Mitropolitul Nathanael Symeonides de Chicago a îndemnat să devenim practicanți ai milei pentru a ne putea conduce viața, criticând tendința de interpretare a milei lui Dumnezeu în moduri extreme și pledând pentru aplicarea milostivirii ca mod de viață pentru a fi autentic umani.
Viziunea pe care a conturat-o Mitropolitul Nathanael într-o enciclică arhipastorală de 13 pagini este inspiratoare într-o societate „flămândă de milă”, în care un duh de răzbunare saturează aerul pe care îl respirăm, otrăvind relațiile din orașe, de la locurile de muncă și din familiile noastre.
El descrie mila ca acțiune și ceva ce depășește „sentimentul pasiv evocat de oameni în circumstanțe nefericite”.
Mitropolitul Nathanael a folosit enciclica – intitulată „Despre milă” – pentru a sublinia nevoia acută de imitare a lui Dumnezeu Cel milostiv pentru a găsi o sursă de ultimă speranță și o cale de a interacționa cu alții care să ne ajute să depășim diviziunile, prejudecata, animozitatea și status quo-ul.
El critică structurile sociale existente care adesea eclipsează experiența milei și ne slăbește capacitatea de a oferi milă.
Mitropolia Ortodoxă Greacă de Chicago a publicat enciclica în data de 1 septembrie 2019, la începutul anului nou bisericesc, și a inaugurat o serie de opt astfel de scrisori anuale inspirate de teme care țin de darurile dumnezeiești.
Mitropolitul Nathanael și-a exprimat speranța că enciclica îi va încuraja pe credincioși să exploreze tema milei în viața de familie, în programele pentru tineret, în misiunile de evanghelizare, în educația religioasă și studiile biblice, în tabere și predici.
Credincioșii și clericii sunt îndemnați să aprofundeze tema milei divine, care va consolida relația lor cu Dumnezeu și aproapele, îi va ajuta să înțeleagă mai bine darurile lui Dumnezeu și să practice credința mai deplin în mijlocul provocărilor și oportunităților din viața de zi cu zi.
Enciclica poate fi considerată un imbold evident pentru acțiune, deoarece „ca omoloagă a dreptății, mila presupune ca o persoană să se abțină de la anumite fapte (de exemplu, să se răzbune) și să îndeplinească altele (cum ar fi să răspundă unor nevoi, să rezolve probleme)”.
„De obicei vorbim despre a avea milă, dar poate ar fi mai potrivit să spunem a face milă”, scrie mitropolitul de Chicago.
Mitropolitul Nathanael a citat o varietate de surse biblice și liturgice în enciclică, pentru a sublinia importanța mesajului său.
A inclus paragrafe din scrierile Sfinților Ioan Gură de Aur, Isaac Sirul și Porfirie Kafsokalivitul și a enumerat numele a șase sfinți care au dat mărturie personală despre milă ca „mod de viață”.
Mitropolitul grec își începe enciclica cu o cerere care se găsește în Ectenia întreită, cu speranța că în fiecare an va reflecta la unul dintre cele opt daruri divine menționate în această rugăciune: „Încă ne rugăm pentru mila, viața, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, iertarea și lăsarea păcatelor robilor lui Dumnezeu”.
„Mila este fundamentală pentru modul în care Îl înțelegem pe Dumnezeu, rugăciunea și viața noastră de creștini ortodocși”, a menționat ierarhul în scrisoare.
Înaltpreasfințitul Părinte Nathanael a reflectat asupra etimologiei termenilor grecești și ebraici folosiți pentru a desemna mila și a subliniat că Biblia prezintă mila în două concepte principale: (1) un sentiment evocat de nevoia altuia și (2) o hotărâre necondiționată de a ne păstra promisiunile, indiferent de rezultat, de recompensă sau chiar de vrednicia celorlalți.
El indică mai multe manifestări ale milei lui Dumnezeu cum ar fi actul creației în sine, purtarea de grijă (pronia) lui Dumnezeu pentru întreaga creație, respectarea libertății umane și disponibilitatea de a relaționa cu noi într-un mod care depășește dreptatea (justiția).
„Mila lui Dumnezeu depășește dreptatea”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că „mila Sa extinde, completează și desăvârșește dreptatea Lui”.
El critică tendința de interpretare a milei lui Dumnezeu în mod extrem, adăugând că „clericii joacă un rol vital în consolarea celor care cred că sunt dincolo de mila iubitoare a lui Dumnezeu și, de asemenea, în încurajarea celor care suferă să lucreze cu profesioniști din domeniul sănătății plini de compasiune”.
De asemenea, el mustră tendința periculoasă din punct de vedere duhovnicesc de „a crede că mila lui Dumnezeu este atât de mare și de generoasă încât nu trebuie să facem nimic sau să fim în vreun fel preocupați de mântuirea noastră”.
El abordează modul în care se poate practica mila acasă, în parohii, la locurile de muncă și în cartiere. „Mușchii milei noastre sunt solicitați de frații noștri, de soți și soții, părinți, de copiii noștri mai mult decât de oricine altcineva în viața noastră. Prin urmare, asemenea iubirii, mila să înceapă de acasă”.
Ca repere ale exersării milei în parohii, Mitropolitul Nathanael pledează pentru fidelitate, onestitate, aplicarea canoanelor și tradițiilor Bisericii, milostenie și filantropie și critică bârfa și calomnia.
„Dacă dorim cu adevărat să facem milă”, scrie mitropolitul, „să ajungem și la semenii noștri din școală, la colegii noștri de muncă, la enoriașii parohiei noastre și la semenii noștri care se confruntă cu durerea însingurării”.
„Mila este calea către îndumnezeire”, încheie Mitropolitul Nathanael textul enciclicei, îndemnând din nou pe toți „să fie făcători de milă”.
Foto credit: GANP / DIMITRIOS PANAGOS
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 344
Id: 67937
Data: Sep 13, 2019
Imagine:
Piesa de teatru creștin „Brâncovenii” a deschis serile culturale din Parohia bucureșteană Mărcuța. Evenimentul a avut loc miercuri de la ora 19:00.
Spectacolul de teatru „Brâncovenii” organizat de Compania Teatrală Zona a evocat personalitatea .....
Data: Sep 13, 2019
Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, va fi pomenit marţi pentru prima dată după canonizare.
Sfântul a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în
Data: Sep 13, 2019
Casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea va fi transformată în muzeu, urmare a unui proiect inițiat de strănepotul acesteia, Bogdan Vârvoreanu.
Campania pentru reabilitarea casei memoriale, care în prezent este foarte deteriorată, a început în 2018 şi .....
Data: Sep 13, 2019
4000 de copii cu o situaţie financiară precară au primit ghiozdane cu rechizite din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos la început de şcolar.
Acţiunea filantropică a făcut parte din proiectul eparhial „Şi eu doresc un ghiozdan nou şi bine echipat pentru a merge la .....
Data: Sep 13, 2019
Moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat vor fi aduse în Eparhia Caransebeșului în cursul zilei de vineri, 13 septembrie 2019.
Racla va fi întâmpinată de Episcopul Lucian la Catedrala din Caransebeş, în jurul orei 17:00, apoi va fi oficiată o Slujbă .....
Data: Sep 13, 2019
Opera completă a teologului rus George Florovsky este în curs de traducere la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iulia. Proiectul este coordonat de părintele Oliviu Botoi, Consilier cultural al eparhiei.
Până în prezent au fost publicate volumele „Biblie, .....
Data: Sep 13, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
PS Macarie Dragoi - Cuvant de invatatura la praznicul Schimbarii la Fata
PS Macarie Dragoi - Predica la Nasterea Maicii Domnului
IPS Mitropolit Bartolomeu Anania despre PS Episcop Macarie Dragoi
PS Macarie Dragoi - Spovedania Cale spre mantuire (dec 2014)
PS Macarie Dragoi - Cuvant la sarbatoarea Aducerii moastelor Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou
PS Macarie Dragoi - Lumina lina - De vorba cu PS Macarie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).