In Biserica dam viața noastra lui Dumnezeu și primim in schimb viața Lui prin Sfintele Taine: IPS Teofan

„Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască dragoste față de casa Sa, să ne dăruiască putere să mergem la biserică în fiecare duminică și sărbătoare, să mergem la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în timpul căreia noi dăm viața noastră lui Dumnezeu și primim în schimb viața lui Dumnezeu, arătată în Trupul și Sângele Său”, a afirmat duminică Mitropolitul Teofan.

Ierarhul, care a oficiat slujba de resfințire a Parohiei „Duminica Tuturor Sfinților” din Țibănești, județul Iași, a răspuns în predica sa la întrebarea: Ce este Biserica pentru ca ea să necesite atâta atenție, grijă și preocupare din partea noastră?

„Biserica pe care am sfințit-o astăzi și toate bisericile noastre sunt prelungiri ale Templului lui Solomon sfințit de Dumnezeu prin rugăciunea Împăratului Solomon, a arhiereilor și a preoților din jurul lui, rugăciune pe care am rostit-o și noi de dimineață, la sfințirea bisericii dumneavoastră, rugându-L pe Dumnezeu să umple casa Lui, adică biserica, de slava Domnului, așa cum a umplut de slavă și de putere Templul lui Solomon din Ierusalim”, a spus ierarhul.

În Biserică ne naștem prin Evanghelia Domnului Iisus Hristos

Faptele Apostolilor ne arată că, după Învierea Domnului Hristos, ucenicii Domnului se aflau în Templul din Ierusalim, fiind cu toții în același cuget și ascultând cuvintele vieții, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

„În biserică aflăm cuvintele vieții acesteia, pentru că, spune Sf. Ap. Pavel în Prima Epistolă către Corinteni, noi în Biserică ne naștem prin Evanghelia Domnului Iisus Hristos.”

„În Evanghelia care s-a citit astăzi ni se înfățișează prezența ucenicilor Domnului Hristos într-o casă din Ierusalim, acolo unde probabil a avut loc și Cina cea de Taină și unde avea să fie Pogorârea Duhului Sfânt”, a continuat părintele mitropolit.

„Biserica dumneavoastră este prelungirea acelui loc unde Hristos Domnul S-a arătat ucenicilor Săi. În acel loc, Domnul Hristos, fiind împreună cu ucenicii Săi cum suntem noi acum împreună, le-a spus: „Pace vouă!” „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl vă trimit și Eu pe voi.” „Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.”

„Atunci când preotul  binecuvântează și spune «Pace vouă!», spune Părintele Dumitru Stăniloae, nu preotul binecuvintează, ci Domnul Dumnezeu împrumută mâna preotului, se folosește de gura preotului, și Dumnezeu, prin mâna și gura preotului, binecuvântează poporul și aduce asupra lui pacea cerului și a Împărăției Preasfintei Treimi”, a adăugat ierarhul.

Biserica este locul întâlnirii cu Dumnezeu

„Sf. Ap. Toma s-a întâlnit cu Domnul Hristos, a pus mâna lui în coasta Domnului Hristos și în semnul cuielor de la mâini și a rostit minunatul cuvânt de mărturisire: «Domnul meu și Dumnezeul meu!» Biserica în care ne aflăm, ca și toate bisericile noastre, este locul de întâlnire al omului cu Dumnezeu. Aici, omul, intrând în biserică, rostește, precum Sf. Ap. Toma: «Domnul meu și Dumnezeul meu!»”

„De ce venim noi la biserică?” a continuat ierarhul. „Venim la biserică ca să aducem, prin inima noastră, o bucurie lui Dumnezeu. Și, tot în Biserică, Dumnezeu aduce bucuria Sa pentru fiecare credincios care calcă pragul unei sfinte biserici.”

În finalul cuvântului său, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a urat enoriașilor prezenți să se bucure de întâlnirea cu Dumnezeu în Casa Lui reînnoită, care este biserica parohială pe care a resfințit-o duminică la Țibănești.

Foto credit: Doxologia.ro / Youtube

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 265

Id: 76783

Data: May 2, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).