Darul parohiei bihorene pentru tinerii din Bratesti

Douazeci si opt de tineri, participanti la programul de sarbatori din Parohia Bratesti si la alte programe catehetice parohiale, au fost antrenati într-un program religios, cultural si educativ desfasurat în Oradea, informeaza “Ziarul Lumina”.În fiecare an, înaintea praznicului Nasterii Domnului, copiii si tinerii din Parohia Bratesti, Protopopiatul Tinca, alaturi de parohul Calin Popa, îi colinda pe toti cei aproape 100 de credinciosi ai satului, împartindu-le acestora daruri alese din partea parohiei. Şi la sarbatorile ce au trecut, aceiasi tineri, îmbracati în straie populare, la fel ca mosii si stramosii lor de odinioara, au pus în sufletele credinciosilor bucurie si emotie prin colindul strabun.Pentru a le dovedi tinerilor ca orice fapta buna aduce cu sine si o rasplata, Parohia Bratesti a organizat pentru ei, în aceste zile de început de an nou, câteva momente de neuitat. Astfel, în zilele de 10 si 11 ianuarie, toti cei douazeci si opt de tineri, care au participat la programul de sarbatori si la alte programe catehetice ce se organizeaza în parohie, au fost antrenati într-un program religios, cultural si educativ desfasurat în Oradea.Sub îndrumarea si directa supraveghere a parohului Calin Popa, si cu sustinerea financiara a Parohiei Bratesti, tinerii au pornit spre Oradea având ca prima destinatie Teatrul „Regina Maria“. Aici au asistat la una din noile reprezentatii ale Trupei de teatru „Iosif Vulcan“, spectacolul „La «Iunion», birjar!“, piesa realizata dupa schitele marelui dramaturg, nuvelist si pamfletar Ion Luca Caragiale.Tinerii au fost introdusi în atmosfera anilor de la sfârsitul secolului al XIX-lea si început de secol XX, prin textele eternului Caragiale, prin muzica si dansurile acelor vremuri si au luat contact cu magia teatrului, care i-a cuprins într-un mod cu totul aparte.

Vizite la lacase de cult

A doua zi, 11 ianuarie, a urmat un program în care tinerii au vizitat Manastirea „Sfintei Cruci“ din Oradea, unde s-au închinat si s-au rugat în biserica cea noua a manastirii. În continuare, a urmat un popas duhovnicesc la noua Catedrala episcopala „Învierea Domnului“ si „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea. Aici, tinerii au aflat cu deosebit interes faptul ca usile de la intrare, din lemn masiv, sunt copie dupa usile catedralei „Sfânta Sofia“ din Constantinopol, iar deasupra lor, icoana în mozaic reprezentând Învierea Domnului de pe fatada este copie dupa originalul de la Manastirea „Nea Moni“ din Grecia. În paraclisul „Sfintii Ierarhi Nicolae, Spiridon si Nectarie“ de la demisolul Catedralei episcopale celei noi, tinerii au avut bucuria de a se închina la moastele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni, si la Moastele Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

Bucurie oferita de parohie

Programul a continuat cu activitati de recreere, incluzând vizionarea la cinematograf a unui film de animatie inspirat din basmul „Craiasa zapezii“. Dupa ce au luat masa, a urmat un program de jocuri sportive într-un loc de divertisment aflat într-unul din centrele comerciale din oras. Apoi, dupa cina, tinerii au pornit spre casele lor, nerabdatori de a împartasi familiei experientele de care au avut parte.Parohul Calin Popa si-a manifestat deosebita bucurie pentru darul parohiei oferit copiilor si familiilor acestora. Totodata, în Duminica de dupa Botezul Domnului, la finalul Sfintei Liturghii, parintele le-a multumit credinciosilor pentru dragostea cu care au primit pe tinerii parohiei, pentru efortul financiar cu care s-au straduit sa îi rasplateasca si pentru modul cum au raspuns, la fel ca în nenumarate alte rânduri, apelului Bisericii. De asemenea, parintele Calin Popa si-a exprimat încrederea ca astfel de initiative vor fi din ce în ce mai dese în cadrul parohiei si spera ca acestea sa contribuie atât la intensificarea comuniunii dintre biserica si credinciosi, la atragerea tinerilor spre Biserica, precum si la o deschidere spre activitati culturale a acestora. Localitatea Bratesti se afla situata în sud-estul judetului Bihor, în Depresiunea Beiusului. Biserica de lemn din localitate este monument istoric si are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta“, fiind restaurata, cu binecuvântarea Preasfintitului Sofronie, Episcopul Oradiei, între anii 2009-2010.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 525

Id: 37363

Data: Jan 15, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).