Episcopul Oradiei a slujit duminică la Schitul din Valea lui Mihai localitate aflată la granița cu Ungaria. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la biserica așezământului și a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul hramului.
Duminică s-au împlinit 10 ani de la sfințirea Schitului „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Valea lui Mihai, dependent de Mănăstirea Izbuc.
Primele colinde
Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată în biserică la Utrenia sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
În acest context, la Schitul din Valea lui Mihai, un grup de credincioase din parohia Ciuhoi au interpretat duminică, la momentul Chinonicului, primele colinde ale postului Nașterii Domnului din acest an.
”Și o frontieră spirituală
În cuvântul adresat la finalul slujbei, Episcopul Oradiei i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în lucrările efectuate la schit și a evidențiat situația specială care există în acel ținut periferic al județului, al țării, dar și al Răsăritului Europei, unde Ortodoxia este minoritară. De aceea, rolul spiritual și cultural pe care îl are schitul este unul unul deosebit.
„Schitul este chiar pe graniță, unde Ortodoxia este în minoritate; ceea ce înseamnă că pe locurile unde suntem noi, acum, este nu doar granița geografică amintită, ci este și o frontieră spirituală, între Creștinismul răsăritean și cel apusean. Schitul (…) este o cetate spirituală de mărturisire a credinței ortodoxe, acolo unde popoarele din Răsărit se întâlnesc cu cele din Apus; acolo unde spiritualitatea creștină răsăriteană, Ortodoxia, întâlnește Creștinismul occidental”, a spus Episcopul Sofronie al Oradiei.
„Mai mult decât atât, schitul în care ne aflăm este o cetate spirituală aflată nu doar la zona de graniță, ci și la limitele, foarte vii și actuale în zilele noastre, dintre Creștinism și lumea indiferentă, dintre cei care cred și lumea secularizată și înstrăinată de Dumnezeu, lumea care nu mai are nevoie de Dumnezeu. Un schit smerit, dar purtător al rugăciunii, al speranței și al bucuriei de a fi creștin într-o lume care crede tot mai puțin”, a adăugat Preasfinția Sa.
Ministerul Apărării Naționale a finalizat recepția lucrărilor de restaurare, reabilitare și conservare a ,,Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial”.
Lucrările propriu-zise s-au derulat în perioada 2018-2020, pe o durată de 11 luni, preponderent .....
Data: Nov 23, 2021
Elevii Școlii Primare „Mușatinii” din Roman au participat marți la o lecție deschisă de șah, susținută de Prof. Vlad Ungureanu, Maestru FIDE, Președintele Comisiei de Șah în Școală a Federației Române de Șah.
Lecția i-a vizat pe elevii Clasei .....
Data: Nov 23, 2021
Membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) – Arad, ai Asociației Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului și ai Ligii Studenților din cadrul Universității „Vasile Goldiș” din Arad
Data: Nov 23, 2021
Concursul Național Catehetic din 2022 se intitulează „Rugăciunea în viața mea” și are ca motto cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul „Rugăciunea este oxigenul sufletului”.
Concursul este organizat anual de Patriarhia Română prin Sectorul teologic-educațional .....
Data: Nov 23, 2021
Episcopul Emilian Birdaş a fost pomenit în zilele de 22 şi 23 noiembrie, la Caransebeş, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa. Numele ierarhului este legat de reînfiinţarea Episcopiilor Alba Iuliei (1975) şi Caransebeş (1994).
Pentru activitatea sa a .....
Data: Nov 24, 2021
Parohia „Sf. Antonie” – Titan din Capitală, singura închinată şi Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, şi-a serbat .....
Data: Nov 24, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).