„Trebuie să facem distincție între două feluri de tinereți și două feluri de bătrâneți. Dacă bătrânețea trupească este inevitabilă, cu bătrânețea duhovnicească lucrurile stau altfel”, a spus Părintele Mihail Lupescu marți seară la conferința online „Tinerețea ca stare permanentă în Biserica lui Hristos”, eveniment organizat de ASCOR Alba Iulia.
Ieromonahul Mihail l-a oferit pe Părintele Teofil Părăian drept un exemplu foarte ilustrativ în acest sens:
„El era un bătrân-tânăr, un tânăr mai tânăr decât tinerii. Și ne zicea adesea ‹Tinerețea este vârsta bucuriei. Tinerețea nu este compatibilă cu tristețea. Orice om ar trebui să fie un tânăr bucuros›”.
Părintele Mihail Lupescu de la Mănăstirea Oașa a spus că primul popas în călătoria spre tinerețe este popasul postului. „Postul este o perioadă de primăvară duhovnicească în care totul din noi trebuie să revină la viața în Dumnezeu și să se înfrumusețeze de virtuți”.
„Pentru a ajunge la calea prin care devenim tineri trebuie să o căutăm”, a explicat părintele, „și cred că această cale se găsește unde te aștepți mai puțin”, a adăugat ieromonahul propunând o incursiune în timp, „într-o lume de acum 200 de ani, în care oamenii nu aveau surse de informare, slujbele erau săvârșite într-o limbă străină lor, nu erau oameni culți însă erau oameni înțelepți”.
El a subliniat că a existat în acest popor vreme de sute de ani un sistem de informare religioasă în limba română, un sistem care funcționa perfect deși oamenii nu înțelegeau mai nimic la biserică.
„Acest sistem cuprindea toată dogmatica, iar unul din pilonii lui a fost colinda. Colinda cuprinde toată istoria mântuirii. Cele mai multe colinde se referă la Pătimirile lui Hristos decât la Nașterea Lui”.
”Tinerețe fără de bătrânețe
Părintele Mihail a propus o interpretare ortodoxă a basmului românesc „Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte”.
Acolo calul personajului principal în plină formare ar reprezenta conștiința – îl însoțește în călătorie, îi dă sfaturi bune, îl scapă de necazuri, apoi ghionoaia (ciocănitoare) reprezintă întâlnirea în luptă cu cele 5 simțuri, scorpia simbolizează imaginația, fiarele sunt gândurile rele ș.a.
Conferința a fost transmisă marți la ora 20:00 pe paginile Facebook ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Doxologia, ASCOR Alba Iulia, Radio Reîntregirea.
Sursă foto: Facebook / Mănăstirea Oașa
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 410
Id: 73352
Data: Apr 22, 2021
Imagine:
Ambasadorii la Bucureşti ai statelor Belarus, Palestina și Maroc, și consilieri economici ai ambasadelor Olandei și Federației Ruse au vizitat miercuri Centrul .....
Data: Apr 22, 2021
„În aşteptarea Sfintei Lumini” este denumirea expoziţiei de icoane care va fi vernisată vineri, de la ora 10:00, la Galeria Naţională de Artă Naivă din cadrul Muzeului Judeţean Argeş.
„Expoziţia prezintă lucrări ale pictorilor iconari din întreaga ţară. Amintim aici .....
Data: Apr 22, 2021
În Săptămâna Mare, Teatrul Stela Popescu va difuza, pe reţelele de socializare (Facebook, Instagram şi YouTube), fragmente din piesa „Hoţul de mărgăritare”, anunţă instituţia printr-un comunicat de presă.
Textul piesei este semnat de Mitropolitul Bartolomeu .....
Data: Apr 22, 2021
Zece copii instituţionalizaţi vor avea posibilitatea să locuiască într-o casă de tip familial construită în parohia Parohia Săvineşti II din Roznov, jud. Neamţ. Imobilul a fost inaugurat joia aceasta, a transmis Constantin Ciofu, corespondent Ziarul Lumina.
Terenul .....
Data: Apr 22, 2021
Agenția de pelerinaje a Patriarhiei Române, Basilica Travel, invită pelerinii să descopere frumuseţile naturale şi spirituale ale ţării noastre. În luna mai organizează mai multe pelerinaje interne în Moldova, Transilvania, Dobrogea etc.
„Cei ce își doresc a se .....
Data: Apr 23, 2021
Ambasadorul Israelului în România a vizitat săptămâna aceasta pentru prima oară Bucovina şi Mănăstirile din Nordul Moldovei. Oficialul .....
Data: Apr 23, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Duminica infricosatoarei judecati (09 martie 2013)
Biblia in istorie - Vindecarea orbului din nastere (08 iunie 2013)
Biblia in istorie - Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (8 septembrie 2012)
Biblia in istorie - Sfintii Parinti de la Sinodul Intai Ecumenic (15 iunie 2013)
Biblia in istorie - Duminica Sfintilor Romani - Chemarea Sf Apostoli (06 iulie 2013)
Biblia in istorie - Duminica Ortodoxiei (23 martie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).