La Manastirea Putna va fi vernisata expozitia Durata romaneasca: libertate și conștiința. In memoriam Dan Haulica

La Mănăstirea Putna, cu sprijinul Fundației „Credință și Creație”, va fi vernisată, joi, 5 mai 2022, expoziția „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică”.

Evenimentul are loc în contextul împlinirii a 90 de ani de la nașterea acad. Dan Hăulică (7 februarie 1932).

În aceeaşi zi va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru acad. Dan Hăulică, dar şi pentru acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, de la a cărei trecere la Domnul se împlinesc joi 16 ani (5 mai 2006).

La slujba parastasului vor fi pomeniți și bucovinenii Mircea Motrici (1953 2007), fost corespondent pentru județul Suceava al Societății Române de Radiodifuziune, și Carmen Veronica Steiciuc (1968-2021), fost manager al Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava.

Între participanții la evenimente se numără criticul de artă Oliv Mircea, curatorul expoziției, pictorii Horea Paștina, Marcel Lupșe, Dacian Andoni, profesorii universitari Alecu și Ioana Beldiman și cernăuțenii Alexandrina Cernov, Maria Toacă.

Expoziția este organizată la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al mănăstirii și va fi deschisă în perioada 5 mai – 5 octombrie 2022.

„Lucrările selecționate din Colecția Dr. Costina pentru a fi expuse sunt expresia unor elanuri creatoare din perioada 1960-2022. Colecționarul le-a achiziționat din expozițiile personale ale autorilor și mai apoi din atelierele de creație ale artiștilor. Există, și iradiază din toate lucrările, o forță creatoare de stil care se înstăpânește asupra întregii colecții, asupra expresivității sale incontestabile. Ceea ce se degajă din întregul discurs expozițional este sensul sacramental și mitic, dar și poetic și organic al operei fiecărui autor”.

„Peisajul, grădina, natura moartă, compoziția simbolică, viziunea spirituală ne dezvăluie experiențele fundamentale pe care le are o întreagă generație în dorința ei de libertate sub autoritatea propriei conștiințe de creație”, a declarat Oliv Mircea, curatorul expoziției.

Programul manifestărilor

10:00 Biserica Mănăstirii Putna – Slujba parastasului pentru Maica Benedicta-Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Dan Hăulică, Mircea Motrici și Carmen Veronica Steiciuc
11:30 Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” – Vernisajul expoziției „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică”.

Afisul evenimentului.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 31

Id: 76838

Data: May 5, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).