„În acest an, în care Biserica Ortodoxă Română ne pune înaintea tuturor rugăciunea, va trebui să căutăm să prețuim timpul și să ne rugăm mai mult”, a spus marți seară Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
„Atunci când Mântuitorul Iisus Hristos i-a îndemnat pe ucenici să se roage și i-a învățat Rugăciunea Domnească, le-a spus: «Privegheați și vă rugați»”, a amintit ierarhul.
„Rugăciunea și privegherea sunt răspunsul înaintea unor fapte pe care noi nu le putem înțelege. Și, atunci când nu putem vorbi, când nu putem să ne măsurăm în putere cu oameni care se consideră a fi cei mai importanți din lume, noi va trebui să găsim aliat sigur rugăciunea, pentru că rugăciunea străbate cerul și ajunge înaintea lui Dumnezeu.”
„Sf. Ioan Gură de Aur spunea că se află în casele creștinilor o cheie ruginită, care, dacă ar fi folosită, s-ar putea deschide cu ea ușile încuiate ale Împărăției Cerurilor. Această cheie este rugăciunea, cum mai sunt și alte chei pe care nu le folosim – faptele bune și, mai ales, lacrimile”, a menționat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Rugăciunea, în vreme de încercare, rugăciunea în vreme de bucurie, rugăciunea atunci când avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu dar și atunci când se cuvine să-I mulțumim, ne aduce, iubiți credincioși, mare binecuvântare înaintea lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfinția Sa.
Totodată, ierarhul a amintit că aceasta trebuie să fie văzută doar de Dumnezeu pentru a rămâne o faptă bună.
„Printre cei care s-au rugat mult au fost sfinții care au prețuit vremea și care au arătat prin rugăciune iubirea lor de Dumnezeu”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Ierarhul a menționat lumina văzută de martori în preajma Sfântului Cuv. Ioan Iacob în Pustiul Hozevei și în jurul Sfintei Cuv. Teodora de la Sihla.
„Acest timp al Sfântului și Marelui Post este un timp al rugăciunii. Vremea aceasta a postului este o vreme a pocăinței, a întoarcerii, un timp care ne îndeamnă să batem la poarta milostivirii lui Dumnezeu, pentru a primi răspuns bun de la el”, a mai spus ierarhul.
„Ne rugăm pentru acest lucru la fiecare slujbă: Sfârșit creștinesc vieții noastre și cealaltă vreme a vieții noastre în pace și întru pocăință a o săvârși sau a o petrece.”
„Ne rugăm, așadar, în aceste zile de rugăciune profundă, să dobândim și noi milostivirea lui Dumnezeu și acea stare care ne ajută să ne întoarcem la El și să primim milostivirea și binecuvântarea Sa”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
A doua parte a Canonului cel Mare a fost oficiată la Catedrala Patriarhală în cadrul slujbei Pavecerniței Mari, care a început de la ora 16:00. Părțile următoare ale slujbei Canonului celui Mare vor fi oficiate la catedrală în zilele de miercuri și joi, cu începere de la aceeași oră.
Anul 2022 este declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Părintele Adrian Stănulică, președintele Asociației Vasiliada din Craiova, a fost
Data: Mar 8, 2022
Un grup format din 39 de copii din regiunea Odesa este găzduit la așezământul Părintelui Tănase de la Valea Plopului.
Părintele Nicolae Tănase, prin cele două case de tip familial nou înființate în cadrul Asociației Pro Vita „Sfântul Brâncoveanu” și, respectiv, în .....
Data: Mar 8, 2022
Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, împreună cu Centrul Bisericesc Român din München (CBROM), organizează în primăvara acestui an o serie de conferinţe online dedicate rugăciunii.
Evenimentele au loc sub auspiciile Anului .....
Data: Mar 8, 2022
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin Parohia Montecatini Terme,
Data: Mar 8, 2022
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat luni prima parte a Canonului cel Mare la Catedrala .....
Data: Mar 8, 2022
Copiii de la Parohia „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Viena au serbat duminică Ziua Mamei, organizând un moment artistic după slujba Sfintei Liturghii.
.....Data: Mar 8, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).