Expozitie de icoane la Cluj-Napoca

La deschiderea expoziţiei intitulată "Salonul Icoanei Ardelene" au participat etnologi, meşteri populari şi numeroşi clujeni pasionaţi.

"Este o expoziţie tradiţională pe care o organizăm în fiecare an şi în care încercăm să evaluăm de fiecare dată stadiul de dezvoltare, de prosperitate al meşterilor iconari din judeţul Cluj şi nu numai din judeţul Cluj, ci chiar şi din Transilvania. Avem aici un centru de iconari foarte valoros, poate cel mai valoros din Transilvania, la Nicula, şi evident că acest lucru ne obligă să avem foarte mare grijă de tradiţia noastră şi de toţi pictorii iconari care păstrează acest meşteşug. De aceea, prin "Salonul Icoane Ardelene" dorim să grijim de ei, să le organizăm în fiecare an cel puţin o expoziţie şi, totodată, să aducem aminte tuturor că aici există acest centru de iconografie care este la Nicula", a spus Tiberiu Groza, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Cluj. Publicul va putea admira lucrările expuse până la începutul lunii ianuarie.

Studenţii de la specializarea "Artă sacră" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au organizat expoziţia "Icoanele Sfinţilor", a cărei vernisare a avut loc pe 5 decembrie, în Aula "Nicolae Ivan". "Icoanele sunt pictate de studenţii anilor I, II, III şi înfăţişează chipurile sfinţilor, cu precădere ale sfinţilor Nicolae, Ioan Damaschinul, Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, Sfânta Marina, Sfântul Evanghelist Marcu. Alături de acestea mai pot fi văzute şi câteva icoane ce reprezintă praznicele Domnului nostru Iisus Hristos", a spus lector univ. Marcel Munteanu, coordonatorul studenţilor.

sursa: ziarullumina.ro

Află cum poți prelua titlurile din Doxologia
în saitul sau blogul personal!

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 259

Id: 18500

Data: Dec 8, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei