Copiii de la Gradinita Buna Vestire descopera traditiile bunicilor

„Săptămâna românească“ a fost o sumă întreagă de activităţi desfăşurate, în perioada 23-27 ianuarie, la Grădiniţa „Buna Vestire“ din Iaşi şi un foarte bun prilej de familiarizare a celor mici cu tradiţiile şi obiceiurile populare româneşti, cu istoria şi valorile noastre culturale. „Ne-am dorit să transmitem copiilor şi părinţilor importanţa păstrării şi promovării  tradiţiilor şi obiceiurilor autentice româneşti şi ne-a bucurat foarte mult faptul că părinţii şi bunicii ni s-au alăturat în număr mare şi cu multă emoţie în acest proiect, în cadrul căruia am desfăşurat activităţi cu fiecare grupă de copii în parte. «Iepuraşii» şi «Albinuţele» au îmbrăcat cu mândrie costumele populare, au colorat steguleţe şi au dansat Hora Unirii. «Buburuzele» s-au transformat, pentru o zi, în mici meşteri populari, realizând vase de lut, «ursuleţii» au avut ca oaspeţi grupul de dans „Muguraşii“, din satul Prisăcani, condus de doamna învăţătoare Sorina Păduraru, de la care au învăţat dansuri populare, iar «inimioarele» au reconstituit o zi din viaţa românului de altădată de la ţară“, a explicat doamna Andreea Mangalagiu, directoarea Grădiniţei „Buna Vestire“.

Cu bunicii şi doamnele de la Societatea Femeilor Ortodoxe

Ziua unirii Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, pe care o sărbătorim, în fiecare an, la data de 24 ianuarie, a fost cel mai important eveniment marcat, în cadrul „Săptămânii româneşti“, de copiii de la Grădiniţa „Buna Vestire“. Cu această ocazie, grupa „Fluturaşilor“ s-a bucurat de prezenţa bunicilor şi a doamnelor de la Societatea Femeilor Ortodoxe Române, filiala Iaşi, care le-au prezentat copiilor exponate tradiţionale (costume populare, ulcele de lut, ţoluri etc.) şi le-au explicat denumirile şi întrebuinţările obiectelor şi straielor populare româneşti.

„Fluturaşii“ au avut apoi prilejul să creeze, sub îndrumarea specialiştilor, obiecte tradiţionale, după care au prezentat invitaţilor un moment artistic, în care au îmbinat poezia cu cântecele populare „de joc“, iar în final, bunici, educatoare, invitaţi şi nepoţi s-au prins în Hora Unirii.

„Mulţumirea sufletească a copiilor de a fi în preajma bunicilor, starea de bine şi zâmbetele invitaţilor ne-au umplut inima de bucurie şi ne-au dăruit o zi foarte frumoasă, în care am aflat cu toţii lucruri interesante despre obiectele şi tradiţiile populare româneşti, cât şi despre momente importante din istoria poporului noastru!“, a subliniat doamna educatoare Oana Dulgheru, organizatoare a acestei activităţi, alături de d-na educatoare Mariana Pricope.

„Ne-am bucurat să îi avem alături de noi pe bunicii copiilor din grădiniţă şi pe doamnele de la Societatea Femeilor Ortodoxe, împreună cu doamna profesor universitar dr. Angela Olariu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în etnografie şi etnologie, pentru că doar împreună putem crea punţi de legătură între datinile creştine străbune şi lumea de astăzi“, a completat d-na Andreea Mangalagiu, directorul Gradiniţei „Buna Vestire“.

Viaţa sfinţilor, un model pentru copii

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Antonie cel Mare, preşcolarii şi cadrele didactice de la Grădiniţa „Buna Vestire“ au organizat, pe data de 17 ianuarie, o întreagă suită de activităţi în cinstea Sfântului, la care au fost invitaţi şi copiii de la Şcoala de Arte şi Meserii din Brăeşti, judeţul Iaşi, împreună cu profesorul de religie Florin Dorobăţ.

„Domnul profesor le-a vorbit copiilor despre aspectele cele mai importante din viaţa Cuviosului, despre multa lui râvnă, nevoinţă şi dragoste pentru Dumnezeu, despre prietenia lui cu Sfântul Pavel Tebeul, despre cum a trăit şi cum era hrănit în pustietate de un corb şi, nu în ultimul rând, despre statornicia lui în lupta pentru desăvârşirea sufletului său. După acest moment, copiii au sărutat icoana Sfântului, au fost miruiţi şi fiecare a adresat un gând personal, o rugăminte. Unii l-au rugat pe Sfântul Antonie să le ocrotească familia, să-i facă sănătoşi pe frăţiorii bolnăviori, iar alţii l-au rugat să-i înveţe să citească şi să-i ajute să fie mai cuminţi“, ne-a spus doamna Andreea Mangalagiu.

La plecare, în semn de prietenie, copiii de la Grădiniţa „Buna Vestire“ au dăruit jucării şi dulciuri invitaţilor, iar aceştia le-au dăruit preşcolarilor iconiţe cu Sfântul Antonie cel Mare. „Părinţii din grădiniţa noastră ne-au fost parteneri de nădejde în realizarea activităţii, sprijinindu-ne şi încurajându-şi copiii să renunţe la o jucărie personală, pentru a fi dăruită unui alt copil. Importanţa acestei zile a fost dovedită prin emoţiile şi bucuria oglindite atât pe chipurile copiilor, cât şi ale cadrelor didactice şi avem convingerea interioară că Sfântul a primit cu bucurie mare rugăciunea noastră, materializată în activitatea pe care am desfăşurat-o“, ne-a spus doamna educatoare Mihaela Munteanu.

O lucrare misionară a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Grădiniţa „Buna Vestire“ este un proiect misionar, în care s-a investit, dincolo de mijloacele materiale şi toate celelalte trebuincioase unei bune organizări, mult suflet şi multă pasiune, a subliniat protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a binecuvântat lucrarea acestei grădiniţe cu încredere, cu grijă şi cu multă dragoste, pentru ca aceşti copii să se dezvolte într-un mod armonios. Numele acesta foarte frumos, «Buna Vestire», trimite la momentul în care îngerul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că va naşte pe Mesia. Iar la Grădiniţa «Buna Vestire», copilaşii sunt pregătiţi, de asemenea, pentru «naşterea» lor în această lume, atât din punct de vedere social, cât, mai ales, din punct de vedere spiritual, întru credinţa cea adevărată. Nu în ultimul rând, şi părinţii sunt încurajaţi, aici, să se «nască» mai buni, mai înţelegători, mai curaţi şi mai vii în rolul lor de părinţi“, a subliniat protos. Hrisostom Rădăşanu.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 472

Id: 19732

Data: Feb 2, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar