Conferinta preoteasca si expozitie aniversara, la Bichisceaba – Ungaria

DSC_0069

Sambata, 04 iunie 2016, la Parohia Bichisceaba (Békéscsaba), apartinand Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, a avut loc cea dintai conferinta preoteasca misionar-pastorala din acest an in Eparhie, dupa cum informeaza Biroul de Presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Conferinta a fost precedata de savarsirea Sfintei Liturghii in biserica parohiala de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan, inconjurat de un sobor toti clericii Episcopiei la care au luat parte mai multi credinciosi din Bichisceaba, Giula, Budapesta, sau Arad, dar si oficialitati. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup coral format din tineri de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad.

Conferinta preoteasca a fost dedicata atat temelor stabilite de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru Anul omagial al educatiei religioase a tineretului crestin ortodox si Anul comemorativ al Sfantului Ierarh Antim Ivireanul si al tipografilor bisericesti, cat si unui eveniment deosebit legat de Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria. Eparhia si-a aniversat implinirea a 70 de ani de la infiintare, prin hotararea Congresului National Bisericesc al Romanilor Ortodocsi din Ungaria, tinut in biserica cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae din Giula, in 27 martie 1946.

Pentru a marca acest eveniment, indata dupa Sfanta Liturghie clericii si credinciosii au luat parte si la vernisarea unei expozitii aniversare ce a fost pregatita la Centrul Cultural Csabagyöngye, din oras, de catre Doamnele Emilia Martin si Elena Ciobai Munteanu, muzeografe si membre ale comunitatii romanesti din Ungaria.

Expozitia a cuprins atat obiecte bisericesti vechi, de patrimoniu, din colectia Episcopiei (Evangheliar din 1811, Octoihul de la Targoviste din 1712, Liturghierul de la Ramnic din 1767, Apostolul de la Bucuresti din 1774, Triodul de la Ramnic din 1731, Antimis din anul 1858, icoane praznicare pe lemn din 1798, potire, cruci, candele si vesmant preotesc din secolele XVIII-XX, etc.), cat si icoane bizantine contemporane, de inalta calitate, din colectia personala a tanarului Gabriel Gurzau din Giula.

Intr-o alta sala a aceluiasi centru si sub conducerea ierarhului, a urmat apoi conferinta preoteasca, la care au fost prezentate doua referate: Pr. Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta, a vorbit despre Aniversarea a 70 de ani de la infiintarea Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria. Straduintele comunitatii romanesti din Ungaria de a se organiza din punct de vedere bisericesc; starea ei actuala si perspective pentru viitor si Diaconul Emanuel Vaduva, de la Catedrala Episcopala din Giula, a vorbit despre Metode de comunicare moderna si retelele de socializare si rolul lor in educatia religioasa a tineretului ortodox. Provocari si oportunitati .

Ambele prelegeri au scos in evidenta cateva lucruri importante despre rolul mijloacelor moderne in viata si educatia tinerilor, dar si despre trecutul comunitatii ortodoxe romanesti din Ungaria, care a ramas dincolo de granitele Romaniei, dupa Tratatul de Pace de la Trianon, din 1920, cu doar 4 preoti si cateva mii de credinciosi, impartiti in 18 parohii si care s-au luptat foarte mult pentru a se putea organiza din punct de vedere administrativ-bisericesc. Dupa mai multe incercari nereusite (Adunarile preotilor de la Bichisceaba din 1927 si 1929, de la Chitighaz, din 1932, sau de la Giula, din 1934), acest lucru s-a putut realiza doar prin Congresul National Bisericesc al Romanilor Ortodocsi din Ungaria, tinut la Giula, in 27 martie 1946, insa recunoasterea Episcopiei a avut loc mult mai tarziu, din partea Statului Ungar in anul 1951 si de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prin hotararile sale din 1950 si 1953, iar un ierarh canonic asezat in fruntea acestei Eparhii a putut avea loc doar prin hirotonia si instalarea Preasfintitului Parinte Sofronie Drincec, in 21 februarie 1999. Incepand din anul 2007, dupa plecarea la Oradea a Preasfintitului Parinte Episcop Sofronie si pana in prezent, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria este condusa de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan.

Un cuvant de apreciere pentru evenimentele organizate acum la Bichisceaba, dar si pentru activitatea desfasurata de Episcopie de-a lungul vremii, a fost rostit de catre Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, care este prezent la toate manifestarile importante din viata Episcopiei si a comunitatii romanesti din Ungaria.

Preasfintitul Parinte Episcop Siluan a felicitat pe conferentiari si a adus multumiri Parintelui Aurel Batran, Parohul din Bichisceaba, Domnului Tiberiu Iuhas, Presedintele Autoguvernarii Romanesti Locale din Bichisceaba, Parintelui Teodor Marc, fost Paroh la Bichisceaba si Doamnelor muzeografe Emilia Martin si Elena Ciobai Munteanu, pentru sprijinul consistent oferit in organizarea acestui eveniment.

Manifestarea s-a incheiat printr-o agapa la care au luat parte cei prezenti.

[gallery link="file" ids="134517,134518,134519,134520,134521,134522,134523,134524,134525,134526"]

The post Conferinta preoteasca si expozitie aniversara, la Bichisceaba – Ungaria appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 812

Id: 60044

Data: Jun 5, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).