Mitropolitul Iosif a vorbit duminică la Radio Trinitas despre semnificația Evangheliei Umblării pe mare pentru românii migranți: „Mâna întinsă către Sf. Petru astăzi este mâna pe care Hristos o cere de la noi pentru aproapele”, a spus el. Provocările cu care se confruntă i-au învățat solidaritatea pe românii din diaspora. Ierarhul a mai menționat că Biserica este pentru ei acasă.
„Chiar atunci când suntem singuri, când ni se pare că toată lumea ne-a părăsit, Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul este întotdeauna cu noi. Ajunge să-I întindem mâna, să strigăm la El și El vine, ridicându-ne din orice împrejurare”, a spus Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale. „Oricât de greu ar fi momentul, Mântuitorul ne întinde o mână.”
Mitropolitul Iosif a povestit că în diaspora comunitățile parohiale românești au reușit să treacă peste pandemie prin cooperare și permanent dialog prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare.
„Întrajutorându-ne, am reușit să ieșim cu toții împreună din această stare de singurătate, ca și starea Apostolilor Mântuitorului din Evanghelia de astăzi, care ne-a învățat că, prin solidaritate, prin rugăciune, nu suntem niciodată singuri, că Domnul Hristos este împreună cu noi și în boală, și în însingurare”, spus ierarhul Europei Occidentale.
Între integrare și dor de casă
El a vorbit despre integrarea românilor în țările de adopție, dar și despre dorul după locurile lor natale, care se instalează repede.
„Este o chemare a pământului în care ne-am născut, este o chemare a locurilor, a tot ceea ce ne-a înconjurat copilăria”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Iosif. „Aceasta nu se șterge nicicând.”
„Însă, încet-încet ne-am obișnuit. Suntem în Biserică. Hristos ne primește în Biserică, adevăratul pământ al nostru. Și ne simțim mai puțin migranți în Biserică. Biserica este pământul nostru, este locul în care am renăscut prin botez și aceasta i-a făcut și-i face pe mulți să se simtă acasă.”
Provocările migrației
El a enumerat provocările numeroase pentru românii din diaspora, chiar și pentru cei bine integrați: menținerea limbii române sau învățarea ei de către copii, distanțele mari la care locuiesc față de sfintele lăcașuri de slujire și munca foarte multă pe care o depun: uneori zece-douăsprezece ore pe zi, chiar și la sfârșit de săptămână.
„Găsirea slujitorilor și potriviți și dornici de sacrificiu pentru aceste comunități” reprezintă o provocare în plus, a menționat părintele mitropolit. „De cele mai multe ori, și preotul trebuia să lucreze cot la cot cu oamenii din comunitate.”
O altă situație delicată este „întâlnirea cu celelalte comunități de credință”, unele necreștine, în viața de zi cu zi a credincioșilor.
„De fiecare dată, este o provocare pentru comunitățile noastre din toate punctele de vedere, pentru că trebuie să fim și mărturie a credinței ortodoxe pentru cei din afară, și pentru cei dinăuntru”, a spus ierarhul.
Străinul căruia i se întinde o mână
„A trăi în străinătate sau printre străini este lucrul cel mai greu. De aceea, Mântuitorul ne atrage atenția că trebuie să fim primitori de străini. A primi pe străin este a primi un suflet care caută în jurul său un moment de comuniune, care caută în jurul său pe fratele lui, care este omul”, a spus părintele mitropolit.
„Atunci când suntem între străini, ne dăm seama că aproapele nostru este chiar cel de lângă noi, fără a căuta la culoarea pielii, fără a căuta la limba pe care o vorbește”, a adăugat el.
„Așa cum Mântuitorul îi întinde mâna Sfântului Petru, așa toți românii care au plecat din propria lor țară, de pe pământul lor, au găsit o mână întinsă în jur, care i-a scos dintr-o stare de nesiguranță, dintr-o stare de grijă ajunsă la limită”, a mai precizat ierarhul.
„În felul acesta, nu uităm să facem și noi la fel pentru cei de lângă noi, pentru că mâna întinsă către Sfântul Petru astăzi este mâna pe care Hristos o cere de la noi pentru aproapele nostru.”
„Dacă aproapele nostru ne întinde mâna, să o întindem și noi, să nu așteptăm să o întindă altcineva, să o întindem noi, pentru că mâna mea este mâna lui Hristos, care îl ajută pe cel de lângă mine”, a încheiat el.
Sursa foto: Parohia Antwerpen
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 312
Id: 74547
Data: Aug 22, 2021
Imagine:
Inspirat de Serbarea de la Putna, Dorin Popescu, fost viceconsul al României la Cernăuți și actual președinte al Asociației „Casa Mării Negre”, a publicat duminica trecută câteva
Data: Aug 22, 2021
„Ne preocupăm foarte mult de ceea ce cred oamenii despre noi, de ceea ce vorbesc oamenii despre noi, și gândim poate prea puțin, uneori chiar deloc, la ce gândește Dumnezeu despre noi”, a
Data: Aug 23, 2021
Preasfinţitul Părinte Nicodim a sfinţit duminică o cruce monument în memoria lui Tudor Vladimirescu şi pandurilor săi, informează Episcopia Severinului şi Strehaiei. Troiţa este amplasată în proximitatea .....
Data: Aug 23, 2021
Artista Ioana Ignat a fost invitata specială a concertului care a încheiat sâmbătă seara Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Vaslui .....
Data: Aug 23, 2021
„Expoziția Regală de la Palatul Elisabeta este deschisă până pe 30 septembrie 2021. Programul săptămânal pentru vizitatori este vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00-13:00 și 14:00-17:00”, a anunţat Familia Regală pe contul de Facebook.
Vizitatorii nu au .....
Data: Aug 23, 2021
În lumea ortodoxă, în săptămâna 16 – 22 august 2021, s-au evidențiat finalul Serbării de la Putna – 150 și sărbătoarea Schimbării la Față pe stil vechi.
Data: Aug 23, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).