care marchează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.
În ziua Adormirii Maicii Domnului, vă prezentăm 15 citate de la sfinţi şi părinţi duhovniceşti care zugrăvesc chipul luminos al Sfintei Fecioare:
1. Femeia trebuie preţuită, să ştiți, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica .....
Data: Aug 15, 2021
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) După Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Putna, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a acordat distincții pentru 35 de persoane implicate în organizarea „Serbării de la Putna – .....
Data: Aug 15, 2021
Părintele Patriarh a oferit duminică Mănăstirii Putna mai multe daruri, dintre care cel mai important este un Sfânt Potir și un Sfânt Disc realizat la Atelierele Patriarhiei Române. Acestea „exprimă comuniunea românească în Iisus Hristos, prin rugăciunile Maicii Domnului, care este .....
Data: Aug 15, 2021
„Evanghelia de astăzi ne învață că fiecare dintre noi are datoria să împartă din puținul sau multul pe care îl are”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor duminică, 15 .....
Data: Aug 15, 2021
Altarul exterior al Mănăstirii Piatra Sfântă din Iași a fost sfinţit sâmbătă de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, informează
Data: Aug 15, 2021
Patriarhul României a sfințit duminică, după Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Putna, Candela Aniversară oferită pentru mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare de studenții români din țară și diaspora.
Aceștia participă la a șaptea reeditare a Primei .....
Data: Aug 15, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Comoara intelepciunii - Adevarata intelepciune
Comoara intelepciunii - Rugaciunea naufragiatilor
Comoara intelepciunii - Comunicarea intre oameni
Comoara intelepciunii - Nepatimirea celui simplu
Comoara intelepciunii - Ispitirea Sfantului Antonie cel Mare
Comoara intelepciunii - Cum dobandim smerenia
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).