La început de an şcolar, Episcopul Siluan al Ungariei a binecuvântat elevii care învaţă la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula. Începutul Anului Nou bisericesc, 1 septembrie, coincide în Ungaria cu deschiderea Noului An Școlar 2021-2022.
PS Siluan a oficiat o slujbă de Te Deum și a vorbit despre importanța acestui eveniment de Nou început de An Școlar, cu atât mai mult în această perioadă a pandemiei, care încă nu s-a sfârșit.
„Au trecut aproape doi ani de la începutul ei, iar oamenii și instituțiile Statului au mai multă experiență pentru a întâmpina această provocare, dar mai presus de orice, ne punem încrederea și nădejdea în Bunul Dumnezeu, Care ne cunoaște pe fiecare în parte, mici și mari și ne poartă de grijă tuturor, ferindu-ne de rele și dăruindu-ne sănătate”.
„Lui ne rugăm, prin această scurtă rugăciune și prin toate rugăciunile pe care le facem la Biserică, în fiecare zi, să poarte de grijă tuturor și să îi păstreze sănătoși, ferindu-i de orice boală”.
„Biserica se roagă lui Dumnezeu să deschidă și să lumineze mințile și sufletele tuturor elevilor și să îi ajute să învețe multe lucruri bune, la orele care încep acum și care le vor spori cunoștințele de cultură generală și îi vor ajuta să devină oameni de nădejde, pentru ei înșiși, pentru familiile lor și pentru societate”, a subliniat ierarhul.
În 1 septembrie la Giula a avut loc de fapt un triplu eveniment: deschiderea porților școlii pentru elevi în Noul An Școlar, Ziua Limbii Române și inaugurarea terenului de sport, refăcut integral, cu sprijin financiar din partea Satului Ungar, prin Secretariatul de Stat pentru Culte și Naționalități și a Ministerului Resurselor Umane.
Alături de Episcopul Siluan, la manifestări au participat clerici din Eparhie şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, români şi maghiari.
În deschidere, au fost intonate imnurile de stat ale Ungariei și României, după care o elevă din clasele mici și doi liceeni au rostit câte o poezie, între care a fost și „De ce nu-mi vii?” a poetului Mihai Eminescu.
Bobocii din clasa I-a și a IX-a, potrivit tradiției, au urcat pe scenă, împreună cu diriginții lor, fiind prezentați înaintea întregii școli și primind cadouri simbolice la început de drum.
În total, în clasa a I-a și a IX-a sunt 83 de elevi, câte două clase la fiecare nivel inaugural: două clase de a I-a și două clase de a IX-a, iar la Liceul și Școala Generală Românească din Giula, în clasele I-XII sunt înscriși un număr de 474 de elevi, sub îndrumarea a 50 de cadre didactice și personal auxiliar.
Evenimentul s-a încheiat cu tăierea panglicii și sfințirea noului teren de sport.
Paraclisul Mănăstirii Jiana din judeţul Mehedinţi şi-a cinstit în prima zi a anului bisericesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul.
La .....
Data: Sep 2, 2021
Douăzeci de elevi din Episcopia Devei şi Hunedoarei vor beneficia în noul an şcolar 2021-2022 de bursa de studiu „Părintele Arsenie Boca”.
Bursele, în cuantum de 200 de lei lunar, sunt acordate de eparhie prin Fundația „Cuvântul care zidește”.
Zece burse sunt .....
Data: Sep 2, 2021
„Pentru că ne aflăm la început de an bisericesc, în mod firesc, Biserica îi invită pe creștini la rugăciune”, a spus Arhiepiscopul Ciprian în prima zi de .....
Data: Sep 2, 2021
Părintele Arhidiacon Sorin Adrian Mihalache, unul dintre profesorii noului program de masterat al Facultății de Teologie din București, „Spiritualitate creștină și .....
Data: Sep 2, 2021
Câteva zeci de traiste şi desagi ţărăneşti vor fi expuse, începând cu data de 4 septembrie, în cadrul secţiei externe a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud din comuna Maieru, satul copilăriei scriitorului Liviu Rebreanu. Unele dintre obiecte au o vechime de peste o sută de ani,
Data: Sep 2, 2021
Episcopul Iustin și Mitropolitul Andrei vor deschide vineri, 03 septembrie, Simpozionul internațional „Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume”.
Evenimentul este organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul .....
Data: Sep 2, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Vindecarea slugii sutasului - Pr Petru Moga
Pr Vasile Sorin Dobre - Purtarea crucii celuilalt - ASCOR Cluj - p3
Pr Serafim Pantea - Manastirea Golia Iasi - Charisma si Harisme in Biserica - 5-12-2013 - p1
Ieroschimonahul Nil Dorobantu - Nebun intru Hristos si flacara vie a monahismului sec XX
Pr Constantin Sturzu - vindecarea slugii sutasului - 01 iul 2012
Arhim Nichifor Horia - Duminica a 4 a dupa Rusalii - Vindecarea slugii sutasului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).