Episcopul Antonie a slujit vineri împreună cu arhipăstorul Hușilor la Mănăstirea Bujoreni, unde ierarhul basarabean a oferit, ca simbol, o candelă aprinsă pentru unitatea de neam.
Ierarhilor le-au fost alături în slujire Părintele Consilier Ciprian Aurelian Tacu, Părintele Protopop Vasile Lăiu, Părintele Protosinghel Euharist Micu, starețul mănăstirii, alți stareți și parohi din eparhia Hușilor și din țară.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, ai Catedralei Episcopale din Huși, dirijați de Diaconul Vlad Mironescu.
„Maica Domnului a fost numită și Noua Evă, pentru că ea a reparat ceea ce a făcut Eva. Eva, aflându-se în Rai, a făcut neascultare, Maica Domnului, aflându-se în această viață pământească, a făcut ascultare și a acceptat să Îl nască pe Mântuitorul Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Antonie în predica sa.
„Dacă prin neascultarea Evei s-a creat o prăpastie între omenire și Dumnezeu, Maica Domnului este puntea care apropie omenirea de Dumnezeu.”
Ierarhul a mai afirmat că Maica Domnului este model pentru toate femeile și mamele, pentru monahi și monahii, dar și pentru toți creștinii.
„Cinstirea Maicii Domnului este un indiciu că noi mărturisim credința cea adevărată”, a mai spus Episcopul de Bălți.
În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul specific, Părintele Episcop Ignatie a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Longhin Rotaru, din obștea mănăstirii.
La finalul slujbei, Episcopul Hușilor a spus că Episcopul de Bălți „menține aprinsă flacăra credinței și candela neamului” în partea de nord a Basarabiei.
„Îi mulțumesc Părintelui Episcop Antonie de Bălți, din Basarabia, pentru osteneală, dragoste și smerenie. Am ținut să fie prezent și în semn de solidaritate și comuniune, pentru că nu este ușor, în Basarabia, pentru episcopii noștri, pentru preoți sau pentru credincioși”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie.
Ierarhul Hușilor i-a îndemnat pe credincioși să citească Paraclisul Maicii Domnului la necaz, amintindu-le spusele Părintelui Dumitru Stăniloae: „Cât de fericiți suntem noi, creștinii, că avem în cer o inimă de mamă!”
Tot la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Antonie de Bălți a oferit o Mănăstirii Bujoreni o candelă aprinsă „care să ardă mereu pentru unitatea neamului românesc”.
La rândul său, părintele stareț Euharist Micu i-a dăruit Părintelui Episcop Antonie, pentru bisericile din Eparhia de Bălți, o Sfântă Evanghelie și un set de Sfinte Vase.
Mănăstirea Bujoreni are ca hram principal „Izvorul Tămăduirii” și a fost atestată documentar pentru prima dată în 1602.
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în data de 1 mai 2022, Duminica Tomii, după următorul program transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul .....
Data: May 2, 2022
Sf. Matrona va fi sărbătorită luni la Biserica Sf. Nicolae Tabacu din București, care deține și o icoană a ei. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la mutarea sfintei la viața veșnică.
„Începând din anul 2018, când Sf. Matrona de la Moscova a fost trecută în .....
Data: May 2, 2022
A XV-a ediție a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului debutează duminică și durează până în data de .....
Data: May 2, 2022
Parohia Mavrogheni din Sectorul 1 al Capitalei și-a sărbătorit vineri hramul: Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, parohia l-a comemorat, la 150 de ani de la plecarea la Domnul, pe scriitorul Ion Heliade Rădulescu, primul președinte al Academiei Române, care odihnește în curtea .....
Data: May 2, 2022
Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, și Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, au vizitat Episcopia Basarabiei de Sud, unde s-au .....
Data: May 2, 2022
Preasfințitul Părinte Macarie a slujit vineri la Paraclisul Episcopal din Göteborg, Suedia. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Sfințirea Apei și Taina Sfântului Botez pentru un suedez în vârstă de 33 de ani.
„Lauda noastră, a .....
Data: May 2, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).