Liturghie arhiereasca in Parohia sibiana Talmacel

Credincioşii din Tălmăcel au umplut biserica parohială şi o bună parte s-a împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Ierarhul a liturghisit pentru prima dată în această biserică în cei mai bine de opt ani trecuţi de la instalarea ca Mitropolit al Ardealului şi a dorit ca prin această vizită să cunoască viaţa duhovnicească a parohiei într-o zi de slujire obişnuită.

Biserica parohială din Tălmăcel este un monument istoric din 1776, unic în Transilvania pentru pictura interioară originală, deosebit de valoroasă, pentru icoanele de patrimoniu, dar şi pentru pictura exterioară. Frumuseţea bisericii este desăvârşită de ataşamentul credincioşilor faţă de acest lăcaş de cult zidit cu mari eforturi, în vremuri dificile, de strămoşii lor.

La slujba arhierească, alături de ierarh au liturghisit protopopul de Avrig, Vasile Gafton şi preotul paroh de la Tălmăcel, Gabriel-Ioan David. Copiii de la şcoala din localitate au venit la slujba religioasă îmbrăcaţi în costume populare şi au cântat pricesne şi cântări religioase împreună cu profesorii îndrumători.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de preotul paroh, care a tâlcuit Evanghelia duminicală, a vindecării celor zece leproşi.

După Sfânta Liturghie, ierarhul şi preoţii au oficiat un parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii bisericii din Tălmăcel, trecuţi la Domnul. La final, ierarhul i-a felicitat pe credincioşi şi pe preotul paroh pentru păstrarea tradiţiilor româneşti, a portului popular specific Ardealului şi pentru atmosfera duhovnicească deosebită de la sfintele slujbe. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe credincioşi să rămână ataşaţi de biserica lor, să fie mereu la fel de bine pregătiţi duhovniceşte şi să urmeze pilda leprosului vindecat, care şi-a arătat recunoştinţa faţă de Binefăcătorul său. Părintele paroh i-a mulţumit ierarhului pentru vizita efectuată şi i-a prezentat proiectele parohiei, între care cel mai important este în desfăşurare şi vizează construcţia unei case parohiale.

(Sursa: mitropolia-ardealului.ro)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 223

Id: 37559

Data: Jan 21, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei