Creşa „Sfântul Proroc Daniel”, prima instituţie educaţională de acest tip din Arhiepiscopia Bucureştilor, a fost inaugurată la începutul acestei veri.
Creşa face parte din Centrul Social Pastoral „Sfântul Proroc Daniel” care funcţionează în cadrul Protoieriei Vălenii de Munte.
Lucrările de construcţie au avut loc sub coordonarea Părintelui Mihail Peneş, Protopopul Protoieriei Vălenii de Munte, care a vorbit pentru Basilica.ro despre acest proiect.
„Ideea unei creșe a venit în anul 2019, ca urmare mai multor discuții purtate cu părinții care doreau să-și reia activitatea, dar nu aveau opțiuni pentru copiii aflați sub vârsta de trei ani”, a declarat Părintele Protopop Mihail Peneş.
Locuri disponibile şi înscrieri
Din cauza restricţiilor Covid-19, Direcția de Sănătate Publică Prahova a recomandat ca această instituţie de învăţământ să funcţioneze cu un număr maxim de 15 copii pentru fiecare sală, dar se fac demersuri pentru inaugurarea sălii cu numărul 2.
„În acest moment mai avem un singur loc disponibil pentru prima sală”.
„Iar începând cu data de 1 septembrie 2021, vom solicita binecuvântarea Preafericitului Părintelui Patriarh Daniel pentru o nouă serie de angajări în vederea punerii în folosință și a celei de-a doua grupe. Pentru acest motiv, înscrierile în cadrul Creșei Sfântul Proroc Daniel se află în plină dinamică”, a spus protopopul.
Program şi costuri
Programul de funcționare este zilnic de la ora 07:30 la orele 17:30, cu excepția sărbătorilor legale.
Costul estimat pentru îngrijirea fiecărui copil se referă la o contribuție a părinților de 1.000 de lei, reprezentată printr-un abonament lunar nefragmentabil, iar celelalte costuri sunt acoperite de parohiile din subordinea Protoieriei Vălenii de Munte.
„Sigur că acest program, desi pare unul fix, funcție de situații devine flexibil pentru a putea veni în întâmpinarea părinților”, a precizat Părintele Peneş.
Hrana
Pe parcursul unei zile petrecută în creșă copii beneficiază de trei mese: mic dejun, prânz și gustare. Meniul este atent întocmit de doctorul pediatru care se preocupă ca mâncarea „să fie una sănătoasă și suficientă pentru buna dezvoltare a antepreșcolarului”.
Hrana este pregătită la restaurant unui hotel de categoria 4 stele din orașul Vălenii de Munte și este livrată în sistem catering de două ori pe parcursul unei zile.
Personal şi activităţi
Părintele Peneş a dat detalii despre personal, dar şi despre activităţile pe care cei mici le desfăşoară la creşa „Sfântul Proroc Daniel”.
Personalul creşei este format din patru doamne, fiecare cu specializare în domeniul de activitate în care activează, doi medici voluntari și administratorul creșei, care este tot voluntar, a afirmat protopopul de Vălenii de Munte.
„Una dintre doamne are o experiență de 11 ani la o instituție care oferă sprijin educational, servicii medicale, suport emotional și asistență socială copiilor și tinerilor cu probleme deosebite în familile lor”.
„Educatorul copiilor a urmat cursurile de educator specializat și în urma unui examen a obținut diplomă în acest sens. La fel și Îngrijitorul copii, are specializare acreditată de Ministerul Sănătății și al Învățământului, iar asistentul medical posedă certificat de liberă practică, fiind înscris în colegiu”.
„În cadrul fiecărei ore se desfășoară cinci minute de activităţi cognitive, iar copiii deslușesc tainele limbilor engleză și franceză prin cântecele pe care le interpretează cu doamnele care-i îngrijesc”.
„După micul dejun, copiii ies în aer liber unde se desfășoară activităţi de educație fizică specifice vârstei, iar după masa de prânz se odihnesc. Menționăm faptul că, potrivit avizării, sălile de grupă găzduiesc trei tipuri de activităţi: educative, legate de hrană și de odihnă”.
De asemenea, copiii sunt supravegheați permanent de cadrele angajate, iar o dată pe săptămână starea lor de sănătate este verificată de doi medici pediatri voluntari, a adăugat Protopopul Mihail Peneş.
Localizare
Creșa este situată în cadrul ansamblului Centrului Social Pastoral situat în strada Berceni, la numărul 9, în zona centrală a orașului Vălenii de Munte, în imediata apropiere a Muzeului memorial Nicolae Iorga, la o distanță de 700 m depărtare de biserica Mânăstirea și de primăria orașului Vălenii de Munte.
Accesul auto și pietonal este unul extrem de facil, iar instituția beneficiază de numeroase locuri de parcare.
Adunarea Episcopilor Ortodocşi Canonici din Statele Unite ale Americii (ACOB) se va întruni în perioada 2-5 octombrie, în Washington. Evenimentul marchează 10 ani de la fondarea ACOB. Pe agenda de lucru se află înfinţarea unor noi comitete pentru sprijinirea programelor ortodoxe de .....
Data: Aug 20, 2021
Președintele Academiei a răspuns luni la întrebările participanților la Congresul Studențesc Aniversar al Serbării de la Putna. Între defectele românilor, Ioan-Aurel Pop a enumerat autodenigrarea, iar între calități faptul că românii nu țin supărare și trec ușor peste necazuri. Cea .....
Data: Aug 20, 2021
Președintele Academiei a răspuns luni la trei întrebări primite de la participanții la Congresul Studențesc Aniversar al Serbării de la Putna. Prima a fost despre valoarea și capacitățile noii generații. Mai este aceasta capabilă să dea mari creatori ca Sadoveanu sau Nichita .....
Data: Aug 20, 2021
Tinerii din tabăra „Bucuria Credinţei” de la Nemţişor au învăţat, în cadrul unui atelier desfăşurat miercuri, câteva reguli esenţiale pe care .....
Data: Aug 20, 2021
Poeta Ana Blandiana a prezentat marți, la Simpozionul „Eminescu și Putna”, eseul „Cum ar fi fost poporul român fără Eminescu?” Ea a afirmat că Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, Putna 1871, organizată de Eminescu, arată că el este poetul nostru național și pentru că „a .....
Data: Aug 20, 2021
Crucea cu moleniile (Maica Domnului și Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul), din zona cea mai înaltă a catapetesmei Catedralei Naționale, au fost montate pe poziţie. Încheierea lucrărilor de montaj a avut loc luni, 16 august.
Lucrări pictură
.....Data: Aug 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
31 - IPS Pimen - Cuvant la hramul Pogorarea Duhului Sfant al Manastirii Dragomirna - 31 mai 2015
33 - Protos David Rosca - Despre grijile vietii - 21 iunie 2015
05 - Pr Dumitru Nechita - Duminica Sf Grigorie Palama - 16 mar 2014
12 - Pr David Rosca - Inaltare - 29 mai 2014
20 - Pr Dumitru Nechita - A doua zi de Pasti - 13-04-2015
06 - IPS Pimen - Vindecarea celor zece leprosi - 18 ian 2015
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).