Doi ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu

Mitropolitul Banatului

In Duminica a 19-a dupa Rusalii (02 octombrie 2016), mii de credinciosi banateni au participat la Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala Mitropolitana in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de un sobor de preoti si diaconi. Din sobor au facut parte preotii consilieri de la Centrul eparhial, parintii protopopi ai Timisoarei, preotii si diaconii catedralei, informeaza Razvan Fibisan de la Biroul de presa al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Dupa Sfanta Liturghie, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan a oficiat, impreuna cu soborul slujitor, Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, la implinirea a doi ani de la trecerea sa la cele vesnice. La slujba de pomenire au luat parte numerosi credinciosi timisoreni, apropiati ai fostului mitropolit, oameni de cultura, academicieni, profesori, monahi si monahii.

***

Miercuri, 28 septembrie, la implinirea a doi ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu, clericii din Administratia Centrului eparhial au oficiat, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, la cripta ierarhilor de la subsolul catedralei, locul de vesnica odihna a intaistatatorilor Mitropoliei Banatului, o alta slujba de pomenire, la care au participat foarte multi credinciosi.

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a nascut in 21 noiembrie 1923, la Caransebes, intr-o familie preoteasca. Intre anii 1934-1942 urmeaza scoala elementara si liceul in Caransebes. Pleaca apoi la Bucuresti, unde, intre anii 1942-1946, urmeaza cursurile Facultatii de Teologie. In 1943 este hirotonit diacon celibatar de catre episcopul Veniamin Nistor al Caransebesului, in biserica parohiei Obreja, judetul Caras-Severin. Dupa absolvirea facultatii se inscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 isi va sustine teza cu titlul: Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului , sub coordonarea regretatului preot profesor Ioan G. Coman. In anul 1960 va fi hirotonit preot de catre viitorul patriarch Teoctist Arapasu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc il alege episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Este hirotonit arhiereu in biserica Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti, la data de 15 ianuarie 1961, de catre patriarhul Justinian Marina, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc sapte zile mai tarziu in catedrala episcopala din Arad. La 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane, il alege in scaunul vacant de Arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si, totodata, de Mitropolit al Banatului. Este instalat la 4 martie 1962, pastorind Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, pana la 28 septembrie 2014, cand a trecut la Domnul.

Ca ierarh s-a ingrijit de problemele administrative si gospodaresti din eparhie, avand mai multe, dintre care amintim: constructia unui nou corp de cladire la Centrul eparhial, reorganizarea Tipografiei arhidiecezane, organizarea unei colectii muzeale la Catedrala mitropolitana, sprijinirea ridicarii si pictarii a zeci de noi lacasuri de cult, restaurarea unor monumente istorico-bisericesti din eparhie, sprijinirea, ctitoria si reinfintarea mai multor manastiri, infiintarea Facultatii de Teologie din Timisoara, etc.

 

 

The post Doi ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 781

Id: 61153

Data: Oct 3, 2016

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).