Numeroși bucovineni s-au adunat în curtea mănăstirii de la primele ore ale dimineții. Mitropolitul Teofan a oferit indicații clare înainte de slujbă privind păstrarea distanței sanitare.
În cadrul predicii, reflectând la textul evanghelic al sărbătorii (Ioan 10:1-9), Mitropolitul Teofan a spus că Biserica îl identifică pe Sfântul Ștefan cu „Păstorul cel Bun”.
Din cauza restricțiilor, în acest an nu au putut participa la hram românii din Cernăuți și Basarabia. Cu toate acestea, a fost prezentă o delegație oficială din Republica Moldova.
Pentru prima dată, din 1996, de la hram a lipsit parada militară, dar au fost depuse coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare.
Ceremonia a fost însoțită de momente artistice susținute de membrii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus.
A fost pentru prima dată de la canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare (1992) când slujba de hram a fost oficiată la Putna în lipsa celui care a întocmit-o, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, a notat, la finalul liturghiei, Arhim. Melchisedec Velnic.
„Ștefan este mult iubit de români pentru că Ștefan a iubit țara și neamul, pentru că Ștefan L-a iubit pe Dumnezeu și credința și nu a precupețit nici sângele său pentru acestea. Astfel, el s-a făcut un părinte al țării și al neamului!”, a subliniat starețul Mănăstirii Putna.
Festivalul în aer liber „Zilele Muzicale Româno-Americane” a început miercuri la Sibiu și se încheie duminică. Participarea este liberă, în limita celor 60 de locuri, disponibile cu respectarea regulilor de distanțare socială.
Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, construită din donațiile polițiștilor de frontieră, și-a serbat joi hramul. Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie și a .....
Concursul naţional de creație literară „Vasile Voiculescu” se desfășoară pe 2 secțiuni: elevi şi autori de volume de poezie, proză și publicistică apărute în perioada 1 septembrie 2019 – 1 septembrie 2020.
Românii ortodocşi din capitala Croaţiei l-au cinstit pe Sfântul Ioan Botezătorul cu prilejul sărbătorii din 24 iunie. Capela românească din Zagreb are ca hram principal sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis la slujba de înmormântare a Părintelui Daniel Iarca, săvârșită în biserica Parohiei Tufeni II, Protoieria Câmpina, joi, 2 iulie 2020.
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010