Conducătorii de Biserici Ortodoxe locale și-au unit glasurile și inimile îndurerate de pierderea Patriarhului Irineu al Serbiei, rugând pe Dumnezeu să-i așeze sufletul alături de sfinți.
Patriarhul Irineu a murit vineri dimineață la spitalul militar Karaburma din Belgrad în vârstă de 90 de ani.
Patriarhul Daniel a fost primul Întâistătător de Biserică Autocefală care și-a exprimat „profunda durere” cu privire la moartea Patriarhului Serbiei pe care l-a numit „iubitul nostru frate în Hristos”. Patriarhul României s-a arătat solidar suferinței Bisericii Ortodoxe Sârbe și a transmis „condoleanțe frățești” din partea românilor ortodocși.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a început mesajul adresat Bisericii Serbiei cu cuvintele: „Căruntul și cinstitul vostru Patriarh doarme”. Sanctitatea Sa a transmis „calde condoleanțe” din partea Patriarhiei Constantinopolului și a sa personal și a încredințat că se roagă „către Domnul nostru Care are putere peste cei morți și peste cei vii” să odihnească sufletul Patriarhului Irineu.
Patriarhul Ecumenic s-a rugat și pentru un succesor vrednic al Patriarhului Irineu „cu care vom colabora pentru relațiile noastre bilaterale și pentru unitatea și cooperarea panortodoxă”.
Patriarhul Teodor al Alexandriei și-a adresat solidaritatea în rugăciune cu poporul sârb într-o scrisoare către Mitropolitul Hrizostom de Dabar-Bosnia, cel care va prezida Sfântul Sinod până la alegerea viitorului patriarh.
„Patriarhul Irineu a fost o mare personalitate spirituală și un remarcabil și carismatic lider bisericesc”.
„Dumnezeu să-l așeze în rândurile sfinților”, a scris Preafericitul Părinte Teodor, care s-a rugat și pentru alegerea „unui vrednic succesor al său”.
Patriarhul Antiohiei a primit vestea trecerii la Domnul a Patriarhului Serbiei „cu tristețe pământească, dar cu deplină nădejde în Înviere”. Mesajul de condoleanțe venit din Damasc a fost și un prilej de rugăciune către Dumnezeu „să oprească această pandemie și să Se milostivească asupra lumii Sale”.
Numit „un urmaș al Sfântului Sava”, Patriarhul Serbiei a fost „un martor” al rănii Bisericii Antiohiei produsă prin răpirea celor doi arhiepiscopi de Alep, Ioan Ibrahim și Paul Yazigi.
Patriarhul Kirill a transmis condoleanțe din partea „arhipăstorilor, păstorilor, monahilor și mirenilor Bisericii Ortodoxe Ruse” pentru pierderea Bisericii Serbiei. „Dumnezeu a dăruit Bisericii Sfântului Sava un patriarh înțelept, care și-a dedicat întreaga viață îndelungată pentru grija ei duhovnicească”.
Patriarhul Moscovei și-a amintit de Patriarhul Irineu ca un om „plin de iubire creștină sinceră pentru popor,” care până în ultimul ceas al vieții pământești „a împărtășit suferințele credincioșilor a căror călătorie a vieții a fost întreruptă de epidemia dezastruoasă”.
Mesajul a făcut referire la relațiile apropiate dintre Bisericile Rusiei și Serbiei, dar și la dorința Patriarhului Irineu de a sfinți biserica Sfântul Sava din Belgrad împreună cu Patriarhul Kirill.
„Plângem împreună cu voi”, a scris Patriarhul Neofit al Bulgariei. „Calea vieții Preafericitului Părinte Patriarh Irineu a fost plină de rugăciuni de slăvire a Dumnezeului Atotputernic” pentru credincioșii încredințați lui spre păstorire, „pentru care s-a bucurat și s-a trudit neîntrerupt”.
Condoleanțe a transmis și Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea: „Din partea Bisericii Georgiei și a mea personal, îmi exprim profunda întristare pentru adormirea vrednicului de pomenire Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad și Karlovci și Patriarhul Serbiei Irineu. Pentru zece ani a fost conducător spiritual al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se distinge mereu prin zelul ei pentru credința, harismele și contribuția Întâistătătorilor ei”.
Deși se află pe pat de spital după ce a fost infectat cu noul coronavirus, Arhiepiscopul Atenei a transmis o telegramă în numele Sfântului Sinod al Bisericii Greciei în care își exprimă „profunda întristare” la aflarea veștii morții Patriarhului Irineu.
„Participând din tot sufletul la durerea Preasfintei Biserici a lui Hristos din Serbia, ne rugăm din inimă ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care stăpânește peste viață și moarte, să așeze fericitul său suflet în corturile drepților și să-l numere cu Sfinții și Cuvioșii, arătând un urmaș vrednic al acestuia,” se menționează în telegrama semnată de Preafericitul Părinte Ieronim al Atenei.
Cancelaria Mitropolitului Varșoviei și al Întregii Polonii a informat ortodocșii polonezi despre moartea Patriarhului Serbiei într-un scurt articol pe site-ul oficial, care se încheie cu mesajul „Veșnică pomenire, Preafericirea Voastră”.
În timp ce se recuperează la spitalul Evanghelismos din Atena după diagnosticarea cu Covid-19, Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei (91) s-a alăturat celorlalți Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale și a transmis sâmbătă condoleanțe Bisericii Sârbe.
„Personalitatea luminoasă a vrednicului de pomenire Patriarh Irineu cu siguranță îi va insufla deplin pe cei ce îl iubesc pe Domnul din întreaga lume și care caută exemple de etos ortodox adevărat”, a scris Arhiepiscopul Anastasie care pe lângă semnătură a menționat „din unitatea de terapie intensivă a spitalului Evanghelismos”.
Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și Slovaciei a mărturisit că „vestea adormirii Preafericitului Părinte Patriarh Irineu ne-a umplut inimile cu mare durere”. „Viața Patriarhului Irineu de vrednică pomenire a fost o manifestare a iubirii sale fierbinți pentru Dumnezeu și turma încredințată lui spre păstorire”.
„Înțelepciunea și autoritatea Sanctității Sale Patriarhul Irineu au devenit încă o perlă care a împodobit tronul Întâistătătorilor sârbi din Pec”, a menționat Preafericitul Părinte Rastislav în mesajul de condoleanțe transmis „cu iubire în Hristos”.
Foto credit: EPA Photo
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica & @BasilicaPhotos
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 321
Id: 71946
Data: Nov 21, 2020
Imagine:
Părintele arhimandrit Ioanichie Bălan a trecut în veșnicie în data de 22 noiembrie 2007 la vârsta de 77 de ani. Duminică se împlinesc 13 ani de la moartea sa.
„Părintele Arhimandrit Ioanichie Bălan, rămâne pentru noi toți, o prezență mângâietoare de cuget și de .....
Data: Nov 22, 2020
Patriarhul Irineu al Serbiei a fost pomenit duminică în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale.
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Trisaghionului pentru Patriarhul Irineu, trecut la cele veşnice vineri, 20 .....
Data: Nov 22, 2020
În predica duminicală, Patriarhul Daniel a vorbit despre alternativa la bogăţia materială, alternativă care aduce mântuirea, şi anume îmbogăţirea în Dumnezeu.
Oferind ca exemplu negativ pe bogatul care a „înnebunit” după ce a dobândit rapid şi neaşteptat averi .....
Data: Nov 22, 2020
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la funeraliile Patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Belgrad, 22 noiembrie 2020
Înaltpreasfinţia Voastră Părinte Hrisostom,
.....
Data: Nov 22, 2020
După trei zile de doliu naţional, poporul sârb şi-a condus patriarhul pe ultimul drum. Preafericitul Părinte Irineu a fost înmormântat duminică în Catedrala Sfântul Sava, fiind primul întâistătător sârb înhumat în lăcaşul de cult simbol din Belgrad.
Reprezentantul .....
Data: Nov 22, 2020
Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a oficiat duminică o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Irineu al Serbiei. Parastasul a avut loc după Sfânta Liturghie, în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.
„Ne rugăm, în spiritul legăturilor frăţeşti care există .....
Data: Nov 22, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).