Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a decis săptămâna aceasta să transmită o enciclică pe tema coronavirusului către toate eparhiile într-un efort al Bisericii de a se alătura autorităților de stat pentru prevenirea răspândirii bolii.
Circulara semnată de Arhiepiscopul Atenei și ceilalți membri ai Sinodului Permanent conține o listă cu cinci îndemnuri spirituale și practice adresate credincioșilor.
Pe lângă îndemnul la rugăciune, igienă riguroasă și prudență, sinodalii anunță că vor continua slujbele în bisericile din cuprinsul Greciei și nu vor exista restricții în privința Împărtășaniei.
Enciclica Sfântului Sinod pentru informarea creștinilor despre noul coronavirus (Covid-19): text integral
Iubiți fii în Domnul,
Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Greciei, cu simț de răspundere înaintea lui Dumnezeu și a comunității ecleziale, în cadrul ședinței din data de 9 martie 2020, a discutat cu atenție tema noului coronavirus (Covid-19), despre care a transmis din timp o notă circulară către Sfintele Mitropolii ale Bisericii Greciei, în colaborare cu autoritățile competente de stat, cu scopul ca Biserica să contribuie la întregul efort de prevenire a răspândirii bolii, pe care o cauzează acest nou virus.
În cadrul ședinței menționate mai sus, Sfântul Sinod a hotărât să se adreseze din nou sfințitului cler și binecinstitorului popor ortodox, ca să îndemne părintește și să semnaleze următoarele:
- Să stăruim cu toții în rugăciuni către Biruitorul stricăciunii și al morții, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să păzească moștenirea Sa sănătoasă și nevătămată.
În acest sens, a decis ca imediat după sfârșitul Sfintei Liturghii din următoarea Duminică a Doua din Post (15.03.2020) să fie oficiată o Rugăciune în toate sfintele locașuri ale Bisericii Greciei pentru prevenirea răspândirii bolii.
- Să luăm cu toții fără excepție toate măsurile necesare, în conformitate cu recomandările autorităților competente ale statului în vederea prevenirii răspândirii virusului. Aceste măsuri sunt:
- Spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor cu săpun.
- Utilizarea antisepticelor cu alcool.
- Păstrarea distanței de cel ce prezintă simptome.
- Curățarea minuțioasă a suprafețelor și aerisirea corectă a sfintelor biserici și a celorlalte spații bisericești.
- Pe lângă acestea, Sfântul Sinod îndeamnă pe toți cei ce prezintă simptome de boală, dar și cei care aparțin grupurilor vulnerabile din punctul de vedere al sănătății, cei care suferă de probleme de respirație, diabet zaharat sau boli cardiovasculare, precum și pacienții imunocompromiși, să evite temporar părăsirea locuinței, dacă nu este absolut necesar, să fie și mai atenți la igienă și curățenie minuțioasă, să evite sărutul și îmbrățișarea, pentru protejarea sănătății lor personale dar și a semenilor lor.
- Cei care prezintă simptome de boală să apeleze linia telefonică 1135, care va oferi informații referitoare la noul coronavirus 24 de ore din 24.
- În privința subiectului Sfintei Împărtășanii, Sfântul Sinod al Bisericii Greciei subliniază că pentru membrii Bisericii noastre Ortodoxe participarea la Sfânta Euharistie și împărtășirea din Potirul Comun al Vieții în mod cert nu poate fi cauză de transmitere de boli, deoarece credincioșii din toate epocile cunosc că participarea la Sfânta Împărtășanie, chiar și în mijlocul unei pandemii, reprezintă, pe de o parte, o expresie practică a oferirii de sine către Dumnezeul cel Viu și, pe de altă parte, o evidentă manifestare a iubirii față de El, care biruiește întru totul orice frică umană, fie ea și justificată: „În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârşită alungă frica” (1 Ioan 4:18). Membrii Bisericii cunosc faptul că Împărtășania, adică relația, este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile.
Discuțiile și opiniile care se vehiculează în ultimele zile pe această temă, chiar și despre o eventuală interzicere a Sfintei Euharistii, pornesc dintr-o perspectivă diferită și au o abordare diferită. Cei care se apropie „cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste” și deplin liber, fără vreo constrângere, se împărtășesc cu Trupul și Sângele lui Hristos, care devin „leac de nemurire”, „spre iertarea păcatelor și viața de veci”.
Ceea ce toți credincioșii, poporul ortodox binecredincios și plin de iubire, monahii și sfințitul cler iubitor de aproapele care prin Sfânta Împărtășanie își exprimă iubirea și setea de viață și relație, trebuie să-și justifice cel mai puțin față de participanții la dialogul public este respectul pentru credința lor și această alegere a lor de a iubi fără frică și nesiguranță.
Fără a condamna pe nimeni pentru frica sau neliniștea sa, mărturisim că toți credincioșii, îndeplinindu-ne datoria iubirii noastre în libertate, vom continua să liturghisim în bisericile noastre ortodoxe și să ne împărtășim, având certitudinea că ne împărtășim de viață și nemurire.
Vă dorim părintește să parcurgeți cealaltă perioadă a Sfântului și Marelui Post în pocăință și iubire ca să ne învrednicim cu toții să participăm la mântuitorul eveniment al Învierii Domnului nostru.
†Ieronim al Atenei, Președinte
†Antim al Tesalonicului
† Tit de Paramythia, Filiata și Giromerion
† Hrisostom de Methymni
†Hrisostom de Trifylia și Olympia
†Hrisostom de Messinia
†Teofil de Lefkada și Ithaki
†Gheorghe de Theba și Levedeia
†Calinic de Paronaxia
†Teoctist de Fokida
†Iustin de Nea Krini și Kalamaria
†Ștefan de Filippi, Neapole și Thasos
†Atanasie de Sisanion și Siatista
†Filotei de Oreoi, secretar șef
Foto credit: ecclesia.gr
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 327
Id: 69463
Data: Mar 12, 2020
Imagine:
Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB) propune trei noi programe de studii universitare, unul de licență și două de master.
Programele sunt aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și vor fi disponibile, începând cu anul universitar .....
Data: Mar 13, 2020
Editura Trinitas a publicat, în colecția Media Christiana, volumul „Chipuri din satul românesc”. Cartea reunește rubricile pe care Daniela Șontică le-a realizat la Radio Trinitas în 2019, Anul omagial al satului românesc.
Autoarea ne aduce în atenție scurte episoade .....
Data: Mar 13, 2020
Părintele Bogdan Bucur, de la Parohia Ortodoxă St. Anthony din Butler, Pennsylvania (Arhiepiscopia Antiohiană), a devenit noul profesor de Patristică al Institutului Teologic Ortodox Sf. Vladimir din New York (
Data: Mar 13, 2020
Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, a oficiat miercuri liturghia darurilor înainte sfințite în biserica Sfântul Marcu din Belgrad.
Slujirea a coincis cu data de cinstire a Sfântului Grigorie Dialogul, autorul liturghiei darurilor înainte sfințite.
.....Data: Mar 13, 2020
Părintele Liviu Vidican-Manci, Inspectorul pe probleme de catehizare parohială în Arhiepiscopia Clujului,
Fii sincer și recunoaște-ți: Eu sunt bolnavul din Evanghelie. Eu am nevoie de cei patru prieteni să mă ducă în fața Singurului Medic ce-mi poate spune „Ridică-te! Ia-ți patul tău și umblă!” (Marcu 2:9). Dacă după două săptămâni de Post, nu reușesc să mă dau jos din .....
Data: Mar 13, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Calistrat Chifan - Cuvant la cununie (2001)
Pr Calistrat Chifan - Despre rusine
24 Pr Calistrat Chifan - Invierea fiicei lui Iair - Duminica a XXIV-a dupa Rusalii (2000)
07 Pr Calistrat Chifan - Vindecarea a doi orbi si a unui mut din Capernaum - Duminica a VII-a dupa Rusalii (2001)
18 Pr Calistrat Chifan - Pescuirea minunata - Duminica a XVIII-a dupa Rusalii (2001)
dP 04 Pr Calistrat Chifan - a slabanogului de la Vitezda - Duminica a IV-a dupa Pasti (2000)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).