„Suferinţa a intrat în lume în urma păcatului, iar Mântuitorul Iisus Hristos a asumat-o pentru a o transfigura, transformând-o într-un simbol al iubirii de Dumnezeu şi de semeni”, a afirmat părintele Sarmis-Marian Iancu în predica duminicală.
În omilia de la Biserica „Sf. Nicolae” – Paraclis Universitar din Capitală, părintele Sarmis a explicat că „prăznuirea Sfintei Cruci nu este o celebrare a suferinţei, ca şi cum suferinţa ar putea avea o valoare în sine în faţa lui Dumnezeu” şi a făcut referire la cântările Bisericii care ne spun că „prin cruce a venit bucurie la toată lumea”.
Transfigurarea suferinţei
Părintele a evidenţiat că Dumnezeu nu doreşte suferinţă, iar când Mântuitorul ne cere să ne lepădăm de noi înşine, să luăm crucea şi să-I urmăm, El ne îndeamnă tocmai la această transfigurare a suferinţei şi la folosirea tuturor formelor de suferinţă cu care ne întâlnim în viaţă ca mijloace de a renunţa la propriul nostru eu pentru a ne putea dărui lui Dumnezeu şi oamenilor.
„Lepădarea de sine înseamnă lepădarea de firea noastră care a fost stricată prin păcat, fire care ne îndeamnă să căutăm plăcerile materiale şi lipsa cărora ne provoacă suferinţă. Transfigurarea suferinţei înseamnă renunţarea la plăcerile materiale în schimbul bucuriilor duhovniceşti”.
Părintele a exemplificat cu o întâmplare din viaţa Sfântului Paisie, care a primit mai mulţi copii în vizită la chilie şi pe care i-a servit cu ceva dulce. Sfântul le-a arătat astfel diferenţa dintre bucuria duhovnicească şi plăcerea lumească.
„Când aţi venit la mine v-am dat fiecăruia o bucăţică de rahat pe care aţi mâncat-o cu plăcere. Ca să v-o dau vouă, eu m-am lipsit de ea, voi aţi simţit o bucurie pământească mâncând dulce, iar eu am simţit o bucurie duhovnicească dăruindu-vi-l vouă. Nu este ceva rău să vi se pară bun acest dulce şi să-l mâncaţi cu plăcere, rău ar fi fost să prefer eu această bucurie materială, pământească, în locul bucuriei duhovniceşti”.
Iubirea jertfitoare
Părintele Sarmis a definit bucuria duhovnicească drept „bucuria pe care o aduce comuniunea cu Dumnezeu şi cu semenii” şi a subliniat că „forţa acestei comuniuni este iubirea jertfitoare”.
Ne spune Mântuitorul Iisus Hristos, mai mare dragoste decât aceasta nu este decât a-şi pune cineva viaţa pentru fratele său; şi nu este vorba doar de a ne da viaţa apărându-l pe fratele nostru, ci orice jertfă pe care o facem pentru binele aproapelui.
Părintele Sarmis a reamintit, în acest sens, o învăţătură din Patric: Cel ce aude de la cineva din fraţi cuvinte de ocară asupra lui şi ar putea să-i zică şi el aşa, dar nu-i zice, ci se sileşte să-i rabde cu vitejie şi să nu-i răsplătească răul cu rău, unul ca acela îşi pune sufletul şi viaţa pentru fratele său.
Părintele a explicat că jertfa făcută pentru binele aproapelui înseamnă a avea mereu o atitudine de bunăvoinţă faţă de toată lumea, a avea iubire de aproapele, de o iubire „prin care participăm la însăşi iubirea lui Dumnezeu”.
„Urmarea lui Hristos prin asumarea Crucii ne face părtaşi la această iubire divină”.
Ce înseamnă luarea crucii?
„Luarea crucii înseamnă a lupta până la sânge cu păcatele şi patimile noastre. În al doilea rând, înseamnă a îndura cu mărime de suflet prigonirile care vin din partea semenilor noştri, în al treilea rând înseamnă a ne asuma cu smerenie necazurile, bolile şi nevoile pământeşti îngăduite să vină asupra noastră prin pronia dumnezeiască”.
Pr. Sarmis Marian Iancu slujeşte la Biserica Sf. Nicolae – Paraclis Universitar din Capitală.
Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 347
Id: 73230
Data: Apr 7, 2021
Imagine:
Vă prezentăm ultima parte a dialogului Basilica.ro cu Părintele Ioan, monah la schitul ortodox Sainte Foy din Munții Cevennes, Franța. Fostul fotoreporter ne explică ce înseamnă să fii un fotograf bun, dacă putem considera fotografia o formă de artă și dacă .....
Data: Apr 7, 2021
În Parohia băcăuană „Sfânta Treime” din Poiana Negustorului, ai cărei membri sunt exclusiv persoane de etnie romă, Ziua internaţională a romilor a fost sărbătorită în avans, începând cu data de 3 aprilie.
Programul sărbătorii a cuprins prezentarea unui scurt istoric .....
Data: Apr 7, 2021
Continuăm să luptăm în acest post cu slăbiciunile noastre urmând exemplul Mântuitorului și pe al prietenilor săi, sfinții.
Sub genericul #NuVăTemeți, ne facem curaj să deschidem „Scara dumnezeiescului urcuș” la treapta 20, unde marele sihastru din Sinai, Sfântul Ioan .....
Data: Apr 7, 2021
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a donat miercuri Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului „Sf. Doctor Luca al Crimeii” din Onești, județul Bacău, un Pulsoximetru Nellcor Betside.
Aparat măsoară saturația periferică (SpO2) .....
Data: Apr 7, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit miercuri un set de recomandări pentru noii duhovnici din Arhiepiscopia Bucureştilor.
„Trebuie înţelepciune din Scripturi şi din experienţa sfinţilor, rugăciune şi răbdare cu speranţă, deoarece unii dintre credincioşi .....
Data: Apr 7, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a împlinit joi două decenii de la întronizarea ca Arhiepiscop al Tomisului.
Arhiepiscopul Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, jud. Suceava. La botez a primit numele de Macedon.
A urmat .....
Data: Apr 8, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).