In satul Vaidacuta, casele devin muzee dedicate memoriei inaintasilor

Localnicii din satul mureşean Vaidacuta îşi propun să transforme casele rămase moştenire de la bunici în mici muzee tradiţionale pentru conservarea moştenirii culturale din zonă, informează Agerpres.

Locuitorii au ca model muzeul din centrul satului amenajat în urmă cu 11 ani de Ionică Sita, un întreprinzător din oraşul Târnăveni. În căsuţa muzeu au fost strânse obiecte reprezentative care dau mărturie despre îndeletnicirile oamenilor din Vaidacuta şi modul în care îşi duceau traiul în urmă cu 100 de ani.

Imagini din Vaidacuta. Foto credit: Dorina MATIŞ / AGERPRES

„Îmi place mult căsuţa-muzeu din sat, iar casa noastră, casa părintească, va fi recondiţionată tot aşa, ca muzeu. Intenţionăm să o refacem exact aşa cum era, astfel încât copiii mei să nu îşi uite originea, să vadă cum se trăia aici în urmă cu 100 de ani”, a declarat Maria Zolog, localnică din Vaidacuta.

Satul este aproape pustiu. Tanti Minerva, în vârstă de 83 de ani, spune despre Vaidacuta că „e ca în Rai” şi deplânge lipsa tinerilor.

Tinerii care vin către sat sunt puţini, dar ne pare bine că mai vin. Dacă s-ar mai refugia cineva pe aici ar fi tare bine, mărturiseşte octogenara.

Vaidacuta a dat istoriei mulţi eroi naţionali care au murit în cele două conflagraţii mondiale, mărturie fiind cele două monumente construite în memoria lor.

Satul are o suprafaţă de 800 de hectare şi a fost atestat documentar în anul 1720.

Foto credit: Agerpres

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 250

Id: 71904

Data: Nov 18, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).