Şcoala de vara Bucuria credintei, in Ţara Nasaudului

În perioada 22-24 august se desfasoara Şcoala de vara „Bucuria credintei“ la Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ - Rebra-Parva din judetul Bistrita Nasaud, informeaza „Ziarul Lumina”.Cei 40 de participanti la aceasta întâlnire sunt membrii Asociatiei Tinerilor Crestini Ortodocsi din judet, care s-au implicat în activitati si evenimente la nivel parohial sau de protopopiat, precum si tineri dornici sa se implice în actiunile derulate sub egida organizatiei de tineret.Programul scolii de vara este unul diversificat, incluzând conferinte tematice, drumetii, discutii si activitati de socializare, îmbinate cu programul liturgic al manastirii. Activitatile vor debuta cu înmânarea mapelor ce contin programarea evenimentelor din acest sfârsit de saptamâna si cu jocul de cunoastere, menit sa identifice abilitati si competente specifice fiecarui participant.„Lectorii invitati sa conferentieze vor aborda tematica voluntariatului ca misiune a Bisericii, punctând activitatile necesare si dezirabile pentru o mai strânsa colaborare între comunitate si tineri“, a precizat pr. Tudor Mudure, inspector eparhial pentru tineret.

Conferinte si program duhovnicesc

Prima conferinta, cu tema „Modalitati de comunicare a credintei“, va avea loc azi, de la ora 15:00, si va fi sustinuta de arhimandritul conf. dr. Teofil Tia, din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa clujene, care va evidentia aspecte importante legate de sustinerea comunitatii prin credinta, încrederea în sine si în semeni, respectiv rolul credintei de liant între oameni.Analiza pragmatica a îmbinarii voluntariatului si credintei va fi discutata si exemplificata în conferinta cu tema „Tipuri de activitati în cadrul programelor parohiale pentru copii si tineri“, sustinuta de inspectorul pentru tineret pentru judetul Cluj, Radu Copil.Cea de-a treia conferinta, sustinuta de ierom. Natanael Zamfirescu, duhovnicul Manastirii „Sfânta Elisabeta“ din Cluj-Napoca, abordeaza tema „Despre smerenie, ascultare si prietenie“, care va fi o concluzie a celor discutate, accentuând abordarea pe care trebuie sa o aiba voluntarii în devotamentul lor fata de semeni, conform celor precizate de pr. Tudor Mudure.„Scopul acestei scoli de vara este, dincolo de a discuta si analiza aspecte importante legate de activitatile cu tinerii la nivel de judet, acela de relationa si întari legaturile create între voluntari. De aceea, programul va include drumetii si sport, petrecere a timpului în natura, precum si o vizita la Centrul Misionar de Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea“ din Sîngeorz-Bai“, a adaugat pr. Tudor Mudure.Partea duhovniceasca a întâlnirii va consta în participarea la programul liturgic al manastirii, unde fiecare dintre participanti se va putea reculege într-un spatiu cu o puternica încarcatura duhovniceasca.La finalul Sfintei Liturghii de duminica, secretarul eparhial dr. Valentin Vesa, din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa clujene, le va adresa credinciosilor prezenti în biserica un cuvânt de învatatura, îndemnându-i sa se bucure împreuna de credinta împartasita.„Totodata, ne vom bucura de prezenta în mijlocul nostru a Înaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care le va adresa tinerilor un cuvânt ziditor, asigurându-i de sustinerea necontenita a Bisericii în proiectele demarate. Intentia este ca rezultatul discutiilor si atelierelor de lucru din aceasta scoala de vara sa poata fi concretizat în alte activitati de factura sociala, necesare comunitatii în vederea unei bune dezvoltari spirituale si morale“, a mai spus pr. Tudor Mudure, inspector pentru tineret, în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Traditie monahala în Ţara Nasaudului

Manastirea Rebra-Parva din Ţara Nasaudului este atestata documentar din secolul al XVIII-lea. La hotarul ce desparte localitatile Rebra si Parva a existat un stravechi locas de rugaciune datând din anul 1755. În anul 1782, vietuitorii manastirii au fost alungati de trupele austro-ungare, dar bisericuta a ramas intacta. De atunci, manastirea a mai fost locuita de calugari temporar, pâna la 1822, când biserica din lemn a fost demontata si mutata mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se afla astazi si biserica parohiala.Noua manastire a fost fondata cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. La 21 iulie 1993, sapte vietuitori ai manastirii Turnu, judetul Vâlcea, au primit binecuvântarea de a întemeia o manastire pe vechea vatra dintre localitatile Rebra si Parva, conform staretului manastirii, parintele Chiril Zegrean. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, iar în 2009 locasul de cult a fost sfintit.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 459

Id: 43376

Data: Aug 22, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar