Într-un interviu acordat miercuri studentului teolog Grigorie Pijin, Părintele Andrei Florariu din Belcești, județul Iași, povestește cum a crescut alături de tatăl său, cleric, și alți șase frați, din care trei au devenit și ei preoți. „copiii reprezintă adevărata bogăție a unei familii”, a spus el.
„Familia numeroasă este cu siguranță o familie binecuvântată de Dumnezeu”, a precizat Părintele Andrei Florariu, care a crescut alături de alți patru frați (din care trei au devenit preoți) și două surori.
Părinții i-au îndrumat nu cu vorba, ci cu atitudinea și fapta: „Am avut binecuvântarea să ne naștem într-o familie preoțească, ceea ce ne-a conferit să așezăm la temelia creșterii noastre, nu doar cele ce ne-au zis părinții, ci mai ales ceea ce am văzut frumos la ei”, a explicat el.
Toți băieții au și-au dorit să studieze teologia. „Personal, mi-a plăcut matematica și aveam perspective în domeniu, dar am simțit că pot urma ceva mult mai profund și mai exact decât matematica, și am ales teologia”, a adăugat preotul.
Părintele Andrei Florariu are doi copii. El a declarat că trăim „într-o lume în care familia preotului este din ce în ce mai desconsiderată de societatea secularizată”. De aceea, se gândește cum să le explice aceste aspecte copiilor.
Este important să vorbim cu ei, „dar mai important este să vorbim mai des cu Dumnezeu despre copiii noștri”, a adăugat el. „Prin rugăciunile noastre ale părinților, îi încredințăm în Mâinile proniatoare ale lui Dumnezeu.”
Tinerii au nevoie de modele bune
Preotul a făcut mult voluntariat în cadrul Departamentului Tineret și Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și coordonează o filială locală a Asociației Tineretul Ortodox Român (ATOR).
„Tinerii generației actuale sunt inclinați mult mai mult tentațiilor societății secularizate. Entuziasmul exista și în vremea adolescenței mele, entuziasm și vioiciune este și acum în viața tinerilor. Diferența mare este legată de alegerea MODELELOR în viață”, a spus el.
De aceea, este foarte important să fie „ancorați în realitatea frumoasă duhovnicească a viețuirii aici pe pământ”, alegându-și modele ca personalități istorice, sfinți părinți, profesori sau chiar „viața unei familii simple, dar cu viață duhovnicească curată”.
„Cea mai mare provocare a societății, respectiv a tinerilor de astăzi este neascultarea și [ne]învățarea din experiența bună a celor care au reușit în viață. Ni se pare deseori că doar părerea noastră este cea mai bună iar sfatul celorlalți nu ar avea importanță”, a subliniat el.
„Pățim deseori precum copilașul care nu credea că plita de sobă este fierbinte și dorește singur să se dumirească și desigur se frige.”
Părintele Andrei Florariu le-a oferit tinerilor sfatul de a-și alege drumul în viață după multă reflecție și în funcție de darurile și înclinațiile lor.
„Dumnezeu ne-a sădit în ființa noastră libertatea de a alege, iar această alegere este foarte important să nu fie făcută pripit, ci cu multă chibzuință, cu multă atenție, dar și cu multă rugăciune”, a spus el.
„Alegerea drumului profesional în viață nu este un calcul matematic, ci este o încununare ființială a propriului nostru caracter, cu pasiunile, deprinderile noastre și cu viața duhovnicească”, a încheiat preotul.
Interviul face parte din seria „D’ale copiilor de preoți”, inițiată de Grigorie Pijin cu scopul de a sonda atmosfera din familiile slujitorilor altarului, modul în care se raportează copiii de preoți la statutul lor, dar și atitudinea societății față de ei.
Grigorie Pijin este student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Ioan Cuza” din Iași.
Vezi și:
- De ce a ales un tânăr să calce pe urmele tatălui său preot: „Doar preoții Îl țin pe Hristos în palme”
- Reperele din viaţa unei fiice de preot | Părinții și duhovnicul sunt modelele după care mă ghidez mereu
- Fiu de preot: „Un tânăr ortodox ar trebui să aibă încredere în ceea ce crede”
- Mărturia fiicei unui cleric din județul Iași: „Să ai un tată preot este un dar de la Dumnezeu”
Foto credit: Lucruri bune de știut
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 269
Id: 72082
Data: Dec 4, 2020
Imagine:
Compania Antibiotice Iași a inaugurat marți, de Ziua Națională, Parcul Prieteniei a+. Cu o suprafață totală de 25.000 mp, parcul amenajat în spațiul împădurit din exteriorul fabricii cuprinde o zonă cu peste 1000 de copaci și arbuști, gazon, alei pietonale și un spațiu de joacă .....
Data: Dec 4, 2020
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, îl cinstește ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Ioan Damaschin (4 decembrie).
.....Data: Dec 4, 2020
Din cauza pandemiei, tradiționalul concert de colinde intitulat „Sf. Nicolae în mijlocul copiilor” nu mai are loc. Cu toate acestea, darurile Părintelui Patriarh ajung la 100 de copiii din centrele sociale înainte de sărbătoarea Sfântului Nicolae.
Darul Patriarhului .....
Data: Dec 4, 2020
Sfântul Cuvios Ioan Damaschin, serbat în data de 04 decembrie, a fost imnograf, pictor, dar și un mare teolog.
În cadrul campaniei noastre pentru Postul Crăciunului vă propunem „Cuvântul la sfânta naștere a lui Hristos” al .....
Data: Dec 4, 2020
Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a organizat joi o nouă întâlnire în cadrul Platformei de Dialog între reprezentanții autorităților publice cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și reprezentanții cultelor religioase.
Scopul consultărilor .....
Data: Dec 4, 2020
Ziua Internațională a Voluntarilor este celebrată anual în 5 decembrie.
Sărbătoarea a fost înfiinţată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1985 pentru a evidenţia contribuţia importantă a acţiunilor de voluntariat în dezvoltarea societăţii, dar şi pentru a .....
Data: Dec 5, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
07 Sfanta Manastire Putna - Din Psalmii lui David II - Psalmul 150
03 Sfanta Manastire Putna - Din Psalmii lui David II - Psalmul 83
05 Sfanta Manastire Putna - Din Psalmii lui David II - Psalmul 134
02 Sfanta Manastire Putna - Din Psalmii lui David II - Psalmul 46
04 Sfanta Manastire Putna - Din Psalmii lui David II - Psalmul 94
06 Sfanta Manastire Putna - Din Psalmii lui David II - Psalmul 137
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).