Daca batranețea trupeasca este inevitabila, cu cea duhovniceasca lucrurile stau altfel: Parintele Mihail de la Oașa

„Trebuie să facem distincție între două feluri de tinereți și două feluri de bătrâneți. Dacă bătrânețea trupească este inevitabilă, cu bătrânețea duhovnicească lucrurile stau altfel”, a spus Părintele Mihail Lupescu marți seară la conferința online „Tinerețea ca stare permanentă în Biserica lui Hristos”, eveniment organizat de ASCOR Alba Iulia.

Ieromonahul Mihail l-a oferit pe Părintele Teofil Părăian drept un exemplu foarte ilustrativ în acest sens:

„El era un bătrân-tânăr, un tânăr mai tânăr decât tinerii. Și ne zicea adesea ‹Tinerețea este vârsta bucuriei. Tinerețea nu este compatibilă cu tristețea. Orice om ar trebui să fie un tânăr bucuros›”.

Părintele Mihail Lupescu de la Mănăstirea Oașa a spus că primul popas în călătoria spre tinerețe este popasul postului. „Postul este o perioadă de primăvară duhovnicească în care totul din noi trebuie să revină la viața în Dumnezeu și să se înfrumusețeze de virtuți”.

„Pentru a ajunge la calea prin care devenim tineri trebuie să o căutăm”, a explicat părintele, „și cred că această cale se găsește unde te aștepți mai puțin”, a adăugat ieromonahul propunând o incursiune în timp, „într-o lume de acum 200 de ani, în care oamenii nu aveau surse de informare, slujbele erau săvârșite într-o limbă străină lor, nu erau oameni culți însă erau oameni înțelepți”.

El a subliniat că a existat în acest popor vreme de sute de ani un sistem de informare religioasă în limba română, un sistem care funcționa perfect deși oamenii nu înțelegeau mai nimic la biserică.

„Acest sistem cuprindea toată dogmatica, iar unul din pilonii lui a fost colinda. Colinda cuprinde toată istoria mântuirii. Cele mai multe colinde se referă la Pătimirile lui Hristos decât la Nașterea Lui”.

”Tinerețe fără de bătrânețe 

Părintele Mihail a propus o interpretare ortodoxă a basmului românesc „Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte”.

Acolo calul personajului principal în plină formare ar reprezenta conștiința –  îl însoțește în călătorie, îi dă sfaturi bune, îl scapă de necazuri, apoi ghionoaia (ciocănitoare) reprezintă întâlnirea în luptă cu cele 5 simțuri, scorpia simbolizează imaginația, fiarele sunt gândurile rele ș.a.


Conferința a fost transmisă marți la ora 20:00 pe paginile Facebook ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Doxologia, ASCOR Alba Iulia, Radio Reîntregirea.

Sursă foto: Facebook / Mănăstirea Oașa

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 128

Id: 73352

Data: Apr 22, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).