Incercarea lui Petru de a merge pe apa a fost din respect, nu din curiozitate, explica Patriarhul Romaniei

Patriarhul României a oferit duminică mai multe lămuriri cu privire la textul evanghelic despre umblarea pe mare și potolirea furtunii (Matei 14:22-34), printre care și aceea că ucenicul Petru nu a încercat să meargă pe apă din curiozitate, ci din respect pentru Hristos.

Contextualizând episodul evanghelic, Patriarhul Daniel a amintit că acesta a avut loc în noaptea de după înmulțirea pâinilor și a peștilor. Mântuitorul i-a silit pe ucenici să treacă marea, în timp ce El a plecat să se roage în munte.

Iisus îi lasă în mod pedagogic pe ucenici singuri în corabia cuprinsă de valuri și de vânt, pentru a-i învăța să se lupte singuri cu greutățile vieții de misionari și să simtă cât de necesar este ajutorul lui Dumnezeu în situații grele, a spus Preafericirea Sa.

PF Daniel a participat la Sfânta Liturghie duminică, 14.08.2022, în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală. © Ziarul Lumina

Încercarea lui Petru

Apoi, la a patra strajă din noapte (între orele 3-6) Iisus a venit pe mare spre ei ca să-i salveze. Atunci Petru a zis: Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la Tine pe apă. El i-a zis: Vino!

„Încercarea lui Petru de a merge pe apă spre Iisus nu este o curiozitate, ci o formă de respect”, a explicat Patriarhul României.

„El era bucuros că Iisus a venit să îi salveze și a dorit să Îi iasă în întâmpinare, așa cum cineva care primește un oaspete drag iese în fața casei. De aceea, Iisus a apreciat sentimentul de respect și dorința lui Petru de a-l omagia pentru că vine să îi salveze”.

Aici constatăm un lucru esențial, a continuat Părintele Patriarh.

„Că atât timp cât Petru se uita la Iisus și-L privea în față ca fiind Persoana Atotputernică – Cea care învinge stihiile lumii, furtuna, valurile, apa – el înainta pe apă. Când, însă, nu a mai privit spre Iisus, ci spre vântul care învolbura valurile, a început să se scufunde. Evanghelia precizează că Petru a văzut vântul, nu l-a simțit, ceea ce înseamnă că a privit spre valurile învolburate. Atunci a slăbit credința lui când rugăciunea sa nu a mai fost deplină și nu a mai privit direct spre Iisus”.

„Aceasta ne arată că în înaintarea noastră spre Hristos trebuie lăsată orice grijă care vine din afara relației cu El, orice grijă pământească și orice gândire potrivit stihiilor acestei lumi. Și credința se manifestă atunci ca o relație vie cu Hristos Domnul.

„Din această minune învățăm cât de necesară este rugăciunea ca relație vie a omului cu Dumnezeu”.

Corabia este Biserica sau sufletul creștinului

„Mântuitorul Iisus Hristos folosește corabia ca pe o catedră de teologie a mântuirii, ca pe o figură profetică a tainei Bisericii peste veacuri”, a adăugat Patriarhul, semnalând că încă de la începutul secolului al 4-lea, Cartea „Constituțiile Apostolice” poruncește ca o biserică – lăcaș de cult să fie construită în formă de corabie, ca o navă mare inspirată tocmai din prezența lui Hristos în corabia de pe marea învolburată pe care El apoi o potolește, o pacifică, o liniștește.

„Biserica este corabia care ne trece de pe tărâmul vieții pământești, limitate și trecătoare, pe tărâmul vieții veșnice, nelimitate și netrecătoare. Iar corabia este condusă de Hristos însuși. Încercările din istorie prin care trece Biserica îi cheamă pe ucenici să intensifice rugăciunea lor către Domnul Iisus Hristos, Capul Bisericii și să nu piardă curajul, să nu deznădăjduiască, ci să continue rugăciunea și misiunea de predicare a Evangheliei, de săvârșire a Sfintelor Taine și de îndrumare a credincioșilor pe calea mântuirii”.

„Corabia de pe marea învolburată a fost interpretată de unii Sfinți Părinți și ca fiind sufletul creștinului în luptă cu furtuna patimilor”, a subliniat Patriarhul.

„Iar chemarea lui Hristos este o necesitate imediată deoarece salvarea corabiei nu vine din priceperea corăbierilor, ci din ajutorul dat de Iisus Hristos ucenicilor Săi”.

„Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a încercării, dar și a încurajării, a suferinței din cauza valurilor și a temerii mari, dar și a biruinței”, a concluzionat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 151

Id: 77248

Data: Aug 14, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).