În perioada 1 martie–1 septembrie 2021 se desfășoară Ediția a X-a a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței”. Tematica lucrărilor se va încadra în Anul omagial 2021, iar stilul lor va fi cel al tradiției bizantine.
Concursul este organizat de Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educaţional ale Patriarhiei Române în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Manifestarea se înscrie între manifestările dedicate Anului omagial al pastorației românilor din afara României și Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.
Condițiile și secțiunile concursului:
- Icoană pe lemn – format la alegere; latura de maximum 80 cm
Concurenții vor reprezenta sfinți români cu misiune creștină în diaspora, precum: Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (1 septembrie); Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel (21 octombrie); Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei (13 decembrie); Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului (22 decembrie); Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești (10 ianuarie); Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman, din Dobrogea (28 februarie); Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (5 august).
Concurenții vor reprezenta bustul unui sfânt și 3-4 scene la baza icoanei, care să ilustreze misiunea lui creștină în diaspora.
- Pomelnic pe lemn – format diptic sau triptic; deschidere maximă de 60 cm; poate include elemente sculpturale
Concurenții vor reprezenta o scenă în partea superioară a pomelnicului (Deisis/Învierea Domnului/Maica Domnului orantă/Sfinți Arhangheli/sfinți ocrotitori).
Numele celor pomeniți, vii și adormiți în Domnul, nu vor fi completate, dar vor fi prevăzute spații pentru acestea; spațiile pot fi delimitate prin chenare sau diferite elemente decorative. În situația în care se optează pentru triptic, pe ușile închise va fi reprezentată Buna Vestire.
- Proiect pentru cruce funerară – format A3
Concurenții vor realiza pe hârtie proiectul unei cruci funerare (tehnică la alegere: desen, acuarelă, tehnică mixtă), care să poată fi transpusă apoi în piatră. Proiectul va fi prezentat fără ramă sau passe-partout.
Concurenții sunt încurajați să recurgă, pe lângă elementele funerare simbolice, și la iconografia figurativă (Învierea Domnului, îngeri, un sfânt, redați într-o manieră grafică, stilizată).
La concurs se pot înscrie pictori iconari cu vârsta de minimum 18 ani; ei pot participa la una sau la mai multe secțiuni ale concursului.
Icoanele, pomelnicele pe lemn și proiectele pentru cruci funerare vor fi realizate în stilul artei de tradiție bizantină, concurenții fiind încurajați să nu realizeze simple copii, ci să sintetizeze într-un limbaj propriu diferitele epoci ale picturii bizantine pre și post iconoclaste și, în aceeași măsură, să urmărească interpretările date de școlile picturale românești.
Mai multe informații aici și pe pagina de Facebook a concursului.
Sursa foto: Muzeul Mănăstirii Antim
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 355
Id: 72903
Data: Mar 4, 2021
Imagine:
Platforma Națională de pregătire pentru situații de urgență îți arată clar cum să te protejezi pe tine și pe cei dragi de un eventual cutremur, ce să faci înainte, în timpul și după calamitate.
Suntem la o zi distanță de .....
Data: Mar 4, 2021
Mitropolia Banatului a strâns 50.000 lei pentru spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara, anunță Centrul Eparhial printr-un comunicat de presă. Fondurile provin din partea instituțiilor bisericești, a .....
Data: Mar 4, 2021
„Activitatea Casei de Ajutor Reciproc stă sub semnul responsabilităţii, râvnei în lucrare şi perseverenţei. Este foarte important să înţelegem strigătul de ajutor al sărmanilor, al orfanilor şi al celorlalte persoane care se află în nevoi”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei .....
Data: Mar 4, 2021
Parohul Bisericii Lușca a reluat iniţiativa de a oferi cadou elevilor din Năsăud volumele pe care şi le doresc, dar nu au banii necesari să le achiziţioneze. Pr. Crin-Triandafil Theodorescu a lansat apelul pe contul de Facebook cu o introducere haioasă: „Fură o .....
Data: Mar 4, 2021
Provocările cu care se confruntă clericii români în afara graniţelor şi specificul misiunii în diaspora au fost evidenţiate de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale într-un interviu acordat postului de Radio Trinitas.
„Să ai permis de conducere, să .....
Data: Mar 4, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).