Părintele Dragoș Marius, Parohul din Halmeu, județul Satu Mare, a povestit pentru cititorii Basilica.ro impresii la cald din acțiunile de sprijinire a refugiaților care intră în țară prin vama locală. Printre altele, el a împărtășit concluzia unui tânăr ucrainean recent intrat în România.
Fluxul de refugiați din Vama Halmeu nu este la fel de intens ca cel din Vama Sighet. Pe aici au intrat în România câteva sute de persoane din Ucraina, în principal studenți străini din țara vecină, dar și zeci de copii volohi din Poroșkovo, o localitate cu etnici de origine română situată de la nord de Ujgorod, în regiunea Transcarpatia (Maramureșul istoric).
Părintele Dragoș Marius i-a întâmpinat la intrarea în țară. „Vorbesc o limbă arhaică românească mai puțin îmbogățită cu neologisme. Ne putem înțelege folosind cuvinte de bază”, spune el. „Sunt foarte defavorizați, satele lor sunt foarte sărace. Au venit îmbrăcați foarte subțire, cu tricou și o bluză de trening.”
Parohia Halmeu a pregătit pentru ei mâncare, dulciuri, jucării și – nu în ultimul rând – haine. Preotul a fost personal să-i îmbrace pe cei care aveau nevoie chiar de la intrarea în vamă: căciuli, ghete și haine groase.
Jucăria, simbol al speranței
„Îmi amintesc de prima mămică pe care am întâmpinat-o, cu primul copil refugiat din Ucraina care intra prin Vama Halmeu”, povestește parohul. „I-am dus să se odihnească la parohie și i-am cerut preotesei să găsească neapărat o jucărie de pluș.”
Jucăria a spart gheața. Fetița, până atunci tăcută, a întrebat:
„E jucăria mea? Va fi totdeauna a mea? O să mă pot juca mereu cu ea?”
„M-am gândit că, pentru acest copil, jucăria era un simbol de libertate, bucurie și speranță, astfel că am făcut apel la toți cunoscuții și voluntarii să colecteze și să dăruiască fiecărui copil care intră în România câte o jucărie.”
Pe drumul străbătut prin țara lor, refugiații se confruntă cu lipsă de milă și chiar cu acte de corupție (mâncare la suprapreț, dificultăți la trecerea frontierei), spune parohul din Halmeu. De aceea, când văd primirea făcută de români, au un moment de șoc și neîncredere. Dar sinceritatea gesturilor făcute de români îi relaxează până la urmă.
„Nu și-au imaginat că li se poate arăta atâta dragoste și bunătate”, comentează preotul. „Le întindem o mână caldă de speranță, care pentru unii se dovedește a fi și o lecție – nu numai de încredere, ci și de credință”, adaugă el.
Evanghelia pusă în practică
Astfel, un tânăr din Lvov care vorbea românește a fost găzduit gratuit la o familie din Halmeu până când i s-a alăturat și soacra lui, rămasă dincolo de graniță până la rezolvarea unor acte.
„După câteva ore a venit după mine la vamă. «Alexei, ce s-a întâmplat?», l-am întrebat. M-a prins de mână și mi-a zis: «Părinte, nu mi-aș fi putut imagina niciodată asemenea primire. Am venit să vă ajut și eu aici cu ce pot. Noi am fost crescuți cu sloganul Slava Ukraina [Glorie Ucrainei – n.red.], dar cred că am greșit că nu am adăugat în primul rând Slava Bogu [Slavă Domnului – n.red.]»”
Parohul spune încă că parohia și voluntarii români nu au făcut decât ce ne spune Mântuitorul în Evanghelia din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți: „Ne facem doar datoria înaintea lui Dumnezeu”.
Iar aceasta declanșează un moment intens de credință și recunoștință față de Dumnezeu în cei care primesc ajutor când au cea mai mare nevoie de el.
„Mă bucur că mi-a dat Dumnezeu minte și, când am auzit că a început războiul, am început pregătirile pentru primirea unor eventuali refugiați”, spune parohul.
„Contrar obiceiului românesc, nu am fost luați pe nepregătite și am anticipat exodul. Biserica Ortodoxă Română a fost prima acolo, iar acum colaboram cu toate denominațiile creștine, care au sărit în ajutor.”
Vezi și:
Zeci de copii de origine română din Transcarpatia au intrat în țară prin Vama Halmeu, județul Satu Mare, în ultimele săptămâni. O parte din ei au fost găzduiți la Beiuș, iar 37 au ajuns la Mănăstirea Dumbrava din județul Alba.
Copiii din Transcarpatia au fost .....
Data: Mar 9, 2022
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au transmis un mesaj pastoral la Duminica I din Postul Mare 2022.
Ierarhii au subliniat că „Duminica Ortodoxiei, sărbătorită începând din anul 843 în întreaga creștinătate ortodoxă, ne dezvăluie .....
Data: Mar 9, 2022
Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB) organizează sâmbătă, în ziua de cinstire a ocrotitorului său spiritual, un simpozion la Biserica Precupeții Noi.
Simpozionul va începe la ora 17:00, sub genericul „Persoana .....
Data: Mar 9, 2022
„Aceasta înseamnă pocăința: întoarcerea către tine însuți, recunoașterea vieții tale în păcat și părerea de rău pentru cele rău făptuite”, a spus Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, miercuri seară la slujba Canonului Mare.
.....Data: Mar 9, 2022
Copiii de la școala duminicală de cateheză a Paraclisului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, de la Centrul Eparhial de la Roma,
Data: Mar 10, 2022
Voluntarii asociației Studenți pentru Viață Iași au lansat marți, de Ziua Femeii, Imnul Lunii pentru Viață 2022 – „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață“.
„La ședințele organizate la nivel național pentru pregătirea activităților .....
Data: Mar 10, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).