Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a liturghisit vineri la Mănăstirea Cernica, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Gheorghe, cel care a reîntemeiat lavra aflată în ruină în secolul 18.
La predică, PS Timotei a amintit perioada grea prin care a trecut mănăstirea și a spus că deși Sfântul Cuvios Gheorghe era un om al rugăciunii profunde, „aproape în fiecare zi era văzut cu ucenicii săi lucrând, chivernisind bine această mănăstire care trecuse prin ruină și care nu mai avea ce oferi călugărilor de mâncare”.
„Era tradiția ca în fiecare dimineață din mănăstire să plece în cetatea Bucureștilor o căruță și acolo oamenii binevoitori aruncau pâine, fructe sau altceva pentru hrană. Se spune că de multe ori căruța aceasta venea goală din cetate”, a evocat Preasfinția Sa.
Sfântul Gheorghe rânduise și un program foarte intens de rugăciune și de strictă ascultare.
„La un moment dat erau la mănăstire, în vremea stăreției lui, 103 călugări. Și atunci când obștea s-a înmulțit, el a spus că va trebui făcută măcar câte o priveghere pe an pentru fiecare călugăr”.
Mănăstirea a fost și mai bine chivernisită în vremea Sfântului Calinic, dar, această rânduială a început, de fapt, din vremea Sfântului Stareț Gheorghe, a subliniat ierarhul.
„Ne rugăm Mântuitorului Hristos ca, pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Gheorghe, să poarte de grijă acestei mănăstiri, s-o ocrotească, să trimită oameni râvnitori care se vor îngriji de această tradiție cernicană atât de importantă care a așezat Mănăstirea Cernica în rândul marilor lavre ale Țării Românești și chiar ale lumii ortodoxe”.
„Ne rugăm ca Sfântul Cuvios Gheorghe să primească și rugăciunile pelerinilor care au venit astăzi aici pentru a-l cinsti și ale tuturor celor care vin mereu rugându-se la moaștele Sfântului ierarh Calinic și la ale Sfântului Cuvios Gheorghe”, a spus PS Timotei Prahoveanul.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit vineri în Biserica „Sfântul Nicolae” din ostrovul Mănăstirii Cernica.
De sărbătoarea Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica s-au împlinit doi ani de când a fost instalat un nou stareț al așezământului monahal, protosinghelul Vasile Pârjol, și trei ani de când a fost sfințită biserica din ostrovul Cernicăi.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 288
Id: 75523
Data: Dec 3, 2021
Imagine:
Colegiul Național „Sf. Sava” din București și-a sărbătorit vineri ocrotitorul, pe Sf. Sava cel Sfințit, pomenit în Biserică în data de 5 decembrie.
Programul sărbătorii a inclus o slujbă de Te Deum oficiată de Protopopul Sectorului 3 al Capitalei, un .....
Data: Dec 3, 2021
Peste 600 de persoane din mai multe țări au participat de Ziua Naţională la a XI-a ediție a Maratonului „1 Decembrie” în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, cunoscut şi ca Parcul IOR.
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au fost, pentru al 3 an, .....
Data: Dec 3, 2021
Ziua Națională a fost prilej de serbare pentru copiii de la școala Guardian Angel Orthodox Day School din zona Chicago, unde în urmă .....
Data: Dec 3, 2021
Punctul de vedere explicitat al Patriarhiei Române referitor la certificatul digital UE privind Covid-19 (exprimat succint la întâlnirea cultelor religioase cu Prim-ministrul şi cu Ministrul Sănătăţii din Guvernul României, București, Templul Coral, 02 decembrie 2021):
.....Data: Dec 3, 2021
Asociația Sf. Hristofor din București desfășoară o colectă pentru a aduce bucuria Crăciunului în centrele de plasament unde sunt copii și vârstnici instituționalizați. Anul acesta, acțiunea se desfășoară în parteneriat cu Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității .....
Data: Dec 4, 2021
Consiliul Local Baia Mare s-a întrunit vineri în ședință solemnă la Catedrala Ortodoxă din localitate, pentru a dezbate un proiect administrativ dedicat Anului Centenar al Regelui .....
Data: Dec 4, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).