Elevii timisoreni au realizat expozitia Biserici de lemn din zona etnografica Faget – machete si relevee

Acest proiect, aflat în derulare, vizează cunoaşterea şi promovarea arhitecturii tradiţionale rurale reflectată în bisericile de lemn din zona Făget, precum şi stimularea creativităţii elevilor, care au realizat machetele şi releveele bisericilor de lemn din satele Băteşti, Jupăneşti, Crivina de Sus, Româneşti, Margina, Zolt, Poeni şi Topla.

Expoziţia a fost posibilă prin colaborarea dintre Consiliul Judeţean Timiş, Mitropolia Banatului, Muzeul Satului Bănăţean şi Liceul “Ioan Mincu”, Secţia arhitectură.

Din partea Mitropoliei Banatului a fost prezent la eveniment părintele Aurel Flip, muzeograf la Catedrala mitropolitană din Timişoara şi preot slujitor la biserica de lemn de la Muzeul Satului, care a accentuat valoarea de patrimoniu a acestor biserici şi, totodată, a transmis binecuvântarea IPS Nicolae celor prezenţi şi mesajul de bine cu ocazia marelui praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, accentuând că starea creştinului este una de fericire, în care nu îi este ruşine de trecut, prezentul nu-l apasă, iar viitorul nu-l îngrijorează.

“La acest proiect au lucrat elevi de la clasele a XI-a şi a XII-a. Proiectul educaţional vizează cunoaşterea de către elevi a acestor monumente de arhitectură tradiţională în situri şi realizarea de relevee şi machete. S-a mers la faţa locului, elevii au văzut aceste biserici-monument, apoi au fost făcute măsurătorile, urmând ca la şcoală, la orele de specialitate, să facă releveele şi machetele. Pe lângă partea tehnică, proiectul vizează schimbarea unei atitudini a viitorilor arhitecţi, mai mult preocupaţi de realitatea globală decât de cea din zona noastră”, a precizat Niculina Sămânţă, profesor la Liceul “Ioan Mincu”.

Responsabilii acestui proiect sunt Melania Călărăşanu, muzeograf la Muzeul Satului Bănăţean, şi Niculina Sămânţă, profesor la Liceul Tehnic “Ioan Mincu” din Timişoara.

sursa: mitropolia-banatului.ro

Află cum poți prelua titlurile din Doxologia
în saitul sau blogul personal!

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 361

Id: 18505

Data: Dec 8, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar