„Săptămâna Pătimirilor va primi cu adevărat o semnificație pentru noi dacă, pe de o parte, vom înțelege foarte bine evenimentele istorice petrecute, iar pe de altă parte, dacă vom reuși să-L însoțim pe Hristos prin rugăciune curată, prin starea de priveghere, de credință puternică, de vorbire cu Dumnezeu pentru ca El să ne dea puterea să pătrundem semnificația, dramatismul, dar și frumusețea duhovnicească a acestor zile mari”, a spus Pr. Prof. Mihail Săsăujan la Denia de luni seara.
La finalul slujbei oficiate în Catedrala Patriarhală, Părintele Mihail Săsăujan, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sintetizat textul evanghelic foarte cuprinzător al Sfintei și Marii Marți: „Rezum foarte pe scurt ca să plecăm acasă cu idei clare la care să reflectăm în zilele viitoare”.
Textul citit la Denie a fost din capitolele 22 și 23 ale Evangheliei după Matei.
„În capitolul al 22-lea ați observat maniera în care această pătură conducătoare a poporului evreu – cărturarii, fariseii, saducheii, într-o viclenie și într-o ură față de Mântuitorul Hristos, Îi pun întrebări încercând să-l prindă în cuvânt. În următorul capitol, al 23-lea, urmează un rechizitoriu foarte sever pe care Mântuitorul îl face acestora”.
Au fost trei întrebări principale ale fariseilor, a continuat părintele vicar.
„Au întrebat dacă trebuie să dea sau nu dajdie Cezarului, și Mântuitorul le spune foarte clar: ‹Dați Cezarului ceea ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu›”.
„Apoi au întrebat de situația a șapte frați: cel mare a murit și soția sa, potrivit tradiției iudaice, a rămas a următorului frate și tot așa până la cel mai mic. Dar la înviere, a cui este această femeie? Și Iisus a răspuns că la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci suntem ca îngerii lui Dumnezeu”.
„Și o altă întrebare la care Mântuitorul dă un răspuns pentru noi toți de-a lungul istoriei umanității: Care este cea mai mare poruncă din Lege și Proroci? Și Mântuitorul răspunde: Să iubești pe Domnul Dumnezeul cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți”.
„Nu a mai îndrăznit cineva, din ziua aceea, să-L mai întrebe”
Apoi Mântuitorul întoarce aceste întrebări viclene cu o întrebare: Dar voi ce spuneți, Hristos al cui Fiu este? Ei au răspuns: al lui David, iar El vine cu un răspuns categoric: Și Fiul, dar și Domnul lui David.
„Se încheie foarte, foarte bine acest capitol”, a apreciat părintele profesor, unde Sfântul Evanghelist Matei spune că „din acel moment nimeni nu putea să-i răspundă cuvânt și nici nu a mai îndrăznit cineva din ziua aceea să-L mai întrebe”.
Urmează un rechizitoriu extrem de sever în care Mântuitorul repetă de mai multe ori cuvintele „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor”.
„Mântuitorul se adresează foarte sever, foarte dur acestei categorii a poporului evreu și îi face călăuze oarbe, nebuni, orbi, șerpi, pui de vipere care au înlăuntrul lor întuneric pentru că nu-L au pe Dumnezeu”.
„Negustoreau suferințele și păcatele poporului”
În încheierea rezumatului, Părintele Mihail Săsăujan a citat un cuvânt al Părintelui Arsenie Boca care, în interpretarea aceluiași text evanghelic, spunea că acolo, la Templu, unde Mântuitorul i-a întâlnit, acei slujitori „negustoreau suferințele și păcatele poporului și așa îl compromiteau și pe Dumnezeu și suferința”.
Și acestora, spune Părintele Arsenie Boca, „Mântuitorul le-a arătat biciul iar conștiința lor pătată îi făcea să nu fie puternici, să nu arate rezistență”.
„Se întâmplă adeseori în viață, atunci când suntem cu conștiința întinată să simțim că nu avem putere să înaintăm. Acești oameni cu păcate nu puteau înainta în viața duhovnicească nici măcar la întâlnirea cu Dumnezeu”, a spus Pr. Mihail Săsăujan.
În partea a doua a predicii, părintele profesor a vorbit despre priveghere și milostenie, virtuți ilustrate în Sfânta și Marea Marți cu Pilda celor zece fecioare.
Vezi video integral aici.
Zeci de români au donat sânge înainte de a participa la slujba de Florii la Biserica Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori” din Valdemoro, Spania.
Acțiunea a avut loc în baza unui Parteneriat de Colaborare încheiat în anul 2015 cu Crucea Roșie Spaniolă din .....
Data: Apr 19, 2022
Mitropolitul Petru al Basarabiei a primit vineri vizita Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Daniel Ioniță, care își încheie în luna mai misiunea la Chișinău.
Ambasadorul și-a exprimat recunoștința pentru .....
Data: Apr 19, 2022
Mănăstirea Chiajna-Giulești are începând cu data de 1 martie un stareţ nou în persoana Părintelui Protosinghel Antim Bâru.
Fost slujitor la Mănăstirea Antim, Părintele Antim a fost instalat stareţ la Chiajna–Giulești în data de 11 aprilie şi .....
Data: Apr 19, 2022
În scrisoarea pastorală de Sfintele Paști, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre permanentul sentiment de teamă și nesiguranță adus de schimbările majore în viața întregii lumi, din ultimii doi ani. În astfel de condiții, spune Părintele Episcop, „atât de specifice omului și .....
Data: Apr 19, 2022
Pr. Emanoil Băbuș, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, va vorbi marți, 19 aprilie, despre modul în care istoria reușește să înregistreze emoțiile, afectele și sentimentele în cadrul unei conferințe din seria „Historia Ecclesiastica”.
Evenimentul va .....
Data: Apr 19, 2022
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis luni, 18 aprilie, un comunicat despre aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în România.
Comunicatul integral:
Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh .....
Data: Apr 19, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).