Părintele Petru Marcel Suciu, slujitor în Hunedoara, şi-a prezentat povestea de viaţă în emisiunea „Cu nume și prenume din Hunedoara”, transmisă pe canalul de YouTube al postului local Independent TV.
Electrician de mină
El a relatat că a lucrat ca electrician de mină, urmând cumva la început profesia părinţilor săi. „Tata lucrat la mină şi aşa am ajuns în Valea Jiului. Tata a fost maistru miner, mama centralistă la mină, şi amândoi au ieşit la pensie”.
Nu erau opţiuni de a avea altă carieră la vremea respectivă, mărturiseşte el. „Dacă voiai să fii cu părinţii, nu prea aveai opţiuni. Nu te încânta profesia. Şi atunci, ca şi acum, fiecare se gândea cum să scape de acolo”.
Şcoala Gimnazială şi Liceul le-a făcut la Vulcan. „Din clasele 11-12, noi ştiam ce este mina. Făceam practică pe teren. În a 9-a şi a 10-a învăţam la şcoală în atelier”.
Revoluţia l-a prins în armată şi a fost eliberat un an mai târziu. Întrucât exista un contract între liceu şi mină, s-a angajat.
Prima zi
Părintele îşi aminteşte că, deşi angajat, „nu intrai de la început în mină”. „Era o perioadă de instructaj, însuşire a normelor de protecţie a muncii. Apoi, urma efectiv un fel de testare şi în subteran. „Nu erai încadrat din prima ca electrician. Trebuia să treci prin toate punctele de lucru care le privesc pe electricieni. La suprafaţă este un atelier electric cu mai multe compartimente. Stagiile puteau dura „mai mult sau mai puţin”.
El a lucrat la suprafaţă o bună perioadă de timp, pentru că nu exista suficient personal la motoare. „Orice motor care intra în mină trebuia verificat, pentru că minele din Valea Jiului sunt grizutoase, sunt mine unde toate utilajele electrice respectă nişte norme de protecţie foarte înalte, pentru că gazul ăsta grizu, amestec de metan cu cărbune, la o anumită concentraţie se poate aprinde. Şi atunci toate utilajele electrice pot face scântei. Şi ca să fie protejate de scântei ele sunt îmbrăcate în nişte carcase. Utilajele care urmau să intre în mină erau verificate, primeau un certificat de conformitate şi apoi erau introduse în mină”.
5 ani, 9 luni şi 11 zile
Aceasta este perioada lucrată în mină de Părintele Petru Marcel Suciu. Dintre care, 3 ani în schimbul 1 într-o anumită echipă.
Cum era de aşteptat, activitatea minieră nu este una lipsită de pericole. Părintele a rememorat câteva experienţe, care îi puteau fi fatale.
„Am prins un cutremur în mină şi a trebuit să ieşim prin scările de la puţ. E o experienţă terifiantă şi pentru cei care lucrează de multă vreme; am prins şi foc în mină”.
„Puţul e spaţiul pe unde circulă lifturile. Pe lângă acesta, într-o parte e un spaţiu auxiliar. În caz de urgenţă să poţi ieşi pe acolo. Din 3 în 3 metri sunt platforme şi între ele sunt scări. Tot acolo sunt şi cablurile electrice, de telefonie, ţevile de apă, de aer comprimat. Puţurile sunt foarte vechi. După multă vreme ţevile mai curg, plouă de sus, scările fie ruginesc, scările de lemn putrezesc. Între scări şi golul de lângă e o plasă, dar aceasta rugineşte”.
Un alt pericol în mină e reprezentat de benzile de cauciuc care transportă cărbunele. „Se mai prind de tamburi şi se face fum, care e toxic”.
„…Puţul 6, unde trebuia să fac revizia, era la vreo 3 km de puţul 10 şi mergeam singur prin subteran”, îşi mai aminteşte Părintele, care a spus că la un moment dat i-a sărit o bucată mare de metal direct în picior.
Ca urmare a acestor situaţii de risc imprevizibile, au murit mulţi mineri în timpul în care a activat Părintele Suciu. „Am pierdut mulţi ortaci; la ultima explozie un văr; sunt colegi care astăzi trăiesc, pentru că au făcut schimb cu alţi colegi…”.
De la mină la haina preoţească
Părintele a fost întrebat cum s-a produs schimbarea interioară care l-a determinat să se îndrepte spre preoţie.
Senin, a mărturisit că au fost mai mulţi factori importanţi şi a început să vorbească despre fiecare.
„Am avut un accident de maşină. Nu conduceam eu. Aveam 23 de ani. Cumva, lucrurile s-au zdruncinat atunci”.
Întrucât reuşise să avansese profesional, supraveghea şi intervenea în caz de vreo defecţiune pe partea electrică, a avut mai mult timp, pe care l-a dedicat lecturii.
„Am citit mult. Am început să merg la biserică. Colegii au văzut schimbarea asta. Când am intrat pe schimburi, aveam mai multă vreme de citit. Am citit mai ales literatură teologică. Chiar m-am trezit cu părintele paroh acasă să iau nişte ore să predau religia”.
„Apoi, am vrut să dau la teologie. Aveam 26 de ani. Nu aveam gânduri de căsătorie. Mergeam la mănăstiri prin Moldova, am fost şi cu bicicleta. Mama se speriase, credea că mă călugăresc. Aveam şi gânduri de călugărie, dar nu eram decis”.
„Mama a zis să dau teologie şi apoi să mai văd. Şi a avut dreptate. După ce am intrat la teologie, în anul 2 m-am căsătorit”.
Părintele povesteşte cu umor ce a fost întrebat şi răspuns a dat la testul psihologic susţinut la admiterea la teologie.
„M-au întrebat cine m-a determinat să merg la teologie şi le-am răspuns: mama m-a trimis la teologie”.
„Am intrat cu bursă, am avut bursă în toţi anii, apoi am urmat cursurile de masterat, acum sunt şi la doctorat”, mai spune el.
Profesor de religie şi preot
Părintele, care a precizat că a păstrat legătura cu zona de minerit, are şi acum cunoştinţe care lucrează acolo, a plecat de la mină în 1995.
După admiterea la teologie, a dat examen de titularizare la religie. „Am ales să predau la Liceul de informatică din Petroşani”.
„După un an, a venit propunerea din partea Arhiepiscopului Timotei de a mă hirotoni în Parohia Vulcan, tocmai în parohia unde slujea preotul care a venit să-mi propună să mă duc la teologie”.
„Arhiepiscopul Timotei m-a hirotonit, am renunţat la catedra de religie, am slujit în Vulcan 10 ani de zile”, mărturiseşte Părintele.
”Ce facem cu oamenii?!
Cu un sentiment de nostalgie după activitatea de odinioară, în ultima parte a interviului Părintele trage un semnal de alarmă în privinţa angajaţilor din mine.
„Minele nu sunt rentabile nicăieri în lume, dar ele sunt considerate obiective strategice. Peste tot minele sunt subvenţionate. Dar, într-adevăr, unele sunt mai rentabile decât altele”.
„N-am auzit de programe de recalificare a oamenilor care lucrează în mine. Închidem minele, dar ce facem cu oamenii?!”, întreabă clericul.
Cu toate acestea, el încheie într-o notă optimistă:
„Niciodată nu trebuie să deznădăjduim!”.
Foto credit: Facebook / Petru Marcel Suciu
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 532
Id: 73037
Data: Mar 17, 2021
Imagine:
Mitropolitul Bartolomeu Anania ne-a lăsat moștenire o nouă traducere a Sfintei Scripturi, dar a lucrat și pentru a naște cuvintele ei în inimi, a spus miercuri Arhiepiscopul Râmnicului. Ierarhul a inaugurat colocviul organizat de Seminarul Teologic din Râmnicu-Vâlcea la 100 de ani .....
Data: Mar 18, 2021
Prin implicarea Arhiepiscopiei Sucevei și a Parohiei „Sf. Nicolae” din Bruxelles, o familie de bucovineni din diaspora
Data: Mar 18, 2021
În martie, declarată Luna pentru viață, concursul lunar de creație pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet!” este dedicat mamelor și maternității. Tema este: „Mama și darul vieții”.
„Așa marcăm noi, la
Data: Mar 18, 2021
Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a oficiat joi seară slujba Pavecerniței Mari cu cea de-a patra parte a Canonului Mare. La predică, eclesiarhul a adus argumente pentru cei care astăzi desconsideră postul și beneficiile .....
Data: Mar 18, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfinţit miercuri la Biserica Sf. Alexie din Bucureşti două racle pentru moaştele Sf. Cuv. Alexie, Omul lui Dumnezeu, şi Sf. Ier. Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, care se află în lăcaşul de cult.
Alături de .....
Data: Mar 18, 2021
Paraclisul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul Eparhial de la Roma organizează seria de întâlniri duhovnicești „Catehezele Postului Mare 2021”.
Catehezele vor avea loc în fiecare sâmbătă seară, de la ora locală 18:45 (în România, 19:45), după slujba .....
Data: Mar 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).