Incep inscrierile la specializarea de muzică bizantină a Universității Naționale de Muzică din București

In perioada 15-16 iulie, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din București organizează sesiuni de inscriere la programele de licență și master.

Printre specializările la care se pot inscrie candidații se numără și specializarea „Muzică religioasă bizantină”.

Concursurile de admitere pentru anul universitar 2024-2025 vor avea loc in perioada 18-24 iulie.

„Ii incurajăm să vină să pășească pe holurile universității noastre pentru că, pe de o parte, o să aibă acces la o bază de date remarcabilă, manuscrise muzicale, partituri de muzică psaltică, documente pe care le avem atat din bibliotecile romanești cat și din marile biblioteci ale lumii”, a declarat prof. Nicolae Gheorghiță, prorectorul Universității Naționale de Muzică pentru Trinitas TV.

De cealaltă parte, a subliniat prorectorul Universității Naționale de Muzică, studenții „au șansa remarcabilă de a canta in bine-cunoscuta formație de muzică bizantină a Universității noastre �Psalmodia�, cor format de regretatul nostru maestru părintele Sebastian Barbu Bucur”.

„Intotdeauna sunt doritori pentru acest segment al muzicii psaltice și al cantării bizantine, numai pentru faptul că avem zona de cercetare și zona de studiere teoretică și, foarte important pentru noi toți, faptul că aceste muzici nu sunt simple artefacte sau obiecte de arheologie, ci sunt cantare vie, tradiție vie, care astăzi se intalnește in bisericile din țara noastră și nu numai”, a adăugat prorectorul.

Specializarea muzică religioasă dispune de un fond digital extins de manuscrise, unic in sud-estul Europei, constand intipărituri și partituri muzicale inedite, cărți și articole.

Totodată, asist. Cătălin Cernătescu, de la Universitatea Națională de Muzică din București, a subliniat faptul că studenții vor avea oportunitatea de a aplica pentru programe de schimb de experiență la diferite universități din Europa. Printre acestea se numără parteneriatul Erasmus și alianța In-Tune.

„Suntem mereu preocupați de inovare la nivel de curriculum, de actualizarea cu conținuturi relevante a programelor muzicale, tocmai de aceea suntem centrați pe studenți”, a spus asistentul universitar.

„Incercăm totodată, in măsura in care este posibil, să le facilităm tranziția către piața muncii și, in acest sens, aș detalia puțin, incepand cu 2021 și pană in prezent, am incercat să implicăm pe studenții in diverse activități de cercetare, de editare de carte psaltică, de inregistrare de CD, toate activitățile cu Formația �Psalmodia�, incercand să-i familiarizăm totodată cu ceea ce inseamnă piața muncii, in sensul in care am reușit, prin diverse fonduri atrase, să le facem contracte de prestări de servicii sau de drepturi de autor, astfel incat să vadă ce se intamplă dincolo de absolvire”, a adăugat acesta.

Pentru al doilea an consecutiv, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din București va implementa o strategie de predare a muzicii bizantine cu ajutorul instrumentelor medievale „Qanun” și „ud”.

Pentru mai multe informații referitoare la sesiunile de admitere și programele oferite accesați site-ul Universității Naționale de Muzică din București.

Foto credit: Univeristatea Națională de Muzică din București / Facebook


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 42

Id: 81417

Data: Jul 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).