În Duminica dinaintea Naşterii Domnului a fost citit textul evanghelic de la Matei care prezintă Genealogia Mântuitorului.
„Această Evanghelie ne arată că mai avem câteva zile până la Crăciun și ne îndeamnă să vedem cum s-au pregătit generațiile de-a lungul istoriei și în mod desăvârșit, Maica Domnului, pentru primirea Mântuitorului. Noi, în zilele care au mai rămas, trebuie să ne pregătim pentru a primi pe Mântuitorul Iisus Hristos cu multă bucurie și cu multă dărnicie”, a afirmat duminică Patriarhul Daniel.
„De aceea, în aceste zile se fac daruri, nu numai copiilor, ci și bătrânilor, bolnavilor, săracilor și celor însingurați. Astfel, noi simțim iubirea milostivă a lui Dumnezeu care vine și care înalță pe om în comuniunea Preasfintei Treimi și a tuturor sfinților”, a spus Preafericirea Sa în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală.
Părintele Patriarh a spus că, în esență, Evanghelia de astăzi ne arată că Dumnezeu Care S-a făcut om este Mântuitorul lumii.
„Genealogia Mântuitorului ne arată generațiile care așteptau mântuirea și faptul că Iisus Hristos s-a născut ca om în lume, descendent din oameni. El, după dumnezeire este veșnic, dar ca Om s-a născut plinirea vremii, potrivit unui plan al lui Dumnezeu de mântuire a lumii”.
Genealogia Mântuitorului
Prin prezentarea genealogiei, începând cu Avraam, Sfântul Evanghelist Matei arată că generațiile au așteptat prin credință venirea lui Mesia, a explicat Patriarhul. Evanghelistul Matei împarte Cartea neamului lui Iisus Hristos în 3 grupuri de 14 generații: De la Avram până la David; De la David până la strămutarea în Babilon; De la strămutarea în Babilon până la Nașterea lui Hristos.
„Acest de trei ori câte paisprezece are o semnificație deosebită, anume că în mod tainic, discret dar efectiv, Sfânta Treime a lucrat iconomia sau rânduiala mântuirii neamului omenesc prin oamenii deosebiți aleși de Dumnezeu”, a mai spus Patriarhul României.
„Paisprezece este o cifră formată din de două ori câte șapte, iar în tradiția ebraică, cifra șapte înseamnă perfecțiunea posibilă în lumea aceasta pământească. De două ori câte șapte înseamnă că generațiile acestea, paisprezece, au avut de împlinit două condiții: credința în făgăduința lui Dumnezeu că va trimite un izbăvitor și așteptarea cu speranță, cu pregătire, a venirii Mântuitorului Iisus Hristos. Este vorba de credință și speranță”.
„Persoana care în mod deplin a împlinit aceste două condiții și a devenit simbolul umanității receptive a tainei întrupării lui Hristos este Maica Domnului. Ea a avut credință puternică și s‑a pregătit din copilărie să primească pe Dumnezeu Cuvântul în ființa ei pentru ca El să‑și creeze umanitatea prin lucrarea Duhului Sfânt asupra Fecioarei Maria”, a mai subliniat Părintele Patriarh.
Numele Iisus
Patriarhul a făcut referire și la numele „Iisus” care arată scopul venirii Lui în lume și a fost fixat de Dumnezeu apoi transmis prin Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria. În ebraică Ieshua (transcris în greacă Iisus) înseamnă Dumnezeu mântuiește sau Dumnezeu este Mântuitorul.
„Deci când spunem noi Mântuitorul Iisus este un pleonasm”, a spus Patriarhul. El a precizat că „aceasta s-a făcut pentru a sublinia și mai mult că numele Lui este acela de Mântuitor”.
Deschidere spre mântuire universală
Patriarhul a evidenţiat că sunt enumerate generațiile pe linie bărbătească, dar există menționate și patru femei, de alt neam care „sunt pomenite cu înțeles duhovnicesc”.
„Tainic, ni se spune prin prezența acestor patru femei în genealogie că Hristos nu vine în lume să mântuiască doar pe bărbați, ci și pe femei. Și nu doar pe evrei, ci și neamurile diferite. Pentru că cele patru femei sunt Tamara și Rahab, care sunt cananeence, Rut este moabiteancă și Batșeba, soția lui Urie, este hitită”.
„Prin aceasta, vedem că genealogia Mântuitorului Iisus Hristos este o deschidere spre mântuire universală în care toate generațiile, dar și toate neamurile sunt chemate la viață prin credință în Iisus Hristos Mântuitorul”, a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Motivația întrupării
Patriarhul a spus că Sfântul Ioan care a scris mai târziu Evanghelia sa, a sintetizat înțelesul nașterii și lucrării lui Iisus Hristos în lume în cuvintele: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică (Ioan 3:16) ”.
„Aceasta este motivația principală: iubirea milostivă a lui Dumnezeu care nu putea răbda ca, la nesfârșit, umanitatea creată de El să meargă spre moarte. Deci, Fiul Său cel veșnic, din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor s-a făcut tocmai ceea ce iubea, cum spun Sfinții Părinți, adică om”.
Foto credit: Ziarul Lumina
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 322
Id: 75669
Data: Dec 19, 2021
Imagine:
„Evanghelia ne arată că Dumnezeu cheamă la mântuire pe toţi oamenii, şi pe cei păcătoşi, şi pe cei drepţi”, a afirmat PS Varlaam Ploieşteanul la Catedrala Patriarhală în Duminica dinaintea Naşterii Domnului.
„Mântuitorul Iisus Hristos în activitatea Sa a arătat .....
Data: Dec 19, 2021
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a împlinit 12 ani de slujire arhierească în ziua de luni, 20 decembrie 2021.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop vicar patriarhal în 28 octombrie 2009, fiind hirotonit arhiereu în Catedrala .....
Data: Dec 20, 2021
Cu prilejul comemorării a 32 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 21 și 22 decembrie 2021 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
Slujba de pomenire .....
Data: Dec 20, 2021
Episcopul Huşilor îşi serbează onomastica în ziua pomenirii Sf. Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, 20 decembrie 2021.
Episcopul Ignatie s-a născut în 7 iulie 1976, în Bilbor, jud. Harghita. Preasfinţitul Ignatie a absolvit Şcoala Generală în comuna natală, Bilbor, .....
Data: Dec 20, 2021
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și clerici din eparhie au mers duminică în Vama Nădlac II pentru a le distribui pachete cu gustări românilor întorși acasă de sărbători. A fost o urare de bun-venit și o formă de sprijin, deoarece triajul epidemiologic prelungește procedura .....
Data: Dec 20, 2021
Grupuri de colindători, credincioși prezenți la biserică sau alte aspecte ce țin de viața religioasă surprinse prin lentila aparatului foto în perioada 13 – 19 decembrie 2021.
Data: Dec 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).