Sute de credincioși au fost prezenți duminică la Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Ieronim Sinaitul în curtea Catedralei Patriarhale, la „Baldachinul Sfinților”.

În predica rostită duminică, 24 mai, ierarhul a remarcat efectele perioadei de izolare când, a spus el, „ne-am bucurat parcă și de un aer mai curat, ne-am apropiat de cei din familia noastră, am devenit mai introvertiți”, dar, în același timp, „am descoperit că și viața noastră comunitară, viața noastră de la Sfânta Biserică este atât de importantă”.
„Desigur, este important să ne rugăm și în singurătate, în ‹cămara noastră cea de taină› și în adâncul sufletului nostru, dar această rugăciune dacă rămâne singulară nu este o rugăciune completă și nu este mântuitoare dacă nu se împlinește în rugăciunea comunitară sau rugăciunea Bisericii”.
Lumina
PS Ieronim Sinaitul a vorbit și despre Vindecarea orbului din naștere prezentată în textul evanghelic duminical. În acest context, a subliniat importanța luminii fără de care „nimic nu este posibil în lumea noastră creată”.
„Dumnezeu a dat din lumina sa necreată și a creat lumina. După care a creat cerul și pământul, adică lumea nevăzută a îngerilor și a slujitorilor Săi și pământul – adică acest cosmos – care pentru noi este întotdeauna minunat și infinit”.

Vorbind despre creație, părintele episcop vicar a notat și momentul de respiro pe care l-a simțit natura în perioada noastră de izolare.
Supărarea lui Dumnezeu
„Locuim această binecuvântată planetă, pe care până nu demult nu prea aveam ochi să o mai vedem, pe care o intoxicam cu poluarea fabricilor, uzinelor și a mulțimii mașinilor de nu mai puteam respira. Și natura era tristă”.
PS Ieronim Sinaitul a spus că această pandemie a venit dintr-o dată „ca o pedeapsă a lui Dumnezeu”, căci cu siguranță sunt multe de pedepsit în lumea aceasta și multe de plătit din cauza diferitelor derapaje de la viața morală, în special.
Multele derapaje conduc și la supărarea lui Dumnezeu pe noi, a semnalat Preasfinția Sa.
„Nu este o supărare spre distrugere, ci este o supărare ca a unui părinte care în mod pedagogic își îndrumă fiii cum să aleagă mai binele”.
„Desigur, este o tristețe și este păcat că s-a întâmplat lucrul acesta, dar iată dintr-o dată totul s-a oprit, Și trebuie să ne oprim și să privim. Să privim această lumină sensibilă care ne vine de la astrul care luminează viața noastră a pământenilor. Astrul care este lumină din lumina aceea pe care Dumnezeu a creat-o la început, dar este o lumină materială consumabilă, sensibilă”, a spus ierarhul făcând câteva îndemnuri la conștiență și responsabilitate.
„Descoperind toate lucrurile acestea, trecând și prin suferința pierderii unor persoane dragi care au plecat foarte devreme sau înainte de vreme dintre noi, ne-am smerit cu toții sufletele și ne rugăm la fiecare rugăciune și particulară și obștească, publică a Bisericii ca Dumnezeu să înceteze mânia Sa, ca această nouă boală care lovește pământul să se risipească”.
„Și acum noi, cei care suntem luminați cu bucuria vieții, cu bucuria luminii, cu bucuria prezenței aproapelui, cu bucuria plantelor și a florilor, a păsărilor și animalelor să slăvim pe Dumnezeu pentru cele frumoase din lumea aceasta și să uităm cele urâte pe care de multe ori noi oamenii le provocăm pe de o parte prin exploatarea fără milă și fără gândire a resurselor”.

„Trebuie să fim cu atenție și către lumea înconjurătoare să gândim și la curățarea aerului și a planetei pe care Dumnezeu ne-a dat-o ca să o folosim”.
„Toate elementele naturale sunt foarte importante pentru noi și trebuie să le consumăm în așa fel încât să nu desconsiderăm și să ne batem joc de creația lui Dumnezeu și să le socotim ca fiind date cu împrumut, să le folosim atât cât este nevoie și să lăsăm loc, să lăsăm rezerve și pentru generațiile viitoare”.
„Această situație să ne aducă mai multă înțelepciune”, a îndemnat PS Ieronim Sinaitul.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Patriarhul Daniel a evidențiat în predica adresată duminică, 24 mai 2020, lucrarea lui Dumnezeu printr-o persoană infirmă, un orb care devine luminător al multora, dascăl pentru noi și mărturisitor al lui Hristos.
„Boala nu este întotdeauna o urmare a păcatului, ci .....
Data: May 24, 2020
Odată cu reluarea în mediul online a procesului învățământ, 312 copii din județul Alba, proveniți din medii defavorizate, sunt stimulați în mod concret pentru a finaliza anul școlar.
Săptămânal, ei vor primi pachete .....
Data: May 24, 2020
Episcopia Tulcii a dăruit săptămâna trecută 25 de tablete unor elevi cu rezultate şcolare excepționale, dar cu o situaţie financiară delicată.
Dispozitivele electronice, în valoare de 9900 lei, au ca scop susținerea educației online în perioada pandemiei și au fost .....
Data: May 25, 2020
Episcopul Vicar Atanasie de Bogdania a slujit la Centrul Eparhial din Roma în Duminica Vindecării orbului din naștere. A fost
Data: May 25, 2020
Arhiepiscopul Calinic al Argeşului l-a instalat duminică pe noul stareţ al Mănăstirii Cotmeana, pr. protosinghel Daniil Niță. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei l-a prezentat pe noul egumen care va coordona cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara .....
Data: May 25, 2020
Am modif un pic caption-ul: Lumea ortodoxă a jubilat odată cu revenirea credincioșilor la biserică după expirarea stării de urgență în România și a relaxării restricțiilor în mai multe țări. Mulți dintre cititorii noștri s-au gândit că ne apropiem de 1 Iunie și ne-au trimis fotografii cu .....
Data: May 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).