Ministerul Apărării Naționale a restaurat Crucea de pe Caraiman și organizează luni, de Sfântul Andrei, ocrotitorul României, ceremonialul militar și religios de resfințire a acesteia. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei.
Din delegația Patriarhiei Române va face parte și Părintele Arhimandrit David Petrovici, Starețul Mănăstirii Caraiman.
La ceremonial vor participa militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care vor purta steagurile de identificare ale acestora.
Evenimentul va începe la ora 12:00 și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.
Ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare.
Lucrările de reabilitare
Monumentul a fost reabilitat de minister cu fonduri europene în perioada 2016-2018, după ce acesta a fost trecut de la Municipalitatea Bușteni la Ministerul Apărării Naționale. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în ultimele trei veri.

Structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol.
În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare.
La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.
Istoria monumentului
„Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcția ei a fost iniţiată de Regele Ferdinand I şi Regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Reîntregire.
Mobilizând un număr mare de tineri, Societatea Cultul Eroilor a avut o contribuţie importantă la lucrările desfășurate între anii 1926 și 1928. O parte dintre traversele metalice şi materialele de construcţie au fost transportate de carele cu boi ale localnicilor.
Crucea de pe Caraiman are înălţimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri.
Vârful pe care se găsește monumentul are altitudinea de 2.291 m. Nu este cel mai înalt din Masivul Caraiman, Munții Bucegi, dar este cel care asigura cea mai mare vizibilitate din împrejurimi, chiar și în condiții meteo nefavorabile.
În 2018, Preafericitul Părinte Daniel a sfinţit piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult, situat pe Platoul Bucegi și închinat Eroilor Neamului.
Foto credit: Reabilitare-crucea-caraiman.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 288
Id: 72010
Data: Nov 27, 2020
Imagine:
Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (IBMO) a publicat volumul I, lunile septembrie-februarie, al Acatistierului Sfinţilor Români.
În Cuvântul înainte, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat că „folosul duhovnicesc al .....
Data: Nov 27, 2020
Cincizeci de clerici credincioşi din Protopopiatul Tecuci au răspuns apelului Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi au donat joi sânge la .....
Data: Nov 27, 2020
Reprezentanţii cultelor religioase din România au participat miercuri la o videoconferinţă cu Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, se precizează într-un comunicat de presă al
Data: Nov 27, 2020
Ierarhii ortodocşi din Chicago s-au rugat marţi, în Catedrala Ortodoxă Română din metropola americană, pentru odihna sufletului Patriarhului Irineu al Serbiei, trecut la cele veşnice în data de 20 noiembrie.
Slujba parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul .....
Data: Nov 27, 2020
Şaizeci şi şase de icoane pe sticlă aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca vor fi digitalizate şi expuse virtual.
„Imaginile realizate prin proiect vor avea un înalt grad de detaliere, corespunzătoare exigențelor tot mai mari ale .....
Data: Nov 27, 2020
Imnul naţional în interpretarea lui Alexandru Tomescu, la vioara Stradivarius Elder-Voicu, reprezintă „principalul discurs artistic” de 1 Decembrie prin care Institutul Cultural Român va arăta „lumii România culturală”.
Înregistrarea video va fi transmisă pe toate .....
Data: Nov 27, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfantul Nectarie de Eghina - Despre nadejde - chipul disperarii
Sfantul Nectarie de Eghina - Despre atentie - despre neatentie - despre linistirea neamestecata cu grija lumeasca
Sfantul Nectarie de Eghina - Chipul barbatului adevarat
Sfantul Nectarie de Eghina - Despre pizma
Sfantul Nectarie de Eghina - Despre smerenie
Sfantul Nectarie de Eghina - Despre simplitate si cumpatare - despre iubirea de sine - despre lamentare
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).