În mesajul prilejuit de Duminica Părinţilor şi Copiilor (7 iunie), Părintele Patriarh Daniel subliniază rolul fundamental pe care familia l-a avut în perioada pandemiei. Preafericirea Sa a numit familia „un .....
Data: May 29, 2020
Cu ocazia comemorării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Ambasada României în Federația Rusă a publicat lista cu 800 de prizonieri de război români morţi în lagărul NKVD nr. 99 de la Spassk, Karaganda, Republica Kazahstan.
Ambasadorul Vasile Soare a făcut anunțul chiar de Ziua Eroilor.
„Cele 800 de nume de prizonieri români de război din listă au fost identificate de subsemnatul în 2002-2003 în Arhivele din or. Karaganda, în timpul primului mandat de ambasador al României în Kazahstan, şi grupate pe judeţele României, de unde proveneau prizonierii noştri”, menționează ES Vasile Soare.
„Numele şi prenumele, prenumele tatălui, anul naşterii lor sunt relativ corect redactate, însă la denumirile localităţilor/judeţelor natale din România de la acea vreme s-au strecurat multe greşeli, înregistrarea prizonierilor români în registrele lagărelor fiind făcută în limba rusă de organele sovietice, necunoscătoare ale limbii române”.
„Aşadar, acum revine urmaşilor prizonierilor români sarcina de a-şi identifica bunicii şi străbunicii în această listă!”, spune ambasadorul.
El explică faptul că aceștia trebuie să ţină cont că în vremea aceea, unele localităţi se aflau în alte judeţe vecine astăzi (de exemplu, unele localităţi din jud. Râmnicu-Sărat din anii 40-50 se află în prezent în jud. Vrancea).
„Am sentimentul unei noi misiuni îndeplinite pentru că astăzi, de Înălţare-Ziua Eroilor României 2020, la 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, aduc o veste nesperată altor 800 de familii de români despre destinul şi locul de înhumare a taţilor, bunicilor, străbunicilor şi rudelor acestora – foşti prizonieri români de război, care nu s-au mai întors nicodată Acasă din lagărele din Kazahstan şi URSS”.
„Sunt convins că regăsirea va fi o veritabilă sărbătoare în aceste familii”, a scris pe Facebook Ambasadorul României în Federația Rusă.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 267
Id: 70308
Data: May 29, 2020
Imagine:
Catedrala Episcopală din Slobozia şi-a serbat hramul de Înălţarea Domnului. Slujba a fost oficiată în interiorul lăcaşului de cult de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.
Părintele Protosinghel Ieremia Berbec de la Mănăstirea Putna a vorbit de Înălțare despre viața creștină ca eroism. Recunoașterea propriilor neputințe, lepădarea de sine și încredințarea în mâinile Domnului sunt forme de eroism. La fel și alegerile bune din viață, făcute după voia .....
La slujba de pomenire a eroilor neamului înhumaţi la Ţiganca, Episcopul Basarabiei de Sud a subliniat că „sfinții și eroii sunt modele pentru noi”.
„Ei ne cheamă să păstrăm moștenirea lor și să afirmăm valorile spiritualității neamului nostru”, a precizat ierarhul la .....
În mesajul prilejuit de Duminica Părinţilor şi Copiilor (7 iunie), Părintele Patriarh Daniel subliniază rolul fundamental pe care familia l-a avut în perioada pandemiei. Preafericirea Sa a numit familia „un .....
Au trecut 567 ani de la căderea Constantinopolului, unul dintre evenimentele cruciale din istoria Europei.
În ziua de 29 mai 1453, oștirile comandate de sultanul Mehmed al II-lea cucereau, printr-o ofensivă decisivă, Constantinopolul, după un asediu care a durat .....
Ziua Eroilor pentru românii din Nürnberg s-a concretizat în două momente comemorative: parastasul oficiat de Mitropolitul Serafim la catedrala din oraș și comemorarea celor 15 soldați români înmormântați în cimitirul „Südfriedhof”.
De sărbătoarea Înălțării Domnului, .....
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).