„Grădinile Senatului – Memorial Uranus” este numele proiectului prin care Senatul României îşi propune să reconstruiască simbolic străzi şi clădiri existente pe Dealul Uranus până la demolarea lor pentru a se ridica Palatul Parlamentului, informează Agerpres.
Conturul clădirilor şi 12 străzi principale vor fi refăcute cu ajutorul pomilor şi florilor printr-un proiect de amenajare peisagistică ce se va desfăşura pe parcursul a maximum doi ani.
Vizitatorii vor avea posibilitatea să se plimbe prin Grădinile Senatului şi, cu ajutorul realităţii augmentate, utilizând dispozitivele 3D, să vizualizeze străzile şi clădirile de altădată.
Proiectul este realizat de Senatul României, pe baza unui concept elaborat de peisagistul român Bogdan Nicolae și implementat de firma Garden Center Grup cu susținerea de Ambasadei Olandei în România prin inițiativa Urban Landscapes România.
„Peste 1000 de arbori, 7500 de arbuşti, jumătate de milion de bulbi şi circa 30.000 de metri pătraţi de plante perene, trandafiri şi gazon vor contribui, alături de sistemul de iluminare şi mobilierul cu design special, la reprezentarea vizuală a amprentelor locative ale clădirilor de odinioară, refăcând legătura cu trecutul. Tulipa Uranus, o varietate nouă de lalea, a fost creată special pentru acest proiect”, au transmis reprezentanţii Ambasadei Olandei În România.
Cartierul Uranus a dispărut sub lama buldozerelor ceaușiste în urmă cu peste 35 de ani, pentru a face loc actualului Palat al Parlamentului, cunoscut înainte de evenimentele istorice din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului).
Printre clădirile afectate de decizia regimului comunist au fost cinci lăcașuri de cult.
Trei dintre acestea (Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă) au fost translate.
Pe un segment de teren al fostului cartier Uranus se construiește Catedrala Națională, sfințită exact acum doi ani de Patriarhul Daniel și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
Patriarhia Română a acceptat amplasamentul lăcașului de cult ca pe o reparaţie morală sau „o lumină de Înviere” pentru cele cinci biserici „răstignite”.
Catedrala este un omagiu adus tuturor eroilor români, având hramurile „Înălțarea Domnului” – Ziua Eroilor și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor.
Foto credit:
Arhitect Bogdan Nicolae
PressOne / Lucian Muntean
Basilica.ro / Iulian Dumitrașcu
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 278
Id: 71989
Data: Nov 25, 2020
Imagine:
Casa memorială a marelui compozitor George Enescu din localitatea Liveni va fi restaurată cu fonduri europene, anunţă
Data: Nov 25, 2020
Platforma de tip E-learning pentru disciplina Religie s-a extins în doar două luni prin contribuţia profesorilor de religie din 15 judeţe ale ţării.
E-religie.ro a fost lansată la sfârşitul lunii septembrie cu implicarea profesorilor de religie din judeţele Dolj şi .....
Data: Nov 25, 2020
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată anual pe 25 noiembrie.
Prin această zi este adusă în atenție una dintre cele mai răspândite, persistente şi devastatoare încălcări ale drepturilor omului, şi anume violenţa împotriva .....
Data: Nov 25, 2020
Într-un interviu acordat miercuri pentru Radio Trinitas, Părintele Nicolae Crângaşu, Consilier Patriarhal coordonator la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti, a afirmat vizavi de Catedrala Națională: „Iubesc acest proiect din tot sufletul”.
.....Data: Nov 26, 2020
În cadrul unor mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost înființate și sunt în curs de dotare 10 cabinete medicale.
„Având în vedere lunga tradiţie a bolniţelor mănăstireşti şi ţinând cont de faptul că unii monahi şi monahii au studii medicale de .....
Data: Nov 26, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Lectura din Filocalia de la Optina - despre mustrarea de sine
Lectura din Filocalia de la Optina - despre cartire
Lectura din Filocalia de la Optina - despre ganduri (2)
Lectura din Filocalia de la Optina - despre smerenie II
Lectura din Filocalia de la Optina - despre smerenie I
Lectura din Filocalia de la Optina - despre manie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).