„Hristos Domnul, cu înțelepciunea Sa, transformă necredința lui Toma într-o lucrare roditoare de credință ”, a spus duminică Părintele Patriarh Daniel. „Prin credință, noi dobândim o altfel de cunoaștere decât cunoașterea prin simțuri, și anume o cunoaștere prin lucrarea Duhului Sfânt, o cunoaștere spirituală, o simțire duhovnicească a prezenței lui Dumnezeu în viața Bisericii și în viața creștinului”, a explicat Preafericirea Sa.
Patriarhul României a citat din slujba Utreniei pentru Duminica Tomii: „Cu adevărat vrednică este de laudă fapta cea înfricoșătoare a lui Toma, că a pipăit cu îndrăzneală coasta care strălucea de dumnezeiescul foc. (…) Necredința Tomei ne-ai arătat-o roditoare de credință, Hristoase, căci cu înțelepciunea Ta porți grijă de toate cu folos, ca un iubitor de oameni”.
Necredința devenită credință mărturisitoare
Întâlnirea Sf. Ap. Toma cu Hristos cel înviat s-a transformat în credință mărturisitoare: „A atins un trup limitat și a mărturisit pe Dumnezeu cel necuprins. A atins un trup văzut și a mărturisit pe Dumnezeu cel nevăzut”, a comentat Părintele Patriarh Daniel exclamația apostolului: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”
„Evreul acesta, din tradiția care spunea că Dumnezeu este nevăzut, necuprins, neapropiat, sau inaccesibil, deodată atinge ceva material – Trupul lui Hristos, ceva mărginit sau limitat – și mărturisește pe Dumnezeu cel veșnic și necuprins și neapropiat, sau inaccesibil. Aceasta este marea schimbare în viața lui Toma”, a explicat Preafericirea Sa.
„Evanghelia de astăzi ne arată ce înseamnă a fi fericit dacă ai credință”, a continuat Patriarhul Daniel, citând afirmația Mântuitorului din finalul pericopei din evanghelia acestei duminici: „Fericiți sunt cei care n-au văzut, dar au crezut” – ca urmare a propovăduirii acestui adevăr de către ucenicii lui Hristos, care au fost martorii Învierii Lui.
Preafericirea Sa l-a citat pe Sf. Ap. Pavel: „Credința este încredințarea celor nădăjduite și dovedirea celor nevăzute” (Corinteni II, 4, 18).
O cunoaștere duhovnicească
„Deoarece Dumnezeu este nemărginit, nematerial și netrecător, nu poate fi văzut cu ochii trupești limitați. Și atunci El poate fi cunoscut prin credința vie, care nu este o simplă convingere intelectuală, că Dumnezeu există undeva, ci credința este o relație vie cu Dumnezeu, în Care credem. Credința în Iisus Hristos este o legătură duhovnicească cu Iisus Hristos”, a explicat Patriarhul României.
„Această credință, care devine cunoaștere prin relația vie cu Hristos, vine din auzite, din ascultarea Evangheliei lui Hristos, și ea se întărește prin mărturisire, când mărturisim Crezul, și se desăvârșește prin împărtășire cu Trupul lui Hristos cel răstignit și înviat. Deci este o cunoaștere duhovnicească, dar reală.”
În continuare, Preafericirea Sa, a citat din Întâia Epistolă a Sf. Ap. Petru: „Pe Iisus Hristos, fără să-L fi văzut, Îl iubiți. Întru El, deși acum nu-L vedeți, voi credeți și vă bucurați cu bucurie negrăită și preaslăvită, dobândind răsplata credinţei voastre, mântuirea sufletelor”.
Patriarhul Daniel a explicat că este vorba despre „o bucurie care nu este din lumea aceasta”, „bucurie negrăită, inexprimabilă, mai presus de înțelegere omenească și preaslăvită, adică plină de slava lui Hristos cel înviat și preaslăvit”.
Răsplata credinței
„Răsplata credinței se arată în mântuirea sufletelor. Ce este mântuirea sufletelor? Este unirea omului cu Dumnezeu cel veșnic. Aceasta este mântuirea: unirea omului credincios cu Dumnezeu cel veșnic, Care este Izvorul vieții veșnice. De aceea Mântuitorul spune: chiar dacă va muri, cel ce crede în mine viu va fi. Chiar dacă va muri cu trupul, va fi viu cu sufletul”, a mai precizat părintele patriarh.
Aceasta este bucuria martirilor și a tuturor celor care au înfruntat necazuri, prigoane, ispite, a celor care au stat în crăpăturile pământului, în frig, în arșiță, a adăugat Preafericirea Sa. „O mulțime de monahi, prin munți, prin păduri de-a lungul veacurilor au simțit bucuria cea negrăită și preaslăvită, care venea în sufletul lor de la Hristos ca răsplată a credinței lor.”
„Deci Duminica de astăzi este o duminică a întăririi în credință, a simțirii bucuriei legăturii noastre cu Dumnezeu și, de asemenea, este o duminică a bucuriei mărturisirii lui Hristos cel înviat din morți ca fiind Adevărul prim și ultim al credinței, deoarece omul muritor este chemat nu să rămână în mormânt, ci să dobândească viață veșnică, spre slava Preasfintei Treimi și mântuirea oamenilor”, a încheiat Patriarhul României.
Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie în paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” de la Reședința Patriarhală.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 252
Id: 76785
Data: May 2, 2022
Imagine:
Preasfințitul Părinte Iustin a ajuns vineri seară la Long Valley, New Jersey, unde va participa la sfințirea Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, construită de românii din zonă. Ierarhul a fost întâmpinat la sosire de .....
Data: May 2, 2022
Părintele Mitropolit Andrei a oficiat sâmbătă o slujbă de Te Deum și le-a oferit .....
Data: May 2, 2022
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a oficiat vineri Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Domnului” .....
Data: May 2, 2022
Preasfințitul Părinte Mihail a slujit Sfânta Liturghie din Duminica Tomii la Parohia „Sf. Apostol Toma” din suburbiile Dandenong/Narre-Warren ale orașului Melbourne din statul australian Victoria.
Diferența de fus orar a făcut ca fotografiile de la slujire să ne .....
Data: May 2, 2022
Episcopul Antonie a slujit vineri împreună cu arhipăstorul Hușilor la Mănăstirea Bujoreni, unde ierarhul .....
Data: May 2, 2022
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în data de 1 mai 2022, Duminica Tomii, după următorul program transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul .....
Data: May 2, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).