In imagini: Invierea Domnului celebrata de ortodocși pe mapamond in condiții de pandemie

Învierea Domnului a fost celebrată de creștinii ortodocșii din lume pentru a doua oară în condiții de pandemie. 

În lăcașurile de cult a fost dusă Sfânta Lumină care a fost primită la Ierusalim, iar credincioșii au trăit bucuria Sfintelor Paști cântând Hristos a înviat! și ducând Lumina la casele lor.


Constantinopol

Slujba de Înviere a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în Catedrala Sfântul Gheorghe din Fanar.

„Trăim Paștele ca trecere și anul acesta. O trecere dincolo de suferințele pandemiei către restabilirea comunicării față către față, care ne-a lipsit atât de mult; o trecere către Pământul binecuvântat al Făgăduinței, după peregrinarea dureroasă în pustia bolii ucigătoare”, a transmis Patriarhul Bartolomeu în noaptea Paștilor.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împarte Lumina Învierii. Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikolaos Papachristou

Alexandria

În Alexandria, al doilea oraș ca mărime din Egipt, Patriarhul Teodor al II-lea a oferit credincioșilor Sfânta Lumină la Biserica Buna Vestire.

Alături de Patriarhul Alexandriei, au slujit Mitropolitul Narcis de Naucratis și Episcopul Teodor de Babilon.

„Paștele adevărat este trăirea Jertfei Domnului nostru Iisus Hristos, Dumnezeu și Om, este jertfire, este ofrandă, mai ales a sinelui nostru pentru oameni”, a subliniat Patriarhul Alexandriei în mesajul său pascal.

Patriarhul Alexandriei vestind Învierea. Foto credit: ekalexandria.org

Alep

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a slujit de Sfintele Paști 2021 la Catedrala Sfântul Ilie din Alep. Din apropierea orașului au fost răpiți în 2013 cei doi Mitropoliții de Alep, Paul Yazigi și Ioan Ibrahim, care nu au fost găsiți nici până în prezent.

„Sărbătoarea Învierii este manifestarea bucuriei în inimile noastre, în ciuda oricăror tristeți care ne înconjoară, deoarece toate aceste tristeți se topesc înaintea crucii lui Hristos și dispar la intrarea în mormântul Său gol” – Patriarhul Ioan al Antiohiei în pastorala de Paști 2021. Foto credit: Facebook / Patriarhia Antiohiei

Ierusalim

Patriarhul Teofil al Ierusalimului a oficiat slujba de Înviere la Biserica Sfântului Mormânt. Cu câteva ore mai înainte, a oferit Sfânta Lumină zecilor de mii de credincioși prezenți la ceremonie.

Sfânta Lumină s-a pogorât în Sâmbăta Mare în jurul orei 13.55. La ceremonie au participat credincioși din toate colțurile lumii. Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Moscova

Ortodocșii ruși au intonat troparul Hristos a înviat, alături de Patriarhul lor, Preafericitul Părinte Kirill, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Patriarhul Moscovei a subliniat faptul că anul trecut în biserică era o liniște atât de neobișnuită pentru slujba de Înviere, însă anul acesta se aude „un zgomot – zgomotul oamenilor care umplu catedrala și inima se bucură”.

Foto credit: Patriarhia Moscovei / Oleg Varov

Belgrad

Patriarhul Porfirie al Serbiei a oficiat prima sa slujbă a Învierii de după întronizare în catedrala Sfântul Sava din cartierul Vracar al Belgradului. El a îndemnat la rugăciune ca dragostea lui Hristos să pătrundă în inimile fiecăruia, întrucât cu acea iubire „vom îmbrățișa întreaga lume”.

Preafericitul Părinte Porfirie a oficiat pentru prima dată slujba Învierii de la alegerea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Foto credit: spc.rs

Bucureşti

Patriarhul Daniel al României a oficiat slujba de Înviere la Catedrala Patriarhală, alături de Episcopii vicari Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.

Patriarhul României a îndemnat în aceste zile să aducem „bucurie prin cuvânt şi prin faptă, prin daruri, prin vizite, printr-o convorbire telefonică, printr-un semn de preţuire celor care sunt îndoliaţi, întristaţi, însinguraţi, dezorientaţi, celor care sunt într-o stare confuză”.

Patriarhul Daniel proclamând vestea cea bună a Învierii Domnului. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sofia

În Catedrala Patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski”, ierarhii care au oficiat slujba din noaptea de Înviere au fost Mitropolitul Grigorie de Vratsa și Episcopul Gherasim de Melnik.

„Este deranjant că inclusiv astăzi, la două milenii după Învierea lui Hristos și după toate celelalte evenimente mântuitoare din istoria sfântă, lumea în care trăim continuă să fie sfâșiată de nedreptăți și contradicții, de războaie și tot felul de ură și violență”, a atras atenția Patriarhul Neofit în scrisoarea sa pastorală cu prilejul Învierii Domnului.

Slujba Învierii oficiată în exteriorul catedralei Sf. Alexandru Nevski din Sofia, Bulgaria. Foto Credit: Patriarhia Bulgară / Tanya Valchanova

Tbilisi

Patriarhul-Catolicos Ilia al II-lea al Georgiei a oficiat slujba Învierii la Catedrala Sfintei Treimi (Sameba) din Tbilisi.

În pastorala sa anuală de Paști, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Georgiene Ilia al II-lea a afirmat că „necredincioșii”, deși recunosc imperfecțiunea umană, „în loc să [pledeze] pentru legătura cu Dumnezeu și curățirea spirituală, oferă o existență în care, pe de o parte, roboții vor avea o funcție dominatoare și, pe de altă parte, inteligența artificială va completa inferioritatea umană”.

Potrivit scrisorii pastorale prezentată în noaptea de 1-2 mai în Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi, „gândirea ateistă contemporană se pregătește să creeze o realitate diferită și încearcă să revizuiască principiile fundamentale ale existenței umane cu scopul de a estompa linia dintre real și imaginar, uman și mecanic, vital și himeric prin modelare arbitrară și dezvoltă noi forme de control și putere necunoscute anterior”.

În cuvântul său pascal, Patriarhul Ilia al Georgiei a vorbit despre inteligența artificială și despre atacurile mediatice împotriva Bisericii. Foto credit: Civil.ge / Davit Shalikashvili

Nicosia

Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea al Ciprului a oferit Lumina Sfântă credincioşilor veniţi la noua Catedrală din Nicosia.

„Învierea Domnului de certifică faptul că dincolo de patimile și infracțiunile omenești, dincolo de neputințele și imperfecțiunile omenești, dincolo și de insultă și aroganță, în cele din urmă dincolo de puterea celor puternici ai pământului, există atotputernicul și veșnicul Mântuitor Hristos, care limitează puterea celor mari și diminuează falsa înțelepciune a înțelepților”, a afirmat Preafericitul Părinte Hrisostom în noaptea de Paște.

Foto credit: churchofcyprus.org.cy

Atena

Între participanţii la slujba de Înviere oficiată în Catedrala din Atena de Arhiepiscopul Ieronim s-a numărat şi Preşedintele Greciei.

În mesajul său de Paște, Arhiepiscopul Atenei a mulţumit medicilor și personalului medical pentru lupta împotriva Covid-19 şi a subliniat că pandemiile sunt un „simptom al mortalității umane”.

Foto credit: Biserica Greciei / Christos Bonis

Tirana

Organizare exemplară în ziua de Paşti la Catedrala Învierea lui Hristos din Tirana.

„Învierea proclamă o biruință semnificativă asupra morții, asupra planurilor rele și a patimilor aducătoare de moarte: invidia, minciuna și mai ales ura cu diferitele sale mutații, resentimentele, răzbunarea, înșelăciunea, care rămân rezistente în toate epocile și în toate societățile,” a subliniat Preafericitul Părinte Anastasie în mesajul său pascal.

Foto credit: Facebook / Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë

Varşovia

Bucuria pascală a fost împărtăşită credincioşilor la Slujba de Înviere de la noua Catedrală Sfânta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu din Varșovia. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Mitropolit Sava.

Mitropolitul Poloniei a spus că noaptea de Înviere este „cea mai mare comoară a Ortodoxiei, pe care o împărtășește cu întreaga lume”.

Foto credit: orthodox.pl

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 271

Id: 73493

Data: May 6, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).