IPS Parinte Mitropolit Teofan a sfintit Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din Frenciugi

Credincioşii parohiei Frenciugi, deşi nu sunt foarte bogaţi din punct de vedere material, au reuşit să-şi ridice în localitate o frumoasă biserică, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, precum şi numeroase şi importante anexe. Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârşite în parohia Frenciugi, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii parohiale „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, precum şi slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Frenciugi îl aşteptau de ani buni. Zeci de copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat cu flori de la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a lăcaşului de cult. Biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos îmbodobită, au luat parte sute de credincioşi care au stat la rând pentru a trece prin sfântul altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale.

„Trebuie să avem mintea îndreptată spre iubirea lui Dumnezeu şi spre iubirea celor din jurul nostru“

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, IPS Părinte Mitropolit Teofan a explicat pericopa evanghelică a zilei, apoi a subliniat ce anume trebuie să facă omul pentru a se mântui: „Trebuie să avem mintea îndreptată spre iubirea lui Dumnezeu şi spre iubirea celor din jurul nostru, mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi -  aceasta este calea pe care Domnul Hristos o arată ca răspuns la întrebarea: «Ce să fac ca să dobândesc viaţa veşnică; ce să fac pentru a mă mântui?». Un alt răspuns, dar în esenţă cuprinzând acelaşi gând, aceeaşi realitate, îl oferă în cuvântul rostit în această zi din Faptele Apostolilor Sfântul Apostol Pavel: «Crede în Domnul Iisus Hristos şi te vei mântui tu şi toată casa ta». Acestea sunt răspunsurile pe care pe de o parte Domnul Hristos, iar pe de altă parte Sfântul Apostol Pavel le dau celor care îndrăznesc să-şi pună în modul cel mai serios cu putinţă problema mântuirii, a vieţii celei de veci, precum şi problema unei vieţuiri frumoase aici, în această lume“.

La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Ionuţ Alexandru Figher  întru iconom. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, pe soţia acestuia, cât şi pe enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia lăcaşului de cult. Nu au fost uitaţi nici preoţii care au contribuit în trecut la ridicarea lăcaşului de cult din Frenciugi, pr. Ioan Răzvan Scurtu şi pr. Constantin Cătălin Chifu, care au primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei rangul de sachelar.

Înainte de a părăsi Parohia Frenciugi, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sfinţit biblioteca parohială „Preotul Constantin C. Popescu“ şi a luat parte la lansarea volumului „Bisericile din satul Frenciugi, comuna Drăguşeni, judeţul Iaşi“ - autori Costin Clit şi pr. Ionuţ Alexandru Figher, precum şi la un concert susţinut de copiii din Frenciugi şi satele învecinate.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 615

Id: 40955

Data: May 26, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).