Jandarmeria Romană a aniversat 174 de ani de la inființare

Jandarmeria Romană a aniversat miercuri 174 de ani de la inființare. Manifestările au inceput cu o ședință festivă la sediul central al instituției și au continuat cu depuneri de coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ghica din Cazarma Baneasa si la Monumentul Eroilor Jandarmi.

La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, care a oficiat o slujbă de parastas la Monumentul Eroilor Jandarmi, situat pe Aleea Privighetorilor nr. 3, sector 1, București.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhia Romană și Jandarmeria

Intr-un interviu pentru Trinitas TV, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre relația dintre Patriarhia Romană și Jandarmerie, evocată prin buna colaborare dintre cele două instituții in gestionarea pelerinajelor și a evenimentelor publice majore din viața Bisericii, precum și in campania națională de sange a Patriarhiei Romane.

„Această colaborare poate fi constatată de către toți credincioșii noștri, pentru că nu există eveniment important in viața Bisericii noastre, eveniment public, pelerinaje, hramuri importante la mănăstiri sau la unele biserici care păstrează moaște prețioase ale unor sfinți foarte populari și foarte căutați de către credincioși sau sfințirii de biserici, unde toți pot constata că buna randuială este ținută, sigur, din firea romanilor, dar și cu sprijinul Jandarmeriei Romane”.

„Am amintit și ieri, la cea de-a 11-a ediție a Conferinței științifice �Jandarmeria Romană – trecut și perspective�, că in programul Bisericii �Donează Sange, salvează o viață!�, cel mai important partener al Patriarhiei este Jandarmeria Romană, jandarmii fiind cei mai constanți donatori de sange, atat jandarmii care se află in activitate, cat și elevii și studenții din sistemul de invățămant”.

De asemenea, a continuat ierarhul, „cunoaștem din rapoartele pe care le trimit preoții militari din unitățile de jandarmi, de la inspectoratele județene, că aceștia, impreună cu camarazii lor, organizează la Paști, la Crăciun, la Sfantul Nicolae, in alte imprejurări de ziua copilului, acțiuni cu caracter filantropic, cu caracter social și lucrul acesta este foarte apreciat, pentru că in marea lor majoritate, membrii Jandarmeriei Romane sunt oameni credincioși, oameni educați in valorile tradiționale ale neamului nostru”.

„Am avut ocazia să văd cu prilejul pelerinajului, in Protopopiatele Ploiești Nord și Ploiești Surd, evlavia jandarmilor care au insoțit racla cu moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou, aflat in pelerinaj, cu prilejul implinirii a 250 de ani de la așezarea lor in Catedrala Patriarhală, și jandarmii care au contribuit la buna ordine acestor pelerinaje.

Din acest motiv, a continat Preasfinția Sa, racla cu moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou a fost dusă și la Sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova.

Unde, potrivit Episcopului vicar patriarhal, „a avut loc o ceremonie foarte solemnă, in cadrul căreia toți angajații prezenți in instituție s-au inchinat la racla Sfantului Dimitrie și au participat la un moment de rugăciune foarte emoționant”.

Jandarmeria Romană – 174 de ani

In deschiderea ședinței festive, Inspectorul al Jandarmeriei Romane, Alin Mastan, a subliniat incercările istorice ale instituției inființate de domnitorul Grigore Alexandru Ghica in 1850.

„Au trecut de atunci 174 de ani in care mersul instituției noastre s-a impletit cu mersul țării, acelei țări in slujba căreia am stat cu neclintire, au fost vremuri bune, dar mai adesea vremuri grele”.

„Astfel, deceniu după deceniu in tot această indelungată perioadă, instituția și-a consolidat rolul in societate și și-a caștigat respectul și increderea populației”.

„Nu a fost simplu și nu a fost ușor, dar astăzi stăm mandri in fața realizărilor noastre conștienți de provocările in continuă schimbare pe care le intampinăm. Tocmai de aceea este necesar să recunoaștem nevoia de adaptare la noile provocări și așteptări din ce in ce mai complexe”, a adăugat Inspectorul general Alin Mastan.

Prezent la eveniment, Mihai Alexandru Ghyka, descendent al domnitorului Grigorie Alexandru Ghica, fondatorul Jandarmeriei Romane, a evocat importanța manifestării, care a atestat respectul pentru trecut, pentru inaintași și pentru eroii țării.

„Această aniversare adaugă o valoare suplimentară, care pe noi ne-a emoționat, acel respect pentru trecut, pentru tradiții, pentru inaintași, pentru eroii ce au fost și pentru eroii de astăzi. Cred că aici se distinge, precum spunea domnul inspector general �armata dinlăuntrul țării�, �Jandarmeria Romană este cea care este mai aproape de orice cetățean, care ințelege și care știe că cei dinainte s-au jertfit pentru fiecare bucată de pămant. Inseamnă o altă dimensiune, un respect pentru tradiții, iar cel care iși respectă tradiția și istoria are identitate”.

„Străbunicul bunicului nostru a fost un mare patriot, a fost un om care era un purtător al valorilor de la 1848”, a adăugat Mihai Alexandru Ghyka.

Mihai Alexandru Ghyka. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ziua Jandarmeriei Romane este sărbătorită anual in data de 3 aprilie, dată care amintește de momentul in care domnitorul Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de inființare a jandarmeriei in anul 1850.

Vezi mai multe imagini in Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 54

Id: 80707

Data: Apr 4, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).