La Chișinau a avut loc Prima Intalnire a Tinerilor Ortodocși din Basarabia

Arhiepiscopia Chișinăului a organizat vineri, la Chișinău, prima ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Basarabia (ITO Basarabia). La întâlnire au participat și reprezentanți ai unor organizații de tineret din Iași.

Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de Mitropolitul Petru al Basarabiei. La rugăciune au mai participat tineri ortodocși, împreună cu păstorii lor spirituali.

Înaltpreasfinția Sa le-a mulțumit părinților protopopi și preoților parohi pentru activitatea misionară și catehetică de apropiere a tinerilor de Biserică, și pentru buna coordonare și eforturile depuse în organizarea manifestării.

Vineri, 16 septembrie 2022, la Chișinău au avut loc prima ediție a Întâlnirii Tinerilor din Basarabia. Foto: Mitropolia Basarabiei / Diac. Ilie Cucu

Tinerii, care au făcut neîncăpătoare Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul” și curtea Mitropoliei Mitropolitul, au primit felicitări de la ierarh pentru preocuparea față de cele duhovnicești și pentru curajul de mărturisire a credinței și a identității de neam.

Mitropolitul Petru i-a îndemnat să păstreze mereu viu focul credinței, al prieteniei, al dragostei față de aproapele și al dorinței de creștere duhovnicească, cu speranța revederii la o nouă ediție anul viitor.

Părintele Mitropolit a acordat distincții pentru promovarea valorilor creștine și naționale: au fost distinși Victor Buruiană, Ion Rață, Irina Chirinciuc și Silvian Emanuel Man.

Din România au fost reprezentate două organizații de tineret: ASCOR Iași și Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Pe lângă tinerii reprezentanți ai protopopiatelor din Mitropolia Basarabiei, la întâlnire au mai fost reprezentate Misiunea Socială Diaconia Moldova și Asociația Moldova pentru Viață.

„Deși despărțiți de granițe politice, totuși ne unește aceeași credință, limbă, istorie și dorință de implicare în viața Bisericii. Dezideratul Serbării de la Putna din 1871, «Uniți în cuget uniți în Dumnezeu», este împlinit cu pași mici, prin activități concrete și evenimente precum acesta care a avut loc la Chișinău”, a declarat Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași.

„Cu toate că nu cunoșteam mulți participanți, deoarece au fost veniți de prin toată țara și chiar din România, (evenimentul) ne-a ajutat să legăm prietenii, mărturisindu-L împreună pe Domnul Iisus Hristos”, a spus Rebeca Dumbravă, elevă clasa a 11-a, din Călărași, Republica Moldova.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).