Expoziţie permanentă Silviu Oravitzan deschisă la Muzeul Banatului din Timișoara

Noua expoziție permanentă intitulată „Spațiile Oravitzan” a fost deschisă de Inălțarea Sfintei Cruci la Timișoara. Expoziția propune 80 de lucrări găzduite in opt săli de la etajul Bastionului Maria Theresia.

Vernisajul de joi a fost urmat de o masă rotundă dedicată creației artistului plastic Silviu Oravitzan, la care au participat personalități ale lumii cultural-artistice și muzeale din Romania, dar și din străinătate.

Expoziția este imbogățită cu 12 lucrări inedite, pe care Silviu Oravitzan le-a donat Muzeului Banatului, opere din care transpare simbolul, element ce leagă știința de artă, tradiționalul de noutate, metafizicul de teologie, intr-o comuniune a formelor și culorilor străbătute de lumina creatoare, informează Mitropolia Banatului.

La eveniment a participat Mitropolitul Ioan, care a evidențiat talentul creator al artistului Silviu Oravitzan și a apreciat puterea de muncă și dragostea sa de artă, de teologie și de știință.

Silviu Oravitzan

Silviu Oravitzan ilustrează in opera sa trei mari paradoxuri. Primul este legat de geografie, demonstrand că Europa de Est a cultivat o formă de rezistență in fața brutalității comunismului prin formele de expresie vii. Al doilea paradox este legat de timp, arătand că, refugiindu-se in ancestral, in arhetipal, arta est europeană este uimitor de modernă. Al treilea paradox este legat de mediu, confirmand prin textura materialelor, partea manuală, migăloasă, și prin apelul la coerență și echilibru, că frumosul autentic are o geometrie intrinsecă, prin care se face diferența față de haos și improvizație.

Intr-o carieră ce se intinde pe mai multe decenii, Silviu Oravitzan a expus in numeroase galerii din Romania, Polonia, Ungaria, Suedia, Belgia, Elveţia, Luxemburg şi Grecia.� De asemenea, este prezent in sute de colecţii particulare din Romania, Franţa, Germania, Anglia, Grecia, Austria, Luxemburg, Elveţia, SUA și a primit numeroase premii și distincții, atat la nivel național, cat și internațional.

Maestrul Silviu Oravitzan, deși a trecut de varstă de 81 de ani, incă continuă să creeze artă și astfel, devine sursă de inspirație pentru noile generații de artiști. Așa cum insuși mărturisește, artistul se folosește de simboluri universale precum crucea, pătratul, rombul, cercul și lumina pentru a sublinia profunda intrepătrundere dintre tradiția răsăriteană de rit bizantin și lumea contemporană.

In anul 2003 a avut o bună colaborare cu Arhiepiscopul Bartolomeu al Clujului, pentru reședința acestuia de la Mănăstirea Nicula (2005) și altarul bisericii „Schimbarea la față” din Cluj. In anul 2016 artistul incepe colaborarea cu Mitropolitul Ioan al Banatului, concretizată in anul 2023, prin realizarea vitraliului „Lumina”, la Centrul eparhial din Timișoara.

Lucrările maestrului Silviu Oravitzan, care� aduc in atenție Geneza și Memoria ancestrală, vor fi expuse permanent la Muzeul Național al Banatului, unde va fi deschis un spațiu dedicat operei acestui reputat artist bănățean.

Expoziţia „Spațiile Oravitzan” este organizată de Muzeul Național al Banatului in colaborare cu Fundația „Oravitzan” şi cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Foto credit: Mitropolia Banatului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 86

Id: 79145

Data: Sep 17, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).