Cincisprezece preoți au fost hirotesiți duhovnici joi, de către Părintele Patriarh Daniel. Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a oferit câteva sfaturi despre noua lor misiune de călăuzire a sufletelor. „Este necesar să facem cunoscută prin lucrarea noastră prezența Sfintei Treimi în viața credincioșilor”, a spus Patriarhul Daniel.
„Acest certificat de duhovnicie ne dă dreptul nu doar de a dezlega păcatele credincioșilor care se pocăiesc, se spovedesc, ci și de a îndruma”, a precizat Patriarhul României. De aceea, taina hirotesiei nu se oficiază odată cu cea a hirotoniei întru preoție, ci după o perioadă de probă.
Duhovnicul „devine nu doar un judecător care judecă și absolvă, ci și un vindecător de patimi”, a spus părintele patriarh. „Pentru că dezlegarea de păcate nu este automat și vindecare de patimi.”
„Și astfel s-a ajuns, în Canonul 102 de la Sinodul VI Trulan, din 692, să se spună că duhovnicul este ca un medic. Comparația aceasta este direct înscrisă în textul Sf. Părinți de la Sinodul VI Trulan”, a explicat Preafericirea Sa.
„Au pus această expresie explicând că medicul acesta trebuie să cunoască și folosirea medicamentelor amare și mai dulci, adică și asprimea, și îngăduința”, a spus Părintele Patriarh. „Și atunci se cere o înțelepciune a maturității duhovnicești, evitând deodată o atitudine prea aspră, dar și o atitudine prea îngăduitoare.”
Patriarhul României a subliniat că Taina Spovedaniei nu implică doar iertarea păcatelor, motiv pentru care este numită în limba franceză Le Sacrement de la Reconciliation, „adică Taina Împăcării Omului cu Dumnezeu, cu Biserica și cu semenii săi, și cu el însuși. Această taină arată prezența și lucrarea harului Preasfintei Treimi”, a continuat Patriarhul Daniel.
„Credinciosul trebuie să se întâlnească cu Taina Sf. Treimi prin Taina aceasta a pocăinței, a mărturisirii și iertării păcatelor, a împăcării omului cu Dumnezeu. El simte că un duhovnic este cu adevărat duhovnic dacă are în suflet și exprimă în cuvinte iubirea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl, Care a primit cu multă iubire și bucurie pe Fiul risipitor care s-a întors acasă.”
Preafericirea Sa a mai subliniat că Sfintele Canoane ale Bisericii, pe care un duhovnic trebuie să le cunoască foarte bine, „sunt hotărâte de păstori adunați în sinoade, nu de profesori de la catedră. Cei care au făcut Canoanele nu au fost profesori de Drept și nici juriști”.
„Canoanele acestea făcute de Sfinți Ierarhi păstori de suflete sunt pentru mântuirea credincioșilor, nu pentru frumusețea unei dezbateri filosofice sau teologice abstracte”, a precizat Patriarhul.
Preafericirea Sa i-a sfătuit pe noii duhovnici să fie smeriți, să cunoască Sfânta Scriptură și Canoanele: „Trebuie să fim mai întâi smeriți și a doua oară bine pregătiți”.
Totodată, „preotul duhovnic trebuie să se roage pentru toți fiii și fiicele duhovnicești care se spovedesc la el, dar și aceștia trebuie să-l pomenească în rugăciuni. Și din această rugăciune reciprocă a părintelui pentru fiii și fiicele duhovnicești și ale fiilor și fiicelor duhovnicești pentru părintele duhovnic se face experiența comuniunii, a bucuriei, a păcii în Duhul Sfânt.”
„Deci iată cum în taina aceasta, a preoției exersată prin duhovnicie, se simte prezența și lucrarea Sfintei Treimi. De aceea Origen, în secolul al III-lea, a spus că Biserica este plin de Treime”, a adăugat Patriarhul României.
„Din cântări se deduce aceasta. Ritmăm: «În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh» și spunem la sfârșit: «Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh». Aceasta este respirația Bisericii Ortodoxe.”
„Deci preotul duhovnic trebuie să arate iubirea lui Dumnezeu Tatăl, lumina Evangheliei lui Hristos, căldura și consolarea, încurajarea și bucuria Duhului Sfânt. În rezumat, lucrarea aceasta este foarte importantă. Omul care se simte iertat și începe o nouă etapă în viața lui este un om recuperat și un om care crește duhovnicește”, a mai spus Patriarhul Daniel.
Clericii care au primit hirotesia întru duhovnic sunt:
- ierom. Nectarie Lipianu de la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Jercălăi, Prahova;
- pr. Ştefănel Bădescu de la Parohia Mehedinţa, Protoieria Urlaţi, Prahova;
- pr. Alexandru-Mihai Bărbuceanu de la Parohia Valea Cucului, Protoieria Urlaţi, Prahova;
- pr. Gheorghe Cinar de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului”-Rona de Sus, Vicariatul Ucrainean, Maramureș;
- pr. Cristian Filiuţă de la Parohia Militari III, Protoieria Sector 6 Capitală;
- pr. Adrian Georgescu de la Capela Academiei de Fotbal FCSB, Protoieria Sector 4 Capitală;
- pr. Vladimir-Clement Malcovici de la Parohia „Sfântul Petru Movilă”, Vicariatul Ucrainean;
- pr. Bogdan-Mihail Mărcuceanu de la Parohia Roşi, Protoieria Ilfov Sud;
- pr. Tarcisius Iulian Laurenţiu Movileanu de la Parohia Dâmbu, Protoieria Câmpina, Prahova;
- pr. Silviu-Andrei Neacşu de la Parohia „Sfinţii Voievozi”-Ploieşti, Protoieria Ploieşti Nord;
- pr. Alexandru Palcău de la Parohia „Uniunea Voluntarilor”, Protoieria Ilfov Nord;
- pr. Dan-Emanuel Pufulete de la Parohia Valea Anei, Protoieria Vălenii de Munte, Prahova;
- pr. Mihai Sfarghie de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Reşedinţa Patriarhală;
- pr. Ştefan Sfarghie de la Parohia Zlătari, Protoieria Sector 3 Capitală;
- pr. Alexandru Bogdan Stoica de la Parohia Drajna de Sus, Protoieria Vălenii de Munte, Prahova.
Cu ocazia Zilei Naționale, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a transmis un mesaj de întărire în credință și felicitare românilor de .....
Data: Dec 2, 2021
Grupul Vatra a organizat duminică la Torino un flash mob la care i-a invitat pe cei 55.000 de români care locuiesc în zonă.
În oraș mai sunt și câteva mii de .....
Data: Dec 2, 2021
Premierul Nicolae Ciucă și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-au întâlnit joi cu reprezentanții cultelor religioase pentru consultări în gestionarea pandemiei de coronavirus.
La întâlnirea care a avut loc în Templul Coral din București au participat .....
Data: Dec 2, 2021
Parohia românească din Luton a împlinit în 13 noiembrie zece ani de la înfiinţare. Aniversarea a fost marcată duminică prin slujirea Mitropolitului Iosif.
„Toți acești ani au fost un răstimp de răbdare pentru biserică, căci abia anul acesta s-a .....
Data: Dec 2, 2021
Primii colindători din 2021 care au trecut pragul Reşedinţei Mitropolitane din Cluj-Napoca au sosit din Baia Mare.
Mănăstirea Coșula a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Botoșani, după implementarea unui proiect de reabilitare în valoare de 15 milioane de lei din fonduri europene și adăugarea de noi construcții din fonduri guvernamentale în valoare de aproape .....
Data: Dec 3, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).