În şedinţa de lucru din 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat Ghidul (Îndreptarul) privind numirea şi transferarea clerului la parohii, document obligatoriu în eparhiile Patriarhiei Române, în scopul asigurării unităţii, transparenţei şi corectitudinii în activitatea de numire şi transferare a clerului la parohii, care aduce la zi şi corelează prevederile actualului Regulament pentru numirea şi transferarea clerului şi ale hotărârilor Sfântului Sinod cu prevederile Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. În continuare prezentăm integral acest ghid.
A. Clasificarea parohiilor pe categorii:
1. În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, ţinând cont de condiţiile misionar-pastorale şi de numărul de credincioşi, de posibilităţile materiale, ca şi de situarea lor în mediul urban sau rural, parohiile sunt de 3 categorii (art. 47 alin. (1) din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române - în continuare Statut).
2. Clasificarea pe categorii a parohiilor se aprobă de Permanenţa Consiliului eparhial, în baza raportului cuprinzând datele statistice oficiale (număr de credincioşi, condiţii materiale, zonă geografică, medie de vârstă etc.) (art. 47 alin. (2) şi art. 102 lit. g) din Statut).
3. Sinoadele mitropolitane analizează şi stabilesc, la nivelul fiecărei mitropolii, criterii unitare de clasificare a parohiilor din cuprinsul eparhiilor sufragane, în acord cu prevederile statutare şi regulamentare bisericeşti, acestea urmând a fi comunicate Cancelariei Sfântului Sinod pentru orientarea în vederea alcătuirii proiectului unui nou Regulament pentru numirea şi transferarea clerului în Biserica Ortodoxă Română (hotărârea Sfântului Sinod - în continuare HSS nr. 4274/8 iulie 2008).
B. Înfiinţarea şi desfiinţarea de posturi clericale:
4. Chiriarhul (arhiepiscopul sau episcopul) aprobă înfiinţarea şi desfiinţarea de posturi la Centrul eparhial şi la unităţile subordonate acestuia, în şedinţe ale Permanenţei Consiliului eparhial (cf. art. 88 lit. q) din Statut).
C. Parohii vacante şi suplinirea lor:
5. Protopopul face propuneri chiriarhului cu privire la suplinirea posturilor vacante de preoţi, diaconi şi cântăreţi bisericeşti (cf. art. 71 lit. g) din Statut).
6. În caz de vacanţe la protopopiate, parohii şi mănăstiri, chiriarhii vor lua măsuri pentru asigurarea suplinirii până la numirea noilor titulari (art. 134 alin. (4) din Statut).
D. Obligativitatea publicării posturilor vacante, a condiţiilor şi a tematicii pentru examenele de capacitate preoţească în vederea numirii într-un post clerical, precum şi a condiţiilor şi a tematicii examenelor de selecţionare în vederea transferării la parohiile din mediul urban:
7. Pentru candidaţii care doresc numirea într-un post clerical, titularizarea pe posturile scoase la concurs de Centrul eparhial este obligatorie şi se face în baza examenului de capacitate preoţească prevăzut de Regulamentul pentru numirea şi transferarea clerului. În acest scop, eparhiile sunt îndatorate să publice posturile vacante în vederea organizării examenului de titularizare (capacitate preoţească) (HSS nr. 1199/9 iulie 2008).
8. Permanenţele Consiliilor eparhiale vor organiza în mod regulamentar examene de selecţionare, anunţând public, prin afişare, condiţiile şi data susţinerii lor. (hotărârea Sinodului Permanent nr. 12304/26 febr. 1991; HSS nr. 3227/10 mai 1991).
E. Recrutarea şi numirea personalului clerical la parohii:
9. Numirea sau revocarea din oficiul de paroh se face de chiriarh într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului eparhial, având în vedere calitatea activităţii desfăşurate (art. 49 alin. (1) din Statut).
10. Pe lângă preotul paroh, într-o parohie pot fi unul sau mai mulţi preoţi şi diaconi slujitori numiţi de chiriarh într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului eparhial. Numărul slujitorilor la parohie se stabileşte în funcţie de cerinţele misionar-pastorale locale constatate de conducerea eparhiei ... cu respectarea prevederilor statutare şi regulamentare bisericeşti (art. 51 alin. (1) şi art. 123 alin. (2) din Statut).
11. Preoţii şi diaconii slujitori se recrutează dintre doctorii, absolvenţii de masterat şi licenţiaţii facultăţilor de teologie, specializarea Teologie pastorală, care au susţinut examenul de capacitate preoţească (art. 123 alin. (1) din Statut).
12. Numirea pe post ca titular în vederea hirotoniei se face de Centrul eparhial (Permanenţa Consiliului eparhial) în limita posturilor publicate şi în ordinea mediilor generale de titularizare (HSS nr. 1199/9 iulie 2008).
F. Hirotonirea clericilor. MĂrturisirea (declaraţia) de la hirotonie. Decizia privind reglementarea drepturilor şi îndatoririlor. Cartea canonică:
13. Chiriarhul (arhiepiscopul sau episcopul) hirotoneşte clerici şi se îngrijeşte de ocuparea la timp a parohiilor vacante, cu respectarea prevederilor canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti (cf. art. 88 alin. (1) din Statut).
14. Hirotesia întru citeţ şi
ipodiacon şi hirotonia întru diacon şi preot se fac numai pe seama unui altar din cuprinsul eparhiei (art. 123 alin. (5) din Statut).
15. Raportul între personalul clerical şi Centrul eparhial este unul de slujire şi misiune liber asumată, conform mărturisirii (declaraţiei) solemne publice rostite şi semnate de către fiecare candidat înaintea hirotoniei întru preot. La începerea activităţii pastorale în unitatea pentru care a fost numit, personalul bisericesc primeşte din partea chiriarhului o decizie prin care se reglementează drepturile şi îndatoririle
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va oficia astăzi, la ora 10:00, slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Cuci, Protopopiatul Roman. La acest sfânt lăcaş, ce datează .....
Data: Aug 31, 2011
Preoţi, psihologi şi asistenţi sociali din Târgu Mureş, Constanţa, Zalău şi Bacău participă, în perioada 30 august-2 septembrie, la cursurile de formare profesională susţinute de specialiştii Centrului „Sfântul Dumitru“ din Cluj-Napoca la .....
Data: Aug 31, 2011
Imobilul a fost inaugurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, care a rostit o rugăciune şi a adresat câteva cuvinte, arătând importanţa unei bune administraţii.
„Îl rugăm pe .....
Data: Sep 1, 2011
Programul este iniţiat de Direcţia Judeţeană de Cultură din Râmnicu Vâlcea. Printre monumentele istorice mai puţin cunoscute se mai află: Cetatea dacică Buridava din Ocniţa, Biserica şi podul Proieni, conacele Otetelişanu din satul Beneşti, comuna Bălceşti şi .....
Data: Sep 1, 2011
Conferinţa a avut drept scop lansarea campaniei "Descoperă omul potrivit la locul potrivit", care are în vedere promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Campania se desfăşoară în municipiul .....
Data: Sep 1, 2011
Activitatea face parte din proiectul 'Întreprinderi Sociale pentru Incluziune Socială', cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007- 2013.
sursa: .....
Data: Sep 1, 2011
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).